Redactieblog

51 reactieslaatste update:16 mei 2014

Hoezo hoogproductief? (1)

Beoogd NVV-voorzitter Ingrid Jansen denkt de problemen in de sector aan te pakken door er een nieuw etiket op te plakken.

De eerste piketpaal van beoogd NVV-voorzitter Ingrid Jansen, twittert de vakbond trots: Ingrid Jansen wil dat voortaan niet meer wordt gesproken over intensieve veehouderij,  maar over hoogproductieve veehouderij. De oude benaming zorgt namelijk voor een negatieve lading, laat zij weten in een interview in NVV-ledenblad De Trog.
Verbijsterend, dit idee. Om te beginnen is de term hoogproductieve veehouderij marketingtechnisch erg slecht. Je breekt er je tong over, een soort hink-stap-sprong. Het bekt niet, zodat het nooit wordt overgenomen door de massa.
Maar veel erger is dat het volkomen voorbij gaat aan de werkelijkheid. Alsof de varkenshouderij geen imagoprobleem zou hebben en door het gebruik van een simpel eufemisme alle problemen zijn opgelost. Dit gaat nergens over.

Bezwaren aanpakken
Het telkens maar blijven herhalen hoe goed de varkenshouderij het doet helpt niet als burgers en politici dat heel anders zien. Neem de kalversector. Daar werd pakweg twintig jaar geleden gesproken over kistkalveren, hormoongebruik en mestoverschotten. Wat deed die sector toen? Inderdaad, niet de naam veranderen maar de kalveren in groepshokken, de gier zuiveren en met een uitgekiend tracking & tracing-systeem achterhalen waar elk stukje kalfsvlees vandaan komt, wat het dier heeft gegeten en van welk melkveebedrijf het afkomstig is. Over kistkalveren wordt niet meer gesproken. Zo pak je een imagoprobleem dus aan.

Toekomstvisie

Het tweede wat Jansen gaat doen als zij voorzitter wordt is een sectorvisie schrijven. Het is te hopen dat dit rapport ook werkelijk visie zal verwoorden. Geen oude wijn in nieuwe zakken, beste Ingrid. In de varkenshouderij zijn er problemen met mest, geur en dierenwelzijn. Verzin daar iets voor en ga dat uitdragen. Daar is de varkenshouderij mee geholpen. Maar stop met deze vorm van windowdressing.
Het is voor de varkenshouderij te hopen dat Jansen het beestje bij de naam gaat noemen in haar rapport. Iedereen is wel eens ongelukkig in zijn uitlatingen of daden. Het is alleen jammer dat het bij de allereerste piketpaal al mis gaat.

Laatste reacties

 • Fermer

  Kees van Dooren, hoe objesctief is Boerderij nu eigenlijk? Eerst met vergaderboer zijn blog de NMV in een kwaad daglicht proberen te stellen en nu dus de NVV. Wat jij nu doet is zeker niet constructief voor de sector.
  Ben je nu met je blog zieltjes aan het winnen voor de LTO in plaats van dat je wilt kijken of ook de NVV een positieve bijdrage voor de sector kan leveren? Het gaat toch om één en dezelfde sector. Waarom zo uitspelen tegen elkaar? Verdeel en heers principe?

 • w v gemert

  Kees van Dooren is zeker lid van de Partij voor de Dieren. Schofferen is geen opdracht voor een journalist de overige inhoud is lariekoek. Vleesvarkens i.p.v. mestvarkens is hij zeker al vergeten. Ik weet nu weer precies waarom ik geen abonnement heb op het zgn. onafhankelijke weekblad boerderij.

 • varkensboerk

  Van jou en Boerderij moeten we het zeker niet hebben. Ga maar bij de amsterdamse flapdrollen zitten. Ik hoop dat je dit stuk in 5 minuten hebt geschreven. Als je er langer over hebt gedaan verklaard dat je journalistieke kwaliteit. De vergelijking met de kalversector raakt kant noch wal.
  Oja, De Boerderij noemen we voortaan De Riooljournalistiek, dat bekt niet goed maar zegt meer dan duizend woorden.

