Redactieblog

2 reacties

‘Tijd voor oprechte eenheid in varkenshouderij’

De varkenshouderij gaat er totaal anders uitzien. Hoe, heeft de sector deels zelf in handen.

De hoofdlijnen van de plannen van landbouwminister Carola Schouten om de varkenshouderij te saneren zijn bekend. Ze wil 10% van de varkensrechten uit de markt nemen. Vermoedelijk in de meest intensieve varkensgebieden, in Zuid-Nederland. Stank wordt daar als groot probleem ervaren door burgers. De websites max5odeur.nl en stopdestank.nl laten dat zien.

Veel ontwikkelingen in varkenshouderij

Naast een sanering komt er nog veel meer op de varkenshouderij af. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat maakte vorige week bekend dat zij een ’stankcommissie’ heeft ingesteld. Deze commissie gaat plannen maken om de geurhinder door de veehouderij op korte en lange termijn te beperken. Zo kun je nog wel even doorgaan. Volgend jaar loopt de stoppersregeling af en scheiden bedrijven er noodgedwongen mee uit die niet voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Weer minder varkens. Vorige week deed het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ook een duit in het zakje. Dit bureau pleit voor een koerswijziging van landbouw. Het PBL stelt voor dat er nieuwe verdienmodellen komen voor de landbouw waarbij de boer, de dieren en het milieu beter af zijn. De overheid moet meer de regie nemen om deze transitie te realiseren, vindt het PBL.

‘Het is belangrijk ook eenheid uit te stralen’

Het is wel duidelijk. De discussie over de toekomst van de veehouderij begint eigenlijk pas. De komende jaren krijgt ook de varkenshouderij nog veel voor haar kiezen. Tijdens een informele bijeenkomst vorige week riep voormalig pluimveevoorman Jan Wolleswinkel op de rijen te sluiten in de pluimveesector. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de varkenshouderij. De vorming van de POV alleen is niet genoeg. Het is belangrijk ook eenheid uit te stralen. Een voormalig NVV-voorzitter die met veel tamtam zijn lidmaatschap van zowel de NVV en POV opzegt, is in dit verband super onhandig. Zonder die eenheid blijft de sector speelbal van de politiek én vleesketen waar ze zelf deel van uitmaakt.

Laatste reacties

  • massy

    O, wat een fijn landje je ruimt gewoon alles op en je hoef je nergens meer druk over te maken.

  • Tinus1

    Wordt 'stopdestank' of 'max5odeur' als waarheid en spreekbuis voor een groot gedeelte van de bevolking gezien????
    Als 15 boeren samenspannen dan moet dat wat ze willen ook maar gebeuren? Deze groepen zijn grotendeels (beroeps) bezwaarmakers of oud bediende hoger geschoolde of kunstenaars die nog op publiciteit geilen. Eén ding is duidelijk: we moeten als veehouders zo weinig mogelijk overlast bezorgen, maar deze groepen ons de les laten lezen gaat veel te ver!! Maar eenheid is zeker zeer belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.