Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

‘Niet blijven zeuren dat onze sector onder druk staat’

Jeroen Neimeijer heeft samen met zijn vrouw Nieske sinds 2012 een biologisch varkensbedrijf. Samen zoeken ze al jaren verbinding met de burger. Via vleesverkoop, excursies, rondleidingen en lessen. Het stel doet ook mee aan project Salland Boert en Eet Bewust. “Dat geeft energie. Je ontmoet nieuwe mensen en doet ideeën op”, zegt Neimeijer.

Kunt u een projectvoorbeeld geven?

“Dit jaar doen we mee aan de Sallandse Techniekdagen. Basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 en de eerste 2 klassen van de middelbare school gaan dan naar verschillende technische bedrijven. Salland Boert en Eet Bewust is hier op ingesprongen omdat op een agrarisch bedrijf ook veel techniek wordt toegepast. Zo mochten wij meedoen. Ook doet Nieske mee aan een cursus verbindend ondernemen. Die gaat over verbreding op het bedrijf; wat past bij jou als ondernemer en hoe leg je die verbinding?”

Jeroen Neimeijer: "Wij proberen transparant te zijn en laten onze bedrijfsvoering zien". - Foto: Ronald Hissink
Jeroen Neimeijer: "Wij proberen transparant te zijn en laten onze bedrijfsvoering zien". - Foto: Ronald Hissink

Waarom bent u een ‘bewuste’ boer?

“We zijn allemaal verschillend – veehouder of teler, gangbaar of biologisch – maar we leren van en met elkaar. Samen komen we verder. Daarnaast vinden wij het een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je kunt wel blijven zeuren dat onze sector onder druk staat en dat iedereen tegen ‘ons’ is, maar daar schiet je niets mee op. Wij proberen transparant te zijn en laten onze bedrijfsvoering zien. Bijvoorbeeld door middel van praktijklessen voor mbo-studenten van Landstede in Raalte, of excursies voor groepen van totaal verschillende achtergronden.”

U doet ook aan vleesverkoop?

“Ja, sinds 2015. Onze varkens worden geslacht bij De Groene Weg, maar een klein deel gaat elke 2 weken naar een lokale, gecertificeerde bio-huisslachter. Dat gaat om 3 tot 4 varkens per keer. Dit vlees komt dan terug naar ons bedrijf, waar we een eigen uitsnijderij hebben. Daar wordt het verder verwerkt en ingepakt door 2 slagers die we als zzp’ers inhuren. Daarna gaat het vlees de vriezer in en zetten we het in de regio af; bij 1 lokale supermarkt en bij 8 boerderijwinkels. Dat gaat om ongeveer 180 tot 260 kilo vlees per 2 weken.”

We willen de slagerij terugbrengen naar de binnenstad van Zwolle

Heeft u nog meer plannen?

“Ja, we willen de slagerij terugbrengen naar de binnenstad van Zwolle. Samen met een jager gaan we vanaf medio september in het centrum een nieuwe slagerij exploiteren: Jager en Boer. Dan gaan we daar ook ons biologische varkensvlees verkopen.”

Hoe zijn jullie varkens gehuisvest?

“De dieren kunnen elk moment van de dag naar binnen of naar buiten. En binnen lopen en liggen ze op stro. De kraamzeugen lopen vrij rond in het kraamhok en hebben een uitloop. De dragende zeugen liggen ook op stro en kunnen de wei in. Langs het pad naar die wei is een modderpoel aangelegd.”

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Zo n bedrijf is maar voor enkele bedrijven weg gelegd de meeste bedrijven kunnen dat niet die hebben een te groot bedrijf en grote schulden en kunnen op deze manier niet boeren

 • hylkema.l

  Van zeuren word je ziek.
  prima idee en een positieve instelling.

 • Knor 10

  En hoe word dit ingevuld met de nieuwe verordering stikstofregels?

 • farmerbn

  Mooi als je zo een gezinsinkomen kunt halen. Hopelijk zitten er geen addertjes onder het gras en hebben ze beiden een baan buitenshuis of is er één al miljonair.

Of registreer je om te kunnen reageren.