Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

In 4 jaar van 4 naar 150 slachtingen per jaar

Voormalig melkveehouder Jeroen Stuyt houdt sinds 4 jaar vleesvarkens. De afzet heeft hij volledig in eigen handen.

Luid knorrend rent een zeug vanuit de schuilstal naar het hek. “Toch nog berig, die moet ik straks insemineren”, wijst Jeroen Stuyt. In de rest van de weides heerst een tevreden rust. Een groepje gespeende biggen ligt languit onder het schuilhok en de vleesvarkens doen zich tegoed aan de snijmais of scharrelen wat rond. Wat 4 jaar geleden begon als een probeersel met de aanschaf van 4 varkens is nu uitgegroeid naar een varkensbedrijf waar dit jaar 15.000 kilo varkensvlees verkocht wordt.

Lees verder onder de foto.

Gerdien (35) en Jeroen (38) Stuyt hebben in vof een gemengd bedrijf met buitenvarkens en zoogkoeien in Herwen (Gld.). - Foto's: Henk Riswick
Gerdien (35) en Jeroen (38) Stuyt hebben in vof een gemengd bedrijf met buitenvarkens en zoogkoeien in Herwen (Gld.). - Foto's: Henk Riswick

Wennen aan stroomdraad

“We kochten 4 Bonte Bentheimers, die hebben we een maand of 8 gehouden en toen laten slachten. Het jaar erop heb ik 75 biggen van 25 kilo gekocht en in de wei gezet. Dat was van beide kanten wel even wennen”, vertelt een bevlogen veehouder. Voor de varkens was het ineens in de wei met een stroomdraad wennen, voor de veehouder zelf het verzorgen van varkens. Inmiddels is zijn varkenstak uitgegroeid naar 8 fokzeugen en 150 vleesvarkens. Groter wil hij het niet direct laten worden: “We willen de afzet zelf blijven doen, er blijft anders veel te veel bij de tussenhandel hangen.”

Bedrijfsgegevens

8 Topigs-50 fokzeugen
150 vleesvarkens
40 Blonde d’Aquitaine inclusief jongvee
5 hectare weideland voor varkens
5 hectare mengsel luzerne, cichorei, gras
15 hectare gras, kruidenmengsel
3 hectare mengsel erwten, klaver, zomergerst, peterselie
4 hectare mks en veldbonen bij collega akkerbouwer

Lees verder onder de foto.

De vleesvarkens lopen jaarrond buiten met in elke wei een schuilhut. De weides bestaan uit een mengsel granen, grassen en peulvruchten.
De vleesvarkens lopen jaarrond buiten met in elke wei een schuilhut. De weides bestaan uit een mengsel granen, grassen en peulvruchten.

Verscheidenheid aan gewassen

De weilanden waar de varkens in lopen vallen direct op. Geen gras maar een bonte mengeling van planten siert het veld. De varkens lopen in groepen van 20 op een hectare, opgedeeld in 5 stroken. De bonte mengeling van gras, klaver, cichorei, rogge, tarwe en boekweit wordt vakkundig afgegraasd door de varkens. De verscheidenheid aan gewassen heeft volgens Stuyt nog een ander voordeel: “hoe meer gewassen, hoe meer beworteling in verschillende bodemdiepte, wat meer wormen oplevert. Die wormen zijn weer voeding voor de varkens.”

Lees verder onder het Facebookbericht.

Alleen zogende zeugen krijgen brok

Krachtvoer krijgen de vleesvarkens niet, alleen de zogende zeugen krijgen brok bij. Het rantsoen bestaat voor 70% uit ruwvoer. Daarnaast krijgen de varkens snijmais, mks en raapschroot. Krachtvoer wordt duidelijk niet gemist door de dieren. De 8 weken gespeende biggen zijn forser dan traditioneel gehouden soortgenoten en ook het groepje vleesvarkens dat bijna slachtrijp is is zeer goed ontwikkeld. Dit systeem van buitenvarkens zag Stuyt in Amerika waarna hij zich verdiepte in deze methode ontwikkeld door Joel Salatin.

Lees verder onder de foto.

De weides zijn ingezaaid met een mengsel van granen, peulvruchten en grassen.
De weides zijn ingezaaid met een mengsel van granen, peulvruchten en grassen.

