Boerenblog

‘Mooie herinneringen aan veehandel van vroeger’

Vroeger was alles anders, maar of het beter was? Het geeft wel mooie herinneringen.

Ik neem u mee terug in de tijd en dat doe ik ter nagedachtenis aan mijn vader en mijn oom. Zij zijn onlangs binnen drie weken van elkaar overleden.

Mijn vader begon begin jaren 60 met zijn twee broers een vee- en varkenshandelsbedrijf en had een melkveebedrijf met een stuk of 10 koeien. Toen we jong waren, gingen we vaak mee naar de veemarkt in Den Bosch en we sloegen de snoepkraam natuurlijk nooit over. Ook werkten we mee op het melkveebedrijf. Het verscharen van het vee naar een ander perceel was iedere keer weer een mooie uitdaging met de hele familie op de fiets. In het hooiseizoen zaten we bovenop de hooipakken op de wagen die in het begin een paard nog naar huis trok. Later mochten we zelf met de trekker rijden.

Ons eerste geld verdienen

Toen we ouder werden, was het bedrijf verder ontwikkeld en haalden mijn broer en ik zo snel mogelijk het vrachtwagenrijbewijs. Onze vader en ooms lieten ons zo veel mogelijk rijden en meewerken, ze gingen graag een stukje terug staan. Zo verdienden we ons eerste geld. We brachten woensdag in de nacht vee naar Den Bosch, op vrijdag en zaterdag reden we voor de middag de biggen. En natuurlijk gewoon naar school, want er moest wel geleerd worden.

Meekijken bij de slachtlijn

We brachten de vleesvarkens met de eigen vrachtwagen ’s nachts naar Homburg in Cuijk zodat ze ’s morgens konden worden geslacht. Ik stond dus al van jongs af aan bij de slachtlijn mee te kijken om te zien hoe dat liep. We vonden het allemaal interessant en op den duur heel gewoon. Op de terugweg gingen we biggen laden bij Fomeva, het in die tijd grootste varkensbedrijf van Nederland en een van de succesvolste fokkerijorganisaties.

Ook financieel liep alles anders dan nu. Alles werd contant afgerekend. Tegen de middag zaten de cafés op de veemarkt afgeladen vol. Er werd wat gedronken en contant afgerekend en het zegengeld werd niet vergeten. Ook de varkens werden cash betaald.

‘Nu app je het vee en de varkens direct naar de slachterij. Het geld komt op de rekening, waarvan het nog bijna sneller weer vertrekt’

Toen ik net mijn rijbewijs had, ging mijn oom op vakantie en moest ik de varkenshandel overnemen. Hij reed met mij naar de bank om mij aan de directeur voor te stellen. Dinsdags kwam de cheque van Homburg in de brievenbus. Daarmee haalde ik bij de bank in Veghel à 2 ton varkensgeld op en bracht dit naar de klanten. Bij het afrekenen was de vrouw meestal het meest blij, zij nam het geld mee en schonk de koffie in. Daarna werden de nieuwe varkens aangestreept voor de volgende week.

Dit alles is er nu niet meer, het blijven slechts mooie herinneringen. Nu app je het vee en de varkens direct naar de slachterij. Het geld komt op de rekening, waarvan het nog bijna sneller weer vertrekt. Het zal nu zeker allemaal veel beter zijn dan vroeger, maar ik ben benieuwd hoe onze kinderen over pakwerk dertig jaar terugkijken naar de tijd waarin we nu werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.