Varkenshouderij

Achtergrond 4 reacties

Varken erg in trek als ‘grondbewerker’

Claudia van der Laan begon 3 jaar geleden met het verhuren van varkens. Het blijkt een groot succes.

Varkens inzetten voor natuurbeheer of onkruidbestrijding en ze als ‘grondbewerkers’ verhuren. Met dat idee liepen Claudia van der Laan en haar compagnon Willem van Hempen 3 jaar geleden rond.

In 2015 begonnen ze daarom in het Drentse Valthermond het bedrijf ‘Akkervarken’. Nu, 3 jaar later, lopen hun varkens rond op 15 plekken in de provincies Groningen en Drenthe. Ook is er een locatie in Staphorst waar een plaatselijke boer de dieren verzorgt.

Claudia van der Laan (30) heeft samen met compagnon Willem van Hempen in Valthermond (Dr.) 250 varkens, 10 Blondes d'Acquitaine en 6 hectare land. Ook is er het bedrijf Akkervarken. Er zijn 15 wisselende locaties in Groningen en Drenthe.
Claudia van der Laan (30) heeft samen met compagnon Willem van Hempen in Valthermond (Dr.) 250 varkens, 10 Blondes d'Acquitaine en 6 hectare land. Ook is er het bedrijf Akkervarken. Er zijn 15 wisselende locaties in Groningen en Drenthe.

Varkens te huur

Samen met compagnon Willem van Hempen (31) is Claudia verantwoordelijk voor het inzetten van varkens voor natuurbeheer of grondbewerking. Claudia doet veelal de werkzaamheden rond het bedrijf. Willem zorgt voor de varkens op de verschillende locaties en is daarnaast als zzp‘er ook buiten de deur werkzaam.

De eigenaresse van Akkervarken is vernieuwend bezig. De inzet van varkens als natuurbeheerders en onkruidbestrijders blijkt een gat in de markt. Ook de vraag naar natuurvlees is groot. Er komen aanvragen uit het hele land.

Werkplezier staat voorop. Anders is het aantal uren dat het bedrijf vergt niet op te brengen, stelt Van der Laan. Een uitgesproken handelaar is Claudia niet. Vaste afzetkanalen worden gewaardeerd.

Het bedrijfsmodel is avontuurlijk, maar grote financiële risico’s zitten er niet in. De bedrijfsvisie is toekomstgericht; er is veel vraag naar de producten van Akkervarken.

Grote interesse voor varkens

De interesse voor het inhuren van de varkens is groot. Het komt bijna niet voor dat de dieren op het bedrijf in Valthermond staan: het hele jaar rond staan ze als ‘grondbewerkers’ ergens op het land.

Eigenlijk staan alleen de zeugen die op het punt staan te biggen op de boerderij. Gespeende biggen blijven 1 tot 2 maanden op het bedrijf voordat ze elders worden ingezet.

Voor de bestrijding van invasieve exoten als berenklauw en Japanse duizendknoop blijken de varkens een uitkomst. De gemeentes Borger Odoorn en Emmen maken al jaren gebruik van de varkens. En met succes: de berenklauw is er verdwenen.

Dat kost wel de nodige tijd. De varkens staan soms wel enkele jaren. Om de berenklauw echt weg te krijgen, moeten de varkens diep wroeten. Ook op grote percelen van soms wel 20 hectare staan ze lang.

Meerdere gemeentes maken al jaren gebruik van de varkens. Bijvoorbeeld voor de bestrijding van berenklauw.
Meerdere gemeentes maken al jaren gebruik van de varkens. Bijvoorbeeld voor de bestrijding van berenklauw.

Naast gemeentes bestaat de klantenkring van Claudia en Willem uit particulieren en boeren. “Het doel is altijd hetzelfde: de grond schoon krijgen of als een grasmaaier aan de gang”, aldus van der Laan. “Varkens zijn bijvoorbeeld heel geschikt onder zonnepanelen omdat een varken onder lage stellages kan waar een schaap of geit niet kan komen.”

Het is wel een kwestie van goed inschatten hoeveel dieren er op een perceel moeten. De varkens gaan eerst ‘grasmaaien’. Maar ze gaan wroeten als je er niet op tijd bij bent. Daarom wordt de situatie dagelijks in de gaten gehouden.

Varkens in trek bij akkerbouwers

Ook onder akkerbouwers groeit de belangstelling voor de dieren van Akkervarken. “Afgelopen winter stonden onze varkens bij een boer die niet al zijn aardappelen kon rooien omdat het te nat was. Het ging om een perceel van 10 hectare.”

Volgens Van der Laan ontdekken boeren in de omgeving de voordelen. De grond wordt licht omgewoeld – zonder diepe gaten – en wordt bemest. “Dat scheelt een werkgang in het voorjaar.”

Het verzorgen van de varkens is een arbeidsintensieve activiteit; dagelijks worden alle varkens op gezondheid gecontroleerd en zo nodig bijgevoerd. Willem verzorgt de varkens op locatie, samen met hulpboeren.

Er werd gekozen voor drie verschillende varkensrassen: de Duroc, de Berkshire en het Husumer varken.
Er werd gekozen voor drie verschillende varkensrassen: de Duroc, de Berkshire en het Husumer varken.

Het was voor de eigenaren van Akkervarken een zoektocht hoe het bedrijf op te zetten. Van der Laan: “Er was weinig over te vinden, niemand deed dit. We hebben veel bedrijven bezocht die varkens buiten houden.”

Uiteindelijk kozen ze voor drie verschillende varkensrassen: de Duroc, de Berkshire en het Husumer varken. Die rassen zijn uitgezocht op het natuurbeheer en het vlees. Met welke rassen ze definitief verdergaan, weet van der Laan nog niet.

Kosten kunnen flink oplopen

Een opdracht om varkens in te zetten is geen standaard zaak. Voor iedere opdracht slaan Claudia en Willem aan het rekenen. Omdat het – dagelijks – veel inzet vergt, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Zeker bij kortdurende opdrachten kunnen de kosten oplopen als het perceel erg klein is. Op elke locatie moet een omheining, een schuilhut, water en een modderpoel komen.

Naast varkens hebben Claudia en Willem ook tien Blondes d‘Aquitaine op hun huiskavel van 6 hectare lopen. Die hebben ze vooral voor het vlees. Het vlees van hun varkens en koeien verkopen ze in een winkel op het erf. Die winkel is open op zaterdag of in geval van een afspraak. Een website is in ontwikkeling.

Een plaatselijke slager slacht de dieren. Het vlees gaat naar particulieren, restaurants en biologische slagers. Met ‘Stoer bij de Boer’ verzorgt van der Laan ook veel kinderactiviteiten, feestjes en educatieve activiteiten. Deze inkomstenbron hoopt ze verder te kunnen uitbreiden.

Laatste reacties

 • hastikke leuk !!
  Alleen supergevaarlijk voor de gangbare varkenshouderij.......................
  je moet er niet aan denken dat een wildzwijn (met avp besmet) tussen de koppel komt!! Denk aan berige gelten..
  dan is het waarvoor waardoor.

 • veldzicht

  Moeten op deze manier ruim 7 miljard mensen worden gevoed ?

 • Verhoeven76

  Er zijn miljarden mensen die geen varkensvlees eten.

 • Alco

  Ik zit niet te wachten op parkjes met varkensmodder.

Of registreer je om te kunnen reageren.