Topigs-50 met Berkshire

Voor de aanwas heeft Stuyt een achttal Topigs-50 zeugen. Volgens hem een sterke, rustige zeug die het in zijn systeem goed blijft doen. “Een echt buitentype zeug geeft vaak te weinig biggen of is wat vetter. Deze Topigs-zeug heeft met 14 tot 16 biggen per worp voor het mooie net te veel biggen, we moeten ze wel bijvoeren. Vandaar dat ik ze binnenkort laat dekken met Berkshire en daarvan wil ik dan een aantal zeugjes aanhouden”, wijst hij op 2 kraamzeugen waar een bont gezelschap biggen bij rond scharrelt. De Berkshire geeft een paar biggen minder maar kan ook beter omgaan met meer ruwvoer en blijft volgens Stuyt ook actiever bij warme omstandigheden.

Lees verder onder de foto.

De zeugen worden in tweetallen geïnsemineerd en liggen gezamenlijk in de kraamstal. De biggen worden na acht weken gespeend.
De zeugen worden in tweetallen geïnsemineerd en liggen gezamenlijk in de kraamstal. De biggen worden na acht weken gespeend.

Durocbeer

De huidige varkens zijn gefokt met een Durocbeer, omdat een donkerdere huid essentieel is om zonnebrand tegen te gaan. Blanke varkens hebben meer risico op zonnebrand. Enkele vleesvarkens hebben wat plekjes aan hun oren, de enige plek die ze niet goed onder een dikke laag beschermend zand kunnen smeren.

Wij zijn transparant. Een keurmerk is onnodig

Eigenwijs zonder keurmerk

Stuyt werkt volledig via de biologische standaard, maar zich aanmelden bij SKAL ziet hij niet zitten. “Ik wil geen enkel keurmerk. Wij zetten het vlees af zonder tussenhandel, we zijn transparant naar de consument door openstelling van het bedrijf, waardoor een keurmerk onnodig is. Zo kunnen we ons vlees betaalbaar houden voor de consument. Ik wil een economisch haalbaar systeem hebben en daar past een keurmerk niet bij. De marge zit in de rechtstreekse verkoop”, verduidelijkt hij zijn keuze.

Lees verder onder de foto.

Voor hammen en worst heeft Stuyt in de schuur een droogkamer gebouwd. Uitbenen en verkopen doet hij allemaal in eigen beheer.
Voor hammen en worst heeft Stuyt in de schuur een droogkamer gebouwd. Uitbenen en verkopen doet hij allemaal in eigen beheer.

Winkel 2 dagen per week open

De verkoop begint nu te lopen. Eerst begon Stuyt met de verkoop van rundvlees van zijn eigen dieren. Hij begon er mee omdat hij altijd gedoe ervoer rond gewicht en prijs. Nu staan er 8 grote vriezers in de schuur en is de winkel 2 dagen per week open. De varkens worden tot ongeveer 10 maanden aangehouden en bij een geslachtgewicht van 135 kilo naar Heinen in Zelhem (Gld.) gebracht. “Ze zijn volgens gangbare begrippen zwaar, maar ze vervetten niet en die laatste kilo’s komen er gemakkelijk op. Ze hebben een normale speklaag maar het vlees is donkerder door het voer en de beweging”, laat Stuyt zien bij de vriezer.

Lees verder onder de foto.

Het bedrijf gezien vanuit de lucht.
Het bedrijf gezien vanuit de lucht.

Vlees levert gemiddeld € 10 per kilo op

Het vlees wordt verkocht voor gemiddeld € 10 per kilo. “Daar houden we aan over. Ik heb nog geen echte bedrijfseconomische vergelijking gemaakt maar voor minder moeten we het zeker niet doen.” De afzet baart hem nog wel zorgen. Nu loopt het, maar het is wel een kwestie van lange adem: “In het begin heb ik me echt wel eens afgevraagd waar ik aan begonnen was en of ik dat varken in de vriezer wel kwijt zou raken voordat de volgende slachtrijp was. Maar langzaamaan begint het nu te lopen. We doen heel veel via sociale media en staan weinig op markten. We moeten het echt van mond-tot-mondreclame hebben. Inmiddels hebben we het vlees ook bij een aantal boerenwinkels in de omgeving liggen.

Eén reactie

  • hollandagri

    Op steeds meer melkveebedrijven is het niet meer mogelijk om grondgebonden varkens met weidegang te houden omdat het bestemmingsplan dat bestempelt als intensieve veehouderij

Of registreer je om te kunnen reageren.