 • reiziger

  Kees hoe kun je nauw toch zoon domme uitspraken doen je suggereert dat varkenshouderij de laaste 20 jaar niets in duurzaam ondernemerschap heeft geinvesteerd en dat ze niet moet zeuren en aan het werk moet niets is minder waar
  zeugen lopen in groepshuisvestng
  Hygiënisch belijd is sterk verbeterd
  antibotica gebruik bij na 70 % reductie
  geur uitstoot fors vermindert door luchtwassers
  nh3 uitstoot fors vermindert
  kees je bent je baan niet waard als redacteur varkenshouderij als je dit
  niet weet en ik eis excuses op je uitspraken en als ik jouw was zouw ik je ontslag indienen als je zo ondeskundige bent

 • chila

  zo , die zit !! Helemaal eens met reiziger .

 • Sjakkie

  alhoewel ik geen varkensboer ben kan ik me totaal niet vinden in het stuk.
  Afbranden is heel gemakkelijk, en lijkt symptomatisch te worden voor een zg. onafhankelijk blad. SLECHT

 • joannes

  Kees heeft een identiteits probleem of hij provoceert! Beide worden niet begrepen zo blijkt uit bovenstaande reacties! Of zou hij de opdracht hebben via dit Medium het NVV aan te pakken. Want ook dat kan ik me bedenken: immers het LTO staat dichter bij het De Boerderij, als medium dan het NVV of welke boeren vakbond dan ook. Men heeft het liefst geen tegenspraak bij die professionele bestuurders en wat is er dan dichterbij dan een redacteur die zich leent om een fris gezicht bij een Vakbond te kleuren.

 • Jonas Brabant

  Zoals je zelf al zegt Kees: 'iedereen is weleens ongelukkig in zijn uitlatingen of daden'. Maar sommigen zullen het nooit leren....

 • j.verstraten1

  Ik vind het getuigen van lef van de NVV om Ingrid naar voren te schuiven. Maar als de achterban alleen maar een papagaai wenst te horen -gezien bovenstaande reacties- wordt het een zware kluif voor Ingrid.

 • T. Dekker

  Inderdaad zeg, Kees, je maakt er een potje van. Veel te uitgesproken en nog foute boel ook. Hoogproductief is een zeer algemene en reeds overgenomen term tussen ons als boeren, dus volgens mij gauw een ander stukje schrijven om dit verhaal de wereld uit te helpen.

 • T. Dekker

  Kees lust geen varken en Kees lust geen Ingrid, terwijl het toch een heel andere Ingrid is dan die Wilders op het oog heeft.

 • beversbv1

  Zo, alweer een abonnee minder.

 • gjh

  kees van dooren hoeveel betaald jou LTO hiervoor wat een beneden nivo stukje.

 • porky 1

  lekker kees iemand gelijk maar afbranden met een dom verhaal, dit is voor mij het zoveelste bewijs dat boerderij niet meer een blad is voor de boer om te lezen, maar meer gezien moet worden als een roddelblad waar je lekker de sector kunt zwart maken, gelukkig ben ik geen lid meer

 • fransderondhoeven

  kees van dooren is een man uit het jaar nul hij duld geen vrouw aan het bewind deze horen volgens hem achter het fornuis. maar ingrid bij deze laat ik weten dat wij bij de nvv als lid heel blij zijn met jouw en laat je niet klein krijgen door zo een man die geld verdiend met niks doen

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • BW

  Kees heeft het over de tijd van kistkalveren. Hij geeft aan hoe zij van hun negatief imago zijn afgekomen. Maar volgens mij hebben de varkenshouders niets anders gedaan dan de kalverhouders. Overigens denk ik dat het imago van de varkenshouderij helemaal niet slecht is. Het is maar een paar procent die slecht denkt over de varkenshouderij. Om die tevreden te stellen zul je moeten stoppen als varkenshouderij.

  Kees schrijf eens in je volgende blog hoe het wel moet (zonder dat wij als sector het gelag moeten betalen, zoals altijd).

 • varkenshouder1

  Riooljournalistiek Kees!!!!!

