Varkenshouderij

Achtergrond

€ 1,50 bonus voor omega 3-varkens

De Fransman Gervais Barbot speelt met omega 3-varkens in op de gezondheidstrend bij de consument. Hij vult het rantsoen aan met lijnzaad.

Ver van de bewoonde wereld, op de grens van Bretagne met Normandië, runt Gervais Barbot een typisch Frans bedrijf met 280 zeugen en 115 hectare bouwland. De biggen mest hij zelf af, voor het grootste deel op een tweede locatie. De stallen zijn gedateerd. Dit staat echter de productie van een mooi, uniform varken niet in de weg. De kruising Choice Genetics-zeug maal Piétrain-eindbeer levert een welgevormd, goed geproportioneerd varken.

Naam: Gervais Barbot (49) Plaats: Montanel (F.). Onderaan dit artikel meer informatie over het bedrijf. Foto's: Henk Riswick
Naam: Gervais Barbot (49) Plaats: Montanel (F.). Onderaan dit artikel meer informatie over het bedrijf. Foto's: Henk Riswick

Geen poespas in de stal

De vleesvarkens zitten in hokken met 26 dieren. Ze krijgen brij uit een lange trog en lopen op volledig roostervloer; dat mag in Frankrijk. Geen poespas in de stal. Frisse lucht komt via de voergang in de afdeling. De ventilator blaast de stallucht in de grijze wolkenlucht die half september boven het bedrijf hangt.

Lijnzaad

De varkens krijgen een overzichtelijk rantsoen. Dit bestaat voor de helft uit CCM, 20% graan en de rest is aanvullend voeder. In het aanvullend voeder zit lijnzaad. Barbot voert lijnzaad om de vorming van omega 3-vetzuren in de varkens te stimuleren. Het vlees wordt namelijk als gezonder, omega 3-product vermarkt door slachterij Abera. Abera zit in het nabijgelegen Saint-Brice-en-Cogles en slacht jaarlijks 1,27 miljoen varkens.

Bonus € 1,50 per varken

Net als in Nederland staat in Frankrijk de varkensvleesconsumptie onder druk. De vleesverwerker probeert door in te spelen op het gezondheidsbewustzijn van consumenten de neergaande consumptietrend te keren. Barbot beurt half september een basisprijs voor zijn varkens van circa € 1,36 per kilo geslacht gewicht. Daar komt 12,6 cent bij voor de karkaskwaliteit van de varkens. Voor de omega 3-varkens betaalt de slachterij € 1,50 bonus per varken. De opbrengstprijs ligt dan alsnog onder de Duitse en Nederlandse prijs in week 37. Reden is dat de Franse varkensprijs al 20 cent per kilo zakte sinds afgelopen juli.

De zeugen in de drachtstal lopen in kleine, stabiele groepen. Een huisvestingsvorm die in Frankrijk veel voorkomt.
De zeugen in de drachtstal lopen in kleine, stabiele groepen. Een huisvestingsvorm die in Frankrijk veel voorkomt.

Vierwekensysteem

De ochtend voor het bezoek is gespeend. Een medewerker is bezig een kraamafdeling zorgvuldig te reinigen. Op inweekmiddel wordt niet bezuinigd. Het bedrijf werkt in een vierwekensysteem. Barbot speent op 21 dagen. Dit resulteert er in dat de zeugen in vijf productiegroepen zijn verdeeld.

De gespeende zeugen staan in voerligboxen. De zeugen zijn nog onrustig na de verhuizing en hebben trek in voer. Om beter verstaanbaar te zijn, stelt Barbot voor naar de drachtige zeugenstal te gaan. Daar liggen de zeugen in kleine groepen van zeven dieren op volledig rooster. De dieren zijn op conditie geselecteerd. Gelten koopt het bedrijf aan. Na een quarantaineperiode van zeven weken gaan ze de zeugenstal in.

Brijvoer voor de zeugen

De zeugen krijgen brijvoer. Frisse lucht komt via het plafond in de stal. De kleine groepjes stabiele groepen zeugen zijn gemeengoed in Frankrijk. In Frankrijk mogen de zeugen tot 28 dagen na spenen in de voerbox blijven.

De zeugen spenen op jaarbasis gemiddeld 30,5 biggen. Het aantal levend geboren biggen is 13,68 per worp. De kraamafdelingen zijn net na spenen allemaal leeg. In de biggenstal is het wel mogelijk een indruk op te doen van de biggen. De biggen zijn actief en glimmen mooi. Ze liggen op een volledig roostervloer. De staarten zijn kort gecoupeerd.

De vleesvarkens krijgen brijvoer uit een lange trog. De varkens zien er goed uit.
De vleesvarkens krijgen brijvoer uit een lange trog. De varkens zien er goed uit.

Grondstoffen van eigen grond

De Fransen hanteren andere technische cijfers dan in Nederland gangbaar is. De groei van de biggen tussen de 8 en 115 kilo komt uit op 653 gram. De gestandaardiseerde voerderconversie in dit traject is 2,50. De voerkosten zijn laag. Het rantsoen bestaat voornamelijk uit grondstoffen van eigen grond: CCM, tarwe en gerst. Per zeug is Barbot rond € 255 aan voer kwijt, uitgaande van 1.100 kilo. De vleesvarkens verorberen 270 kilo voer; de kosten bedragen € 63 per afgeleverd varken.

De gespeende biggen krijgen droogvoer. Ze liggen op volledig roostervloer van beton.
De gespeende biggen krijgen droogvoer. Ze liggen op volledig roostervloer van beton.

Omschakeling naar varkens

De ouders van de varkenshouder molken op dit bedrijf 20 koeien. In 1992 startte Barbot junior met 80 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. Het aantal zