VarkensOpinie

Minder varkenshouders en meer organisaties

“Het aantal varkenshouders daalt, maar het aantal organisaties dat met hun belangen bezig is, stijgt”, zegt Hanna hoofdschuddend.

“Dat is een verkeerde ontwikkeling. Er moeten nu juist minder organisaties in de varkenshouderij komen.”

Zo is het. Onvoorstelbaar hoeveel organisaties de varkensboeren bijstaan. Ik noem er een paar: LTO Vakgroep Varkenshouderij, plus die van LTO Noord, LLTB en ZLTO, Nederlandse Vakbond Varkenshouderij, het Verenigd Varkenshouderijplatform, Platform Varkensketen en nu dan de Producentenorganisatie Varkenshouderij. Dan heb ik er zeker nog wel een paar vergeten.

“En al die organisaties hebben bestuurders op het pluche. Dat kost handenvol geld, want de heren doen het niet voor noppes”, moppert Hanna. “Dat is peanuts”, wijst Hans Hanna terecht.”Niet de beloningen van te veel bestuurders maken het duur, maar de veelheid van organisaties. Allemaal met hetzelfde bezig. Dat werkt traag. Het zijn varkenshouders, die als koeien herkauwen: elk probleem wordt zo vaak besproken het achterhaald is, wanneer er een besluit valt. En dus beslissen anderen over de gang van zaken in de varkenshouderij. Dat is aan de sector zelf te wijten. Ze tonen te weinig eenheid en kracht. Dat is ook onmogelijk met zoveel organisaties.”

Mee eens. De slagkracht is weg. De sector heeft een boegbeeld nodig. Net als een bedrijf. Daar is de eerste man – vroeger de directeur, nu de CEO – buitengewoon belangrijk. Die geeft de koers aan. De anderen hebben hem te volgen. Doen ze dat niet, dan worden ze met een fikse gouden handdruk het bos in gestuurd. Dat kost geld, maar muiterij in eigen geledingen kost meer.

“Als je gelijk hebt, zit de varkenshouderij helemaal fout”, constateert Hanna. “Dat is geen schip met één boegbeeld, maar allemaal kleine scheepjes met een eigen boegbeeldje. Die allemaal hun eigen geluid produceren. En ze varen allemaal een verschillende koers”.

De enige oplossing is te werken aan één belangenbehartiger voor de gehele varkenshouderij. Wedden dat er dan meer wordt bereikt?

Beheer
WP Admin