 • halfof

  Zo Kees, weer een trouwe abonnee (ruim 30 jaar minder). Zojuist opgezegd.
  Ben ervan overtuigd dat jij ongelukkiger in je uitlatingen bent dan Ingrid.

 • Mozes

  Een tijd terug stond in V-focus een artikel over de inspanning die men in de varkenshouderij heeft gedaan voor dier-welzijn en de invloed wat dit heeft gehad op de beeldvorming bij het publiek. Het bleek geen enkele invloed te hebben gehad op het imago van de varkenshouderij. De oorzaak was dat varkenshouders verbetering zochten in allerlei technische details die door publiek niet herkent worden. Om een beter imago te krijgen was het nodig om beter in de gaten te krijgen wat het publiek belangrijk vindt.

  Om een vergelijking te maken: melkveehouders kunnen eindeloos investeren in betere stallen maar als het publiek dier-welzijn afmeet aan weidegang zul je geen enkele vooruitgang boeken wat betreft imago.

  Jaren geleden is het woord 'bestrijdingsmiddel' vervangen door het woord 'gewasbeschermingsmiddel'. De acceptatie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is er niet anders van geworden.

  Beter in de gaten krijgen wat voor het publiek het imago bepaalt en daar op inspelen is de enigste oplossing.

 • Jonas Brabant

  Ik heb ook mijn abonnement op Boerderij opgezegd na ruim 30 jaar. Een vakblad hoort ten dienste te staan van hun lezers, in plaats van ze te schofferen. Met steeds meer artikelen, zoals ook bovenstaande, is niemand gediend. Ik stoor me overigens al langer aan het linkse journaille van Boerderij, had deze keuze dus al veel eerder moeten maken!

 • Ad7

  Hoogproductieve reacties!

  Korte lontjes?

  :-)

 • Ad7

  Nog een vraagje aan WvG, hoe kun je op dit forum je reacties plaatsen als je geen abonnement hebt, hoe doe je dat??!

 • Hogman1

  Kees het wordt nu toch echt tijd dat je je excuses aanbiedt aan je lezers.
  Zo niet dan bevestig je de gedachten van bovenstaande abonnees

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • hermien19

  Ik heb mijn abonnement ook opgezegd.
  Wel poosje aan de lijn gehangen voor ik erdoor kwam
  Ergerde me al langer aan de opinie stukjes van Kees , kreeg wel gelijk 25% korting als ik alsnog zou verlengen , voelde me dubbel gepakt .

 • Jonas Brabant

  Kreeg ook 25% korting aangeboden als ik zou verlengen. Wordt zo een dure werknemer, die Kees!

 • kees.van.dooren1

  Imagoverbetering is met afstand de meest wezenlijke taak die de varkenshouderij te doen staat. Daarover geen twijfel. Dat de NVV en Ingrid Jansen dit thema tot speerpunt maken, is een terechte keuze. Blijkbaar denk ik alleen anders over de wijze waarop dat tot stand moet komen dan de meeste mensen die reageren op dit stuk. Volgens is het nodig om echt een draai te maken als varkenshouderij. In een blog die vanmiddag volgt wordt dat nader toegelicht.

 • w v gemert

  Deze reactie bevestigd dat je er geen bal van snapt. Een van haar taken is imago verhogen (dat is voor iedere voorzitter hetzelfde) , volgens de statuten van de NVV zijn er nog een heleboel onderwerpen waaraan een voorzitter samen met het bestuur aan moet werken. In je reactie kan je het nog niet opbrengen om begrip te tonen , te begrijpen waarom zo wordt gereageerd op jouw stuk. Je bent een journalist met grote oogkleppen op door je eigen gelijk te herhalen wat op zich zelf al een reactie van armoede is.

 • Marco22

  Het blad Boerderij heeft niet zo op de sector vakbonden. Zie dit aanmatigend vooringenomen stuk schrijfsel en ook het stukkie van de lto-er Vergaderboer. Ik denk dat het beter is om de naam Boerderij van dit blad om te dopen in Nieuwe Oogst 2.0
  Ik ben allang overgestapt Melkveebedrijf.
  Ad7 je kan ook alleen registreren voor de beperkte online versie.

 • j.verstraten1

  NMV zal juist blij zijn met de column van kees. De reacties getuigen van de enorme betrokkenheid van op hun ziel getrapte leden. Terwijl ik al meerdere keren heb meegemaakt dat dankzij artikelen in/op de boerderij(site) leden van LTO juist opzeggen. Dus om de boerderij nu een nieuweoogst 2.0 te noemen? Blijkbaar verlangen de reageerders hier een verlengstuk van het eigen clubblaadje aan te treffen. Mozes #20 heeft het goed verwoord.

 • Fermer

  @j.verstraten1, ik wens zo wie zo niet in een onafhankelijk blad een verlengstuk van één of ander clubblaadje te lezen. Kees van Dooren heeft in mijn ogen gewoon een slecht stuk geschreven als redacteur, qua toon en inhoud. Een blad als de Boerderij doet hier geen goed aan dit zo te plaatsen, daar het afbreuk doet aan de sector. De sector is ons aller belang, LTO of NVV. Boerderij is een blad voor de boeren, niet tegen de boeren.

 • j.verstraten1

  Emmerei, het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb wel eens gezegd 'met 'vrienden' als de Boerderij heb je geen vijand als Wakker Dier nodig'. Waarom? Omdat wij de Boerderij toestaan tweespalt te zaaien in de sector. Elk krant of blad wat afhankelijk is van abonnees leeft van scherpe koppen en analyses. Goed nieuws is géén nieuws. Je moet opvallen. 3 man zegt op, maar er wordt over gepraat en 30 man meldt zich aan. Zo gaat dat, en deze discussie is weer eens het levende bewijs.

 • Fermer

  @ j.verstraten1, oké, ik begrijp het.

 • Mozes

  Het is mij niet helemaal duidelijk waarom verschillende personen zo fel reageren. Is dat omdat het artikel van Kees van Dooren kritisch is op de persoon van Astrid Jansen of omdat het kritisch is op het standpunt van Astrid Jansen.

 • Jonas Brabant

  @Mozes, je hebt blijkbaar iets zeer essentieels gemist in het artikel. Het gaat niet over kritisch zijn op een persoon of een standpunt, het gaat over het schofferen van de varkenssector.

 • joannes

  @Mozes, je zou om het verschil op te merken, in plaats van NVV eens LTO moeten lezen en in plaats van Ingrid Jansen: Albert Jan Maat. Met jouw betrokkenheid bij het LTO, en los van inhoudelijke punten, zul je opmerken dat je deze vorm van ¨respect¨ niet tolereert. Je bekruipt je een gevoel van partijdigheid waarin de organisatie en/of persoon in kwestie het nooit goed zouden kunnen doen. Deze vorm van beschrijving kan je in commentaren op een journalistiek blok begrijpen als een persoonlijke mening, maar past totaal niet in een informatief, journalistiek blog wat je zou verwachten van een redacteur. En.....zoals Kees van Dooren in zijn vervolgstuk reageert blijkt óók hij dat niet te zien of te willen erkennen.

 • Mozes

  Joannes, ondanks alle investeringen is het imago van de varkenshouderij geen haar beter geworden. Ingrid Jansen ziet imago verbetering als haar belangrijkste doel.
  Omdat alles wat men tot nu toe heeft gedaan niets heeft opgeleverd wat betreft imago zal men toch wat anders moeten doen. Alleen een naam veranderen zal niet de oplossing zijn. Over wat men dan wel moet doen moet toch vrij gediscussieerd kunnen worden.

 • Mozes

  Joannes, wat betreft het LTO wat jij aanhaalt: ik zie hier op het forum vrijwel niets anders voorbij komen dan een stroom modder zonder enige onderbouwing. Vaak zelfs zonder enig fatsoen, vol met schelden en beledigen. Zo erg dat Vergaderboer er zelfs een artikel over geschreven heeft. Kees van Dooren voert een concreet onderwerp aan wat volgens hem anders zou moeten. De LTO-schoppers hier op het forum hebben op een enkele uitzondering daargelaten geen enkel concreet punt. Ze eisen gewoon een landbouwbeleid dat tot de laatste millimeter is aangepast aan hun wensen. Of dit maatschappelijk uitvoerbaar is of niet maakt niets uit, men eist het gewoon. Anders zijn de mensen bij LTO allemaal sukkels, baantjesjagers, loopjongens of zakkenvullers. Bij kritiek op de NVV, ook al is die inhoudelijk nog zo reëel springt men uit zijn vel.

