Redactieblog

8 reacties

'De Nederlandse big is prima'

Volgens Van Asten is er niks mis met de Nederlandse biggen. De verzorging en houderij dient wel te kloppen.

Over bigkwaliteit is al jaren veel te doen. Onlangs lagen Vee&logistiek en de Producenten Organisatie Varkenshouderij nog met elkaar in de clinch over dit thema. Beide partijen gaan binnenkort met elkaar in gesprek over de biggen, verzekerde Cees Oostrom van Vee&Logistiek mij gisteren.

potentieel is aanwezig

Deze week belde ik met Marko van Asten. Hij verklaarde dat de Nederlandse prima is, maar voegde daar wel iets aan toe. 'Mits aan alle voorwaarden is voldaan.' Dus niet spenen onder 25 dagen, voldoende biggenplaatsen, niet licht afleveren, goed voer. Het potentieel is zeker aanwezig, daar is Van Asten van overtuigd.

Blijkbaar wordt nog niet op ieder zeugenbedrijf aan alle voorwaarden voldaan voor een goed big. Anders was er geen discussie tussen de veehandel en de producentenorganisatie van de varkenshouderij. De nieuwe Bestpigletprice zit zo in elkaar dat deze stimuleert de bigkwaliteit te verbeteren, door extra euro's per dier te betalen voor een goed big. Dit zal op termijn vast helpen om robuustere biggen te fokken.

Afspraken nakomen

Aan de voorwaarden voldoen is één, maar aan de voorwaarden blijven voldoen is net zo belangrijk. Vorige week interviewde ik dr. Frank Greshake van de Rheinische Erzeugerring für Mastschweine. Een productengroep met vleesvarkens, net over de grens bij Nijmegen. Hij vertelde dat zij nog maar de helft van het aantal biggen in Nederland kopen dan enige jaren terug. Een reden is gesjoemel met entingen. Een vaccinatie werd zomaar weggelaten, terwijl de mester daar wel voor betaalt. Vroeg of laat val je als vermeerderaar door de mand. Greshake is duidelijk daarover: "Bedrog". Van zo'n zeugenhouder kopen ze geen big meer.

Vertrouwen opbouwen

Heel belangrijk voor een structurele biggenafzet is ook het vertrouwen opbouwen. Dat geldt in Duitsland, maar net zo goed in Nederland. Belangrijk daarbij is afspraken nakomen. Met partnerschap en een goed big liggen er daarom zeker kansen voor de Nederlandse vermeerdering.

Laatste reacties

 • farmerbn

  We lezen graag dat we de beste boeren ter wereld zijn maar ons imago in het buitenland zegt genoeg.

 • W Geverink

  Bestpigletprice... Het is leuk en interesant om er wat Engelse termen in te gooien maar zorg dat je de juiste gebruikt. Een piglet is een pasgeboren big, kraambig oftewel een big in het kraamhok. Gespeende biggen rechtstreeks van de zeug worden verhandeld als isoweans. Biggen die na een opfokperiode verkocht worden zijn weanerpigs of weaners.

 • W Geverink

  Omdat ik 6.5 zeugen per kraamhok had en niet bang was om wat meer zeugen te dekken dan waar ik officieel kraamhokken voor had kwam het zo nu en dan voor dat dat alle biggen tot aan tien dagen oud toe gespeend moesten worden. Ik vroeg mij hetzelfde af of een big beter wordt naarmate deze langer aan de zeug bleef. De op 10 dagen gespeende biggen kregen allemaal een oornummer in met de geboortedatum er op net als de biggen die nog een extra week langer aan de zeug mochten blijven. Mijn eigen test wees uit dat speenleeftijd en prestatie onder mijn bedrijfs omstandigheden (SPF) niks uit maakten. De reden waarom je niet zo vroeg wil spenen is dat het heel arbeidsintensief is en de kostprijs veel te hoog. Bovendien ook al zou de zeug berig worden op dag 14 of 15 na het werpen kan ze pas op de volgende syclus weer gedekt worden dus daar verlies je ook .

 • John*

  het heeft ook wel met de kruising te maken. een tempo of een groei pietrain kan prima jong gespeend worden. met een duroc of een vleespietrain houd ik toch ook liever mijn gemak.

 • John*

  en daarbij in duitsland wordt 90% van de biggen op 21 dagen gespeend. het grote probleem is de handel voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en deze biggen weer duur verkopen in het buitenland. zorg dus dat je als vermeerderaar je neus laat zien liefst meerdere keren per jaar bij je eindafnemer als alles lekker loopt en je bouwt een stabiele relatie op kunnen waarschijnlijk 2 van de 3 entingen er wel af en is het voor beide partijen winst!

 • gag

  en niet te vergeten in nederland wordt heel slecht biggen voer verkocht.

 • Oké dan

  De meeste nederlandse vermeerderaars hebben last van streptokokken bij de biggen en hebben geen SPF, ga op 28 dagen spenen en je hebt veel minder problemen. Ook bij de mester zie je duidelijk minder problemen als je aan de rest van de voorwaarden voldoet die in het verhaal worden genoemd. Goed voer is daarbij heel belangrijk.

 • WGeverink

  Dus als de biggen 350 gram per dag groeien weten jullie niet of de gezondheid of het voer daar de oorzaak van is? Met een hoge gezondheidsstatus en goed voer groeiden mijn biggen ongeveer 500 gram per dag. Spenen in piggy decks, en na ongeveer 4 weken naar een biggenafdeling met grondhokken was arbeidsintensief. Ik werkte met een oude huurstal zonder all in all out en zo goed als zonder schoonmaken. Ook de kraamhokken werden alleen geschraapt en de natte hoeken ingestrooid met landbouwkalk en dan ging onmiddelijk de volgende zeug er weer in(soms met biggen). Voor schoonmaken was de stal niet opgezet en ook al was er tijd voor, het is rotwerk en er was niet echt een reden voor. Met het medicijngebruik hoorden we bij de laagsten van de praktijk. Jullie in Nederland hebben geen idee hoezeer het belang van een hoge gezondheidsstatus in varkensstapels wordt onderschat.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.