Commentaar

3 reacties

Rosenthal heeft geen oplossingen

We drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was. Dat is wat blijft hangen na het lezen van de eerste bevindingen van de regiegroep Vitale Varkenshouderij.

In een persbericht beschrijft Uri Rosenthal, de voorzitter van de regiegroep, wat nodig is om de Nederlandse varkenshouderij weer gezond te maken. Het is een aaneenschakeling van open deuren.

Margeverdeling

Zo zijn de speerpunten van Rosenthal: meer samenwerking in de keten en meer focus op de export. Ook constateert hij dat er sprake is van een ongelijke verdeling van de marges. "Iedereen verdient een boterham aan de varkenshouderij, behalve de varkenshouder zelf", zo valt er te lezen. Allemaal zaken die iedereen in de varkenshouderij allang weet.

Tijd voor concrete plannen

De komende weken organiseert de regiegroep bijeenkomsten met varkenshouders om te discussiëren over de eerste bevindingen van Rosenthal. Ook dat lijkt me geen goed teken. Er is tijd genoeg geweest om de problemen te inventariseren. Het is nu tijd om concrete plannen te presenteren waarin wordt verteld hoe varkenshouders tot een beter verdienmodel moeten komen. Daarover blijft Rosenthal angstig stil.

Verwachtingen bijstellen

Gelet op de samenstelling van de regiegroep met producentenorganisatie POV, Rabobank en het ministerie van Economische Zaken waren de verwachtingen hooggespannen. Het lijkt erop dat die verwachtingen ernstig moeten worden bijgesteld, tenzij er op korte termijn nog een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd.

Laatste reacties

  • farmerbn

    No cure, no pay?

  • aarthamstra1

    Waarom varkenshouders de zwakste schakel zijn, is ontstaan in hun vertrouwen van de voorlichters van vooral de voerleveranciers .Maar terug kijken heeft niet zoveel zin , Ze moeten samen werken in groepen die groot genoeg zijn om een vuist te maken het liefst met eind af nemers exporteurs en supermarkten prijzen en zeugen geen biggen laten produceren zonder de opbrengst prijs af te spreken .daar zouden handelaren het voor touw in moeten nemen voor de boer die niet geschikt is dit op te zetten wereld wijt uiteindelijk

  • exvarkensboer1

    Als voormalig varkenshouder (gestopt in 1991) ben ik nog steeds van mening dat varkenshouders een goede boterham verdienen. Uit alle ontwikkelingen blijkt dat de varkenshouders alleen maar het kind van de rekening zijn en niet serieus genomen worden net zoals omwonenden niet serieus genomen worden. Sinds de jaren negentig zijn er al 20.000 bedrijven minder die varkens houden en het gaat maar door. Blijkbaar is het enige wat belangrijk is dat slachterijen en toeleveranciers alsmede de export blijven bestaan. Mijn oude bedrijf blijft bestaan met scheuren in de putten en asbestdaken op instorten. Gemeente Zundert doe er iets aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.