Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

Zo doen zij dat: Biggenkommen reinigen

Drie varkenshouders vertellen hoe zij hun biggenkommen schoonmaken na afloop van de ronde. Het schoonspuiten gebeurt op verschillende manieren.

Het schoonmaken van biggenkommen is niet meteen de leukste klus op een varkensbedrijf. Toch is het wel degelijk belangrijk om de kommen na afloop van een ronde goed te reinigen. Dat zegt Arjan Wermink, hygiënespecialist van MS Schippers. “Biggenkommen bevatten soms nog vette voerresten. Daarin houden kiemen zich schuil. Je wilt niet dat je dieren in een nieuwe ronde daaraan worden blootgesteld. Het is dus cruciaal dat de biggenkommen goed worden schoongespoten.”

Vergeten schoon te maken

Volgens Wermink komt het in de praktijk soms voor dat biggenkommen bij het inschuimen van de kraamhokken worden vergeten. Dat verhoogt het risico op gezondheidsproblemen en kan nare gevolgen hebben. “Wees er dus alert op dat de kommen goed worden ingeschuimd en gedesinfecteerd”, zo zegt Wermink.

Varkenshouders vertellen over hun werkwijze

Varkenshouders Groot Wassink, Cornelissen en Kreuger zijn zich bewust van het belang van schone biggenkommen. Na afloop van de ronde worden de kommen goed schoongespoten. Cornelissen en Kreuger laten de kommen in de hokken. Groot Wassink plaatst de kommen op een rek en spuit ze buiten schoon. Ze vertellen over hun werkwijze.

Kommen buiten schoonspuiten op een handig rek

Gerwin Groot Wassink denkt in oplossingen. De praktisch ingestelde varkenshouder maakte onder meer een handig rek voor het schoonmaken van biggenkommen.

Gerwin Groot Wassink is technisch onderlegd. Wanneer zich eens een probleem voordoet, zoekt hij zelf naar een oplossing. Hij viel er zelfs al een keer mee in de prijzen. In 2014 won hij met zijn zogenoemde wegwerponderkruip de innovatieprijs van ForFarmers Hendrix.

Naam: Gerwin Groot Wassink (38). Plaats: Beltrum (Gld.). Bedrijf: Groot Wassink houdt 580 zeugen en 3.000 vleesvarkens. Hij werkt met een weeksysteem. De genetica is Topgis 20, met ook een kruising van TN70. Groot Wassink nam in 2013 een nieuwe zeugenstal in gebruik. - Foto: Henk Riswick
Naam: Gerwin Groot Wassink (38). Plaats: Beltrum (Gld.). Bedrijf: Groot Wassink houdt 580 zeugen en 3.000 vleesvarkens. Hij werkt met een weeksysteem. De genetica is Topgis 20, met ook een kruising van TN70. Groot Wassink nam in 2013 een nieuwe zeugenstal in gebruik. - Foto: Henk Riswick

Groot Wassink ontwierp een paar jaar daarvoor ook zijn eigen kraamopfokhokken. Hij tekende en laste eigenhandig een prototype. “De zeugen liggen er mooi in en er is voldoende ruimte voor de uier.” De varkenshouder besteedde extra aandacht aan lichte en geruisloze beugels. Dankzij de toepassing van plastic blokjes is er geen kletterend ijzerwerk te horen.

Het handige rek voor het schoonmaken van zijn biggenkommen is al wat langer in gebruik. Een jaar of tien geleden bedacht en realiseerde Groot Wassink deze praktische oplossing, die eigenlijk uit nood was geboren. “Ik had te weinig bakjes voor het aantal kraamhokken dat ik had.”

Medewerker Pascal te Plate verzorgt het schoonmaken van de biggenkommen. De kommen worden in een rek geschoven en buiten schoongespoten.
Medewerker Pascal te Plate verzorgt het schoonmaken van de biggenkommen. De kommen worden in een rek geschoven en buiten schoongespoten.

