Varkenshouderij

Achtergrond

Varkenspest neemt flink toe in Polen

Poolse autoriteiten hebben tot en met 20 februari bij 511 wilde zwijnen Afrikaanse Varkens Pest vastgesteld. In heel 2017 zijn 741 gevallen van AVP vastgesteld bij dode wilde zwijnen, waarvan 388 in de laatste 3 maanden.

Dat vertelde professor Zygmunt Pejsak, hoofd van de afdeling varkensziekten van het National Veterinary Research Institute (NVRI) in Polen, op een seminar van RVO.nl, Rabobank en de Poolse landbouwraad in het Limburgse Hegelsom.

Virus in 1 gebied waarschijnlijk door mensen geïntroduceerd

Polen onderscheidt 7 regio’s waar het virus rondwaart. 5 van deze gebieden grenzen aan Wit-Rusland en Oekraïne en één aan Rusland. Wilde zwijnen uit deze landen hebben het virus meegebracht. Eén besmet gebied ligt ten noorden van Warschau. Hier is het waarschijnlijk door mensen geïntroduceerd, want AVP verspreidt zich ongeveer 5 kilometer per maand via wilde zwijnen, aldus professor Pejsak.

‘80% van de karkassen is besmet’

Besmette varkens worden snel ziek en trekken vrijwel niet meer rond. “80% van de karkassen is besmet tegen 4% van de aangereden dieren”, vertelt de professor. Karkassen zijn het grootste risico, omdat ze een maand besmettelijk blijven. Daarom is opruimen van groot belang.

Verspreiding via mens risico voor Nederland

Pejsak denkt dat het virus niet is te stoppen onder wilde zwijnen. “Varkenshouders moeten het buiten de deur houden met biosecurity maatregelen. Mensen zijn het grootste risico dat het virus in Nederland komt, niet de wilde zwijnen”, besluit hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.