 • joannes

  Mozes, natuurlijk kan je reageren op commentaren van lezers op het blog en daar zul je persoonlijke soms ongenuanceerde meningen en opmerkingen vinden. Maar dat zijn commentaren op het redacteurs blog en/of op elkaars commentaren! Wat nu aan de orde is, is die grondhouding van de redacteur Kees van Dooren. Van een redacteur verwacht een lezer de neutrale informatie en dat zeker bij een beladen onderwerp als de varkenshouders vakbond. Op het moment dat betrokken redacteur zijn mening kleurt naar negatief of afkeurend, lokt hij discussie uit met de betrokken Vakbondsleden. Juist dat uitlokken in de Boerderij, wat een vakblad pretentie heeft, wordt hem kwalijk genomen. Hij kan zich in deze functie niet permiteren, een deel van de boeren of hun gekozen beleid, af te wijzen. En zeker niet bij een startende Voorzitster die na veel discussie een nieuwe start zou moeten maken. Kritisch commentaar van een redacteur kan na een crisis maar nooit vóór een crisis of bij een nieuw begin. Wanneer hij dat doet wordt hij een partijdige commentator, wat een andere rol is, die een deel van zijn veronderstelde lezers schoffeert zoals Jonas Brabant dat noemt.

 • Burnetti

  Mw. Jansen schets een onmogelijkheid omdat het woord intensief opgenomen is in landelijk wet en regelgeving bij bestemmingsplannen en ruimtelijke plannen.

  Imagoverandering zal door andere zaken veranderen dan het woord intensief niet meer in de mond te nemen.

 • Fermer

  @joannes, ik geloof dat Mozes op een andere golflengte zit.
  @Mozes, discussieren is juist mooi op dit forum, wat mij betreft over inhoudelijke punten die we met elkaar kunnen verkennen en uitdiepen. Wat dan nog weleens jammer is dat wanneer er geen tegenargumenten meer gegeven kunnen worden op een onderwerp het dan vaak stil blijft aan de andere kant. Juist dan moet je een stap kunnen maken om eventueel een kloof te kunnen overbruggen. We zijn allemaal boeren in dezelfde landbouwsector. Of we nou LTO, NVV of NMV-ers zijn, als BOER zouden we hetzelfde belang moeten hebben: een gezonde landbouwsector. Waarom tegenover elkaar blijven staan, dat is net zo weinig constructief als wat Kees van Dooren in zijn blog doet.

 • Mozes

  In aanvulling op mijn reactie #35 kan ik zeggen dat ik bij het lezen van het artikel van Kees van Dooren wel vond dat het teveel op de persoon van Ingrid Jansen gericht was. Op het voetbalveld zou je daar een forse gele kaart voor krijgen. Een jong katje pak je de eerste tijd ook voorzichtig vast.

  Wat betreft de naamsverandering ben ik het met hem eens dat dit niet de oplossing zal zijn voor het imagoprobleem. Als wij goed luisteren naar reacties uit de samenleving wat is dan hét criterium wat het imago van een veehouderijsector bepaalt?
  Dat is niets anders dan de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag. Voor een koe is dit grazen in de wei. Voor een kip is dit scharrelen en voor een varkens is dit wroeten in de grond.
  Als een boer het dier de gelegenheid geeft tot natuurlijk gedrag betekent dit voor de burger dat hij oog heeft voor de behoeftes en gevoelens van het dier. Dan heeft de boer een goede mentaliteit en gaat goed met het dier om.

