Redactieblog

1 reactie

‘Hoop richten op innovatie in varkenssector’

De combiluchtwasser heeft afgedaan in Den Haag. Mogelijk dient zich versneld nieuwe techniek aan.

Innovatie is hip. Het wordt te pas te onpas genoemd en lijkt de oplossing voor veel problemen in deze wereld. Van bedrijven en sectoren wordt daarom verwacht dat ze zich massaal bezig houden met vernieuwing en daar geld voor vrij maken.

Landbouwvisie

In de nazomer komt landbouwminister Carola Schouten met haar langverwachte landbouwvisie. De kans is erg groot dat in die visie de term innovatie ook geregeld aan bod komt.

‘Boeren willen best verduurzamen om uit de crisis te komen’

Schouten had de mond immers vol van vernieuwing tijdens een uitzending onlangs op Radio 1. Ze was te gast op deze zender naar aanleiding van een onderzoek onder boeren van dagblad Trouw. Boeren willen best verduurzamen om uit de crisis te komen, concludeerde Trouw anderhalve maand geleden.

Lagere geurreductienormen

Verduurzamen en innoveren is opeens extra hard nodig in de varkenshouderij. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven besloot namelijk de geurreductie van combiluchtwassers gelijk te stellen aan die van enkelvoudige wassers. Een bittere pil voor veel varkenshouders die investeerden in een dure combiluchtwasser, waarvan de meerwaarde opeens weg is. De gevolgen van deze maatregel worden pas echt duidelijk als een veehouder een nieuwe omgevingsvergunning aanvraagt. Dan wordt gerekend met de nieuwe, lagere geurreductienormen.

Bewijslast bij sector

De staatssecretaris lijkt er niet mee te zitten en legt de bewijslast voor de werking van de combiluchtwassers bij de varkenshouderij. Als de sector kan aantonen en garanderen dat combiluchtwassers wel het beloofde rendement halen, wil Van Veldhoven nadenken over aanpassing van de geurnormen. Dat wordt vermoedelijk een heel lastig en kostbaar verhaal.

‘Luchtwassers hebben de varkenshouderij niet veel meer goeds gebracht dan dat bedrijven daarmee voldoen aan de emissienormen en een vergunning krijgen’

Het enige goede dat uit deze maatregel van de staatssecretaris kan komen, is dat het de ontwikkeling van nieuwe, schone stalsystemen of technieken versnelt. Concepten waar mogelijk helemaal geen luchtwasser bij nodig is, maar waar de aanpak van emissies bij de bron plaatsheeft. Luchtwassers hebben de varkenshouderij immers niet veel meer goeds gebracht dan dat bedrijven daarmee voldoen aan de emissienormen en een vergunning krijgen.

Eén reactie

  • yep

    volgens mij zijn die systemen er lang en hoeven ze niet opnieuw uitgevonden te worden, de overheid/provincie heeft ze echter verboden....

Of registreer je om te kunnen reageren.