Redactieblog

10 reacties

‘Varkensboeren oorzaak lagere winst Vion’

Nee, het staat er niet met zoveel woorden dat de varkenshouders de oorzaak zijn van de tegenvallende resultaten over 2018 van Vion. Maar de directie zegt wel dat dit lagere resultaat vooral komt door de hoge varkensprijs.

Daar erger ik me aan. De varkensprijs is het inkomen van de varkenshouder. En dan klaagt een slachterij, voortkomend uit coöperaties en nu nog volledig in handen van ZLTO, over de hoge varkensprijzen. Dat steekt.

Hier spreekt een directie, die een oorzaak zoekt voor het tegenvallende resultaat. Als er ook maar een greintje boerengevoel zou leven, zou zeker geconstateerd zijn dat de boeren dus goed aan hun trekken kwamen. Een gelauwerde boerenbestuurder als – nu oud-voorzitter – Hans Huijbers van ZLTO, maar nog steeds commissaris van de slachterij moet zich daar ook aan storen. Maar ja, hij wordt, ondanks zijn Vion-verleden met veel ellende, op handen gedragen in Brabant.

Verkoopprijs bij Vion groter probleem dan inkoopprijs

De directie van Vion moet zelf in de spiegel kijken, in plaats van te klagen over de te hoge inkoopprijzen voor varkens. Hun marge is te klein en dat kan hem ook liggen aan het verkopen van vlees voor een te lage prijs.

Daar zijn aanwijzingen voor. Tönnies Fleisch in Duitsland deed het vorig jaar goed. Geen krimp in de aanvoer van varkens, in tegenstelling tot Vion. Fijntjes merkt de Duitse Belangenbehartiger ISN op dat Vion in 2018 kennelijk kampte met smalle marges. Daardoor betaalde Vion in Duitsland stelselmatig minder voor de biggen dan de wekelijkse VEZG-notering van de boerencollectieven. Een teken aan de wand.

Dat geeft aan dat Vion niet zozeer een probleem aan de inkoopkant had, maar aan de verkoopkant. En dat heeft te maken met bedrijf zelf. De directie kan dus beter de hand in eigen boezem steken dan in de jaarcijfers zuur opmerken dat de magere resultaten het gevolg waren van de hoge varkensprijzen.

Als Tönnies wel een goede marge haalt en Vion niet, dan is het tijd voor zelfonderzoek. En niet wijzen naar de varkensboeren.

Laatste reacties

 • john***

  in het coöperatief verleden was de uitbetaalde varkensprijs de sluitpost Vion handelt nog steeds zo maar de boeren die over blijven zijn steeds ondernemender en blijven dat natuurlijk niet pikken. Hand in eigen boezem steken dus.

 • grolschzetor

  Daarnaast <> ...uit dit artikel op te Leiden...zijn hun zo goed in de gezondheid te verbeteren............. arrogantie ten TOP

 • onderwater

  Dat speelt niet enkel bij vion bij fc is het het zelfde de boerenprijs is te hoog dus hebben we minder winst gemaakt. Schijnt er tegenwoordig bij te horen

 • eenvoudige boer

  Als ze nou nog een dubbeltje minder zouden betalen kunnen ze er wel flink aan verdienen alleen komen er dan niet veel varkens meer in de slachterij.
  Dus die hoge varkensprijs is niet de oorzaak van het matige resultaat.

 • farmer135

  Vion heeft toch een poot aan de grond in China, daar zouden ze beter gebruik van moeten maken

 • glaasje

  De varkensprijs was in 2018 NIET hoog

 • helderziende

  tis in alle boeren troep het zelfde: wij als boeren zijn er voor hun!,20 jaar geleden waren zij er voor ons ,die nieuwe kwal bij vion is zo arrogant dat de "hoge varkensprijs" in de zomer(welke hoge prijs!!),hij het gewoon zegt en er mee weg komt!!

 • Hogman1

  Vion kijk even rond naar je collega's of koop de Quote 500
  Misschien opent dat jullie ogen

 • famboenink@hetnet.nl

  misschien is het goed om een Spaanse directie aan te stelen want die slagerijen betalen al jaren meer

 • farmerbn

  Het doel van Vion moet toch zijn dat varkensboeren een hoge prijs beuren en zij weinig belasting betalen door een laag resultaat?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.