Commentaar

2 reacties

‘Luchtwassers beter onderzoeken’

De varkenshouderij is woest op de aanscherpingen voor combiluchtwassers in nieuwe stallen en bij uitbreiding van bestaande stallen.

Sommige varkenshouders hebben het al over actievoeren, bijvoorbeeld door de luchtwassers maar eens een week uit te zetten.

De emotie is heel goed te begrijpen. De aanscherpingen zijn erg snel uit de lucht komen vallen. Daarbij zijn goedgekeurde installaties plotseling veel lager gewaardeerd. En de onderbouwing bestaat uit een onderzoek dat nog veel vragen openlaat.

Stankoverlast is een serieus probleem. De varkenshouderij heeft door gedrag van sommigen geen heel beste reputatie opgebouwd. Zo bleek in het verleden bij controles nogal eens dat de luchtwasinstallatie uit stond.

Robuuste en voorspelbare regelgeving

Maar professionele ondernemers zijn wel degelijk bereid om te investeren in uitstootvermindering, en daarmee in een goede relatie met de omgeving. Daarvoor is het wel nodig dat regelgeving robuust en voorspelbaar is. Je moet weten waar je aan toe bent.

Plotselinge drastische wijzigingen, die ook nog bovenop andere grote ingrepen komen (denk aan Brabant), zijn niet te hanteren. Als de onderbouwing dan ook nog te wensen overlaat, krijg je uiteraard woedende reacties.

Makkelijke handreiking

De verantwoordelijk staatssecretaris, Stientje van Veldhoven, doet een wel heel makkelijke handreiking: de sector mag zelf aantonen en borgen dat de gewenste reductie wél gehaald wordt. Zo makkelijk mag ze deze hete aardappel niet doorschuiven.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Als de varkensboeren de installaties uitzetten en uitleg geven via de media , winnen ze.

  • Berg en Dal

    "veel vragen openlaat"??? Als 10 van de 24 onderzochte wassers een stijging van geur laten zien hoef je niet gestudeerd te hebben om te kunnen concluderen dat het een waardeloos onderzoek is!! Alleen schoon water haalt al een deel van de geur eruit. (dus zonder een optimaal werkende biologie)

Of registreer je om te kunnen reageren.