Koeien in een weiland in de Engelse regio Worcestershire. In het Verenigd Koninkrijk roepen boerenbonden de supermarkten, en ook de overheid, op tot het steunen van de Britse boer. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Britse boeren doen stevig beroep op supermarkten

In het Verenigd Koninkrijk roepen boerenbonden de supermarkten, en ook de overheid, op tot het steunen van de Britse boer. Meer flexibiliteit bij de winkelbedrijven en een eerlijke prijs voor de primaire producent zijn punten waarvoor aandacht wordt gevraagd.

De vier Britse boerenbonden hebben een gezamenlijke oproep gedaan aan de supermarkten in hun land om de agrariërs te steunen in deze moeilijke tijden ‘met buitengewoon problematisch en verstorend weer dit voorjaar’. De winkelbedrijven moeten niet hun toevlucht nemen tot buitenlandse producten om de schappen gevuld te houden, maar de boeren en tuinders in eigen land ondanks alles trouw blijven. In breder verband vinden de vier NFU’s dat er iets structureels moet veranderen in de onevenwichtige leverketens.

De National Farmers Unions van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben een wensenlijst met vijf punten voor hun grootste klanten. In de eerste plaats willen ze dat de supermarkten ‘standvastig toegewijd’ blijven aan binnenlands inkopen en zich houden aan de contracten die ze hebben gemaakt met regionale of plaatselijke leveranciers, ook als die door overmacht niet altijd kunnen leveren wat is afgesproken. “Een krachtig bericht aan deze producenten sturen en hen vertrouwen geven in een tijd waarin hun hele bestaan zwaar onder druk staat, zou een duidelijke boodschap van steun zijn.”

Meer nadruk op Brits product in supermarkten

Een ander punt, zeker uit de wereld van de tuinders, is flexibiliteit wat betreft de verlangde productspecificaties. “Onze leden doen hun uiterste best om te produceren wat ze hebben toegezegd, maar gezien de buitensporige omstandigheden komt het voor dat niet alles wat ze kunnen leveren volledig voldoet aan die eisen. Wij dringen er sterk op aan daarvoor begrip en flexibiliteit te tonen. Onze voeding wordt nog altijd geproduceerd volgens buitengewoon hoge standaarden van kwaliteit en veiligheid.”

Wat de bonden ook nodig vinden, is het snel betalen van de leveranciers. Dit zodat hun kasstroom niet verder onder druk komt te staan. Ten slotte willen ze dat de supermarkten tegenover hun klanten nog meer de nadruk op Brits product leggen. “Steeds meer consumenten geven aan dat ze daar naar zoeken, ook om de boeren en tuinders te steunen. Laten we er dan gezamenlijk naar streven daar ook zoveel mogelijk in te voorzien.”

Eerlijke prijzen

De boerenbonden trekken het ook in breder verband. Ze dringen er bij de grote supermarkten, maar ook bij de overheid, op aan nu eindelijk eens werk te maken van een eerlijke leverketen met vooral eerlijke prijzen voor de primaire producent. “De gemiddelde prijzen voor levensmiddelen in het Verenigd Koninkrijk behoren tot de laagste ter wereld, terwijl onze leden de hoogste kwaliteit leveren. We vragen daarom dat u direct reageert op elk verzoek van een boer of tuinder om de leveringsvoorwaarden, inclusief de prijs, te herzien.”

De bonden sluiten af met: “De enorme problemen door het weer komen op een moment dat veel van onze leden toch al worstelen om levensvatbaar te blijven door de perfecte storm van voortdurend verder omhoogschietende productiekosten, lage marktopbrengsten en steeds meer regelgeving. Boeren en tuinders dragen nog steeds het grootste risico binnen de keten en dat is onhoudbaar. We zijn in overleg met de regering om haar deel bij te dragen, maar er is ook een grote rol weggelegd voor de winkelbedrijven.”

Beheer
WP Admin