Door de kommen buiten schoon te spuiten voorkomt hij dat er onnodig veel water in de putten verdwijnt. De bakjes worden vanaf de bovenkant in het rek geschoven en staan er los in. Tijdens het schoonmaken vliegen ze niet alle kanten op. “De kommen zijn na de ronde gemakkelijk in het rek te plaatsen. Je rijdt de eenasser vervolgens zo naar buiten. In een kwartiertje tijd heb je de kommen schoongespoten”, aldus de varkenshouder.

Groot Wassink maakt gebruik van witte biggenkommen van Laka. Hij heeft ook enkele rvs-exemplaren. Hij paste het rek tussentijds nog een keer aan, zodat de verschillende soorten kommen erin passen.

‘Schoonmaken van biggenkommen vervelende klus’

Jaap Kreuger zet in op gezonde zeugen. Het bijvoeren van melk aan de biggen en het schoonmaken van kommen beperkt hij tot een minimum.

De dragende zeugen van Jaap Kreuger liggen sinds vorig jaar in een nieuwe strostal met roostervloer. Kort voor het werpen gaan de dieren naar de kraamstal. Daar houdt Kreuger nauwlettend in de gaten of de zeugen zich goed voelen en het voer vlot opnemen. Dat vindt hij cruciaal. “Een zeug moet rond het werpen goed en vlot vreten. Dat is mijn uitgangspunt. Een gezonde zeug kan prima veertien biggen grootbrengen.” Kreuger wil de zeugen rond het werpen actief houden. Hij beperkt de voergift. “Je moet ze niet overvoeren. Daar worden ze sloom van. Melk hebben ze heus wel voldoende. Dat is de eerste dagen hormonaal gedreven.”

Naam: Jaap (64) Kreuger. Plaats: Woerden (U.). Bedrijf: Mts. Kreuger heeft 500 zeugen met eigen aanfok en 1.100 vleesvarkens. Er wordt gewerkt met een standaard rotatiekruising (Noors Landras, Groot York en Nederlands Landras) en een Tempo-eindbeer. - Foto: Herbert Wiggerman
Naam: Jaap (64) Kreuger. Plaats: Woerden (U.). Bedrijf: Mts. Kreuger heeft 500 zeugen met eigen aanfok en 1.100 vleesvarkens. Er wordt gewerkt met een standaard rotatiekruising (Noors Landras, Groot York en Nederlands Landras) en een Tempo-eindbeer. - Foto: Herbert Wiggerman

De focus van Kreuger ligt op de gezondheid van de zeugen. Dan komt de rest vanzelf, zo redeneert hij. Kreuger ziet geen heil in het bijvoeren van melkpapjes in het kraamhok. “Dat is kostprijsverhogend en zorgt voor extra arbeid.” Zo nu en dan komt het voor dat een zeug te weinig melk heeft. In dat geval krijgen de biggen wel extra melk bijgevoerd. “Biggen die hier met extra melk worden grootgebracht, kom je altijd weer tegen. Dat blijven zorgdieren.”

Kreuger werkt met witte kommen van MS Schippers. Na de ronde legt hij 13 biggenkommen in een kraamhok, om ze vervolgens schoon te spuiten. - Foto: Herbert Wiggerman
Kreuger werkt met witte kommen van MS Schippers. Na de ronde legt hij 13 biggenkommen in een kraamhok, om ze vervolgens schoon te spuiten. - Foto: Herbert Wiggerman

Kreuger werkt met een tweeweeks managementsysteem. Er zijn 104 kraamhokken, verdeeld over vier afdelingen. De biggetjes krijgen in het kraamhok een droge prestarter gevoerd. De kommen worden tijdens de ronde niet schoongemaakt. “We voeren kleine beetjes, zodat de biggen de kommen goed schoonhouden.”

Bij het schoonspuiten van de afdelingen worden ook de biggenkommen meegenomen. Kreuger werkt met witte kommen van MS Schippers. “Die zijn gemakkelijker schoon te maken dan die oude rvs-bakken. Daar blijft het vuil soms in vast plakken.” Kreuger heeft voldoende biggenkommen. Te smerige kommen vervangt hij. Indien nodig zet hij tijdens de ronde een schone kom in het kraamhok.

