Redactieblog

3167 x bekeken

'Voorrang voor eigen big'

Het geboorteland van een big bepaalt steeds meer de prijs ervan. Duitse biggen zijn het duurst.

Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Dat geldt ook voor biggen. Op de Duitse markt brengen importbiggen uit Denemarken en Nederland tot €5 per dier minder op dan binnenlandse biggen. Het prijsverschil van €5 geldt voor Deense biggen met hun Duroc-vader. De Nederlandse biggen houden het prijsverschil beperkt tot €3 per dier.
De herkomst van de biggen is de reden van de prijsverschillen. Voor de Denen komt daar de genetica bij. Duitsland is sterk afhankelijk van importbiggen, meer dan 10 miljoen per jaar. Het is zover dat biggen geboren in eigen land schaars zijn voor de Duitse vleesvarkenshouders en slachterijen. Dan wordt een meerprijs betaald.

China drijft prijs Duitse biggen op

China is een belangrijke aanjager van prijs van Duitse biggen. Er gaan enorme volumes vlees naar dit land. Voorwaarde die de Chinezen stellen aan de import is, dat het varkensvlees afkomstig is van biggen die zijn geboren in het land dat de varkens slacht en het vlees exporteert. Dat geldt voor ieder land dat vlees naar China verscheept.

Herkomst bepaalt waarde big

Herkomst is zodoende een specificatie die mede de waarde van een big bepaald. Een kenmerk dat steeds nadrukkelijker zichtbaar wordt in de varkens- en varkensvleeshandel. Voor varkenshouders in landen die afhankelijk zijn van de import van levende dieren of vlees biedt dit kansen. Hun varkens krijgen de voorkeur van slachterijen en vleesverwerkers en ze beuren een meerprijs.

De varkenssector in Nederland zet het instrument herkomst ook steeds meer in. Op het nieuwe logo van Keten Duurzaam Varkensvlees staat 100% Hollands. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil van het Holland Varken wereldwijd een begrip maken.

Kansen en bedreigen voor export

Herkomst biedt dus kansen en bedreigingen voor de Nederlandse varkenshouderij. Bij de export staan Nederlandse biggen op het tweede plan in Duitsland. Tegelijk is herkomst een kans bij de verwaarding van varkens. Een groeiende groep consumenten wil weten waar zijn vlees vandaan komt. Dat voelt gewoon goed na alle vleesschandalen de afgelopen jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.