Varkenshouderij

Achtergrond

Consumentenprijs zal boerenprijs niet zo hard volgen

De media weten het zeker: het varkenslapje wordt deze zomer duur voor de consument vanwege de varkenspest. De statistieken doen anders vermoeden.

Varkensvlees wordt duurder door Afrikaanse varkenspest. Berichten met deze boodschap stonden afgelopen week in alle landelijke media na een persbericht van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie. De vleeswarenindustrie is bezorgd over de prijsstijgingen van varkens en varkensvlees in Europa, en doet een dringend verzoek aan alle ketenpartners om de extra kosten eerlijk te verdelen.

Consumentenwaarschuwing

Een oproep die de media direct oppikten en vertaalden naar een consumentenwaarschuwing: de prijs voor het karbonaadje en het speklapje voor de zomerse barbecue zou wel eens kunnen stijgen. Opmerkelijk; een dergelijke noodkreet is nog nooit eerder geuit. Terwijl de boerenindexprijzen de afgelopen 20 jaar wel vaker hoog stonden – al bleef een stijging vrijwel altijd rond de 143 indexpunten steken. Er zit dus een soort van plafond in de markt.

Effect van China

Momenteel maken de slachtvarkensprijzen pas op de plaats, na een stijging van 24 cent in 6 weken tijd. Ook de biggenprijzen lijken een plafond bereikt te hebben. Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research, gaat ervan uit dat een verdere prijsstijging mogelijk is. Al zal dat niet meer zo hard gaan als de afgelopen weken; slachterijen en verwerkende industrie zullen een plafond in de prijzen leggen. Over het effect van China is Hoste voorzichtig. De EU heeft een zelfvoorzieningsgraad van 120%, dus maar een zesde deel gaat naar de wereldmarkt. En dat is niet alleen China. China heeft wel varkensvlees nodig, maar het is de vraag of dat tegen elke prijs gebeurt.

Doorvertaling naar consumentenprijs

De huidige prijsstijgingen zijn voor de verwerkende industrie nog wel te behapstukken. Het doorberekenen zal echt niet zo makkelijk zijn als de berichtgeving voorspiegelt. De afgelopen 20 jaar laat de prijsindex van de consumentenprijs een stijging van 4 punten zien, de index volgt de prijsschommelingen van boeren en verwerkers nauwelijks.

De retail zal met hogere inkoopprijzen moeten rekenen, maar of dat tot een doorvertaling naar de consumentenprijs komt, is nog de vraag. En komt die doorvertaling er dan, gaat het maar om een beperkt bedrag, in ieder geval niet met enkele dubbeltjes in 1 keer.

Of registreer je om te kunnen reageren.