‘Losklikken, natmaken, inschuimen en schoonspuiten’

Zzp‘er Thijs Linders is bij Cornelissen Varkens verantwoordelijk voor het schoonspuiten van de kraamhokken en biggenbatterijen.

“De biggenkommen op ons bedrijf worden schoongespoten door zzp‘er Thijs Linders. Vraag hem maar eens naar zijn precieze werkwijze”, zo laat Pieter Cornelissen weten. De varkenshouder voert zijn biggen in het kraamhok uitsluitend droogvoer bij. De prestarter wordt aangeboden in rvs-biggenkommen van MS Schippers. De kommen staan achter het biggennest, halverwege de zeug. Iedere ochtend krijgen de biggen vers voer. Op het bedrijf wordt met een traditioneel weeksysteem gewerkt. Er zijn tien kraamafdelingen, met 133 hokken.

Naam: Pieter Cornelissen (51). Plaats: Leunen (L.). Bedrijf: Cornelissen Varkens heeft 550 zeugen en 11.500 vleesvarkens. Met zijn bedrijf maakt hij momenteel de overstap van Topgis 20 op TN70. Tweederde deel van de zeugenstapel bestaat inmiddels uit TN70-dieren. Foto: Bert Jansen
Naam: Pieter Cornelissen (51). Plaats: Leunen (L.). Bedrijf: Cornelissen Varkens heeft 550 zeugen en 11.500 vleesvarkens. Met zijn bedrijf maakt hij momenteel de overstap van Topgis 20 op TN70. Tweederde deel van de zeugenstapel bestaat inmiddels uit TN70-dieren. Foto: Bert Jansen

Thijs Linders is werkzaam op vier verschillende varkensbedrijven. Hij heeft ervaring met alle voorkomende werkzaamheden. Sinds vijf jaar werkt de 28-jarige zzp‘er bij Cornelissen Varkens. Iedere maandag en woensdag verricht hij schoonspuitwerk op het bedrijf. De biggenbatterij staat op maandag op het programma. Het schoonspuiten van de kraamafdelingen wordt door Linders op woensdag gedaan. Dat vindt hij geen vervelende klus. “Eentonig is het niet hoor. Ik doe verschillende soorten werkzaamheden. Dat is goed voor de afwisseling.” Tussen de bedrijven door is het bovendien goed toeven bij Cornelissen Varkens. Op het bedrijf hangt een prettige en inspirerende sfeer. “Het is een toekomstgericht bedrijf”, aldus Linders.

Zzp'er Thijs Linders meldt zich iedere maandag en woensdag bij Cornelissen Varkens voor het schoonspuiten van de kraamhokken en de biggenbatterijen. - Foto: Bert Jansen
Zzp'er Thijs Linders meldt zich iedere maandag en woensdag bij Cornelissen Varkens voor het schoonspuiten van de kraamhokken en de biggenbatterijen. - Foto: Bert Jansen

De biggenkommen laten zich eenvoudig schoonspuiten, zegt Linders. Omdat er enkel droogvoer wordt gevoerd, zijn er weinig aangekoekte voerresten. Tijdens de ronde zijn de biggenkommen vastgeklikt op de roosters. Voordat Linders aan de slag gaat, klikt hij de kommen los. De zzp‘er werkt volgens een standaardprocedure. “Kommen losklikken, natspuiten, inschuimen en schoonspuiten”, zo zegt hij. Met het schoonspuiten van een kraamafdeling is Linders 
50 minuten tot een uur bezig. Voor voorbereidende werkzaamheden rekent hij een kwartier extra.

Eén reactie

  • derikx

    zulke artikelen zegt wat over het niveau van Boerderij. dank voor dit artikel, gaat met toch weer enkele honderden euro`s per jaar besparen

Of registreer je om te kunnen reageren.