  Je kunt hier gemakkelijk tegen inbrengen: 'de hond en kat op tien hoog dan?' Hier zit natuurlijk een tegenstrijdigheid in. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat een hond of kat wordt beleeft als een kind die deel uitmaakt van het gezin. Een kind hoeft niet te jagen en heeft geen behoeft om iedere dag zijn territorium af te bakenen met urine geur. Een kind heeft behoefte aan aandacht, op schoot zitten, speelgoed en regelmatig een knuffel. Dat is wat men een hond of kat in de stad dan ook geeft.

 • Fermer

  @Mozes, als het criterium voor het imago van een veehouderijsector wordt bepaalt door niets anders dan wel of niet de mogelijkheid tot natuurlijk gedrag, zoals jij stelt, dan is dit denk ik een onmogelijke opgave voor de sector. Niet omdat we dat niet zouden willen, maar omdat het niet haalbaar is, of we moeten allemaal enkel en alleen voor de niche-markt produceren. Hoe zie je dit in de toekomst voor je in Nederland met de huidige schaalgrote?

 • Mozes

  Daar heb je gelijk in @emmerei. Ik heb het antwoord niet, ik stel alleen welk criterium het imago van een veehouderijsector bepaalt.

 • Fermer

  Daar zit het hem in denk ik @Mozes, dat dat het criterium lijkt te zijn is mij wel duidelijk. Ook dat de politiek daar met de regelgeving op aan draait. Dat dit betekent dat we steeds meer kostprijs verhogend gaan produceren en de marges kleiner of in de - komen. Dat je zo de landbouwsector niet gezond houdt is het gevolg. Dat de gehele periferie eromheen hier WEL stevig aan verdiendt is ook duidelijk en dat hun lobby naar de politici en burgers ook goed werkt is ook duidelijk. Als boer moeten we dan denk ik ook niet om het imago te verbeteren meegaan in de grillen van eromheen (zolang dit niet verplicht is), maar laten zien dat we het al heel goed doen. Waar zijn de branche-organisaties in deze? We betalen genoeg afdrachten her en der om ons ook te laten vertegenwoordigen. Ik denk dat er bij de boeren zelf ook een stuk bewustwording moet komen om de regie weer in eigen handen te krijgen. Nu is het adagio om de kostprijs te verlagen op te schalen, dit lijkt dan helemaal tegen het imago in te gaan en lijkt me voor de landbouw ook niet gezond als sector. Denk alleen al eens aan overname van vader op zoon/dochter. Stijgende grondprijzen etc. Ik heb het antwoord ook niet @Mozes, maar met elkaar de on-en mogelijkheden te verkennen en benoemen is een goed begin denk ik.

 • Jonas Brabant

  emmerei: jij vraagt je af waar de branche-organisaties zijn die laten zien dat we het al heel goed doen? Daar is de NVV en Ingrid Jansen nu juist druk mee bezig, en dan krijg je zo'n .....blog van Kees van Dooren, met als opzet alle inspanningen van de NVV in de kiem te smoren, ten koste van de varkenshouderij.

 • Fermer

  @Jonas Brabant, een terechte opmerking. ik bedoelde met de branche-organisaties eigenlijk de productschappen. Zoals vroeger met de Joris driepint reclame.

 • Jan van het Zand

  We wachten op een positieve bijdrage van De Boerderij, waarmee het imago van de varkenshouderij flink opgepoetst wordt. Effe wachtuh, effe wachtuh..... BARBECUE.

 • reiziger

  Missie kees mislukt ingrid gekozen als nieuwe voorzitter nvv hij had zo gehoopt dat ze er vanaf zou zien door hem zijn domme kritiek gelukkig heeft ze dit niet gedaan een overwinning voor voor de varkenshouders
  ingrid gefeliciteerd en veel succes met je nieuw uitdaging

 • reiziger

  Als kees op deze manier verder wil gaan met schrijven van atrikels in ons vakblad laat hem dan niet meer redacteur varkenshouderij maar woordvoerder
  wakkerdier noemen want hij spreekt echt niet de taal van de sector overgens vind ik wel dat hij dan gewoon advertentie ruimte moet betalen
  Wakkerdier heeft geld genoeg voor reclame spotjes dus kan ze dit makkelijk betalen voor kees

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.