Varkenshouderij

Achtergrond

Britten geschrokken van opduiken AVP in vlees

Het Afrikaansevarkenspestvirus is aangetroffen in vlees dat particulieren probeerden Noord-Ierland in te voeren. De schrik zit er bij de Britten flink in.

“We hebben altijd gezegd dat de grootste bedreiging van Afrikaanse varkenspest voor de Britse varkensstapel komt van besmette vleesproducten die illegaal ons land binnenkomen uit gebieden waar die ziekte heerst. Zo kan AVP zijn weg vinden naar onze varkens of de wildezwijnenpopulatie in ons land.” Dat zegt Zoe Davies, directeur van de National Pig Association. “Het is daarom van het grootste belang dat we alles in het werk stellen om infectie buiten de grenzen te houden, inclusief duidelijke waarschuwingen in havens en vliegvelden die de risico’s van en de straffen op het binnenbrengen van vlees voor iedereen duidelijk maken.”

Lees verder onder de tweet van Zoe Davies.

Vondst besmette producten geen gevaar voor diergezondheid

Davies is, net als de hele Britse varkenswereld, ernstig geschrokken van berichten dat in een monster van 300 kilo vlees en zuivel die vorige maand in beslag zijn genomen van particulieren in de havens en op vliegvelden in Noord-Ierland resten van AVP zijn ontdekt. Het ging niet om veel sporen van AVP-DNA, zoals het Noord-Ierse ministerie voor landbouw Daera het omschrijft, maar dat heeft toch al veel alarmbellen af doen gaan.

“Hoewel de vondst geen belangrijke bedreiging vormt voor de status rond diergezondheid in Noord-Ierland noch de AVP-vrije situatie in gevaar brengt, onderstreept het wel het belang van de controles op persoonlijke invoer van vlees en zuivel die door onze ambtenaren worden uitgevoerd.” Het regionale ministerie wijst er daarbij op dat AVP geen gevaar vormt voor de volksgezondheid, maar dat het virus, dat verwoestend huishoudt in Azië en aanwezig is in een aantal Europese landen, makkelijk wordt overgebracht via varkensvleesproducten.

Lees verder onder onder het filmpje met Zoe Davies.

Verboden producten worden in beslag genomen

In alle ‘punten van binnenkomst’ in het Verenigd Koninkrijk wordt regelmatig persoonlijke bagage gecontroleerd op vlees en zuivel, maar ook op plantmateriaal dat het land niet binnengebracht mag worden. Vlees en vleesproducten uit andere EU-landen vormen op enkele uitzonderingen na geen probleem, in ieder geval zolang de Britten in de Europese markt blijven, maar vlees en zuivel uit niet-EU-landen is verboden.

In alle veerhavens en op vliegvelden hangen grote borden waarmee op dat verbod wordt gewezen. Die zijn recent aangepast om specifiek te waarschuwen voor landen waar AVP heerst, terwijl passagiers die uit zo’n land komen ook vaker gecontroleerd worden. Worden toch illegale producten aangetroffen, dan worden die onherroepelijk in beslag genomen, terwijl de betrokkene een boete krijgt. De 300 kilo waar de Noord-Ierse autoriteiten over spreken, hebben dus betrekking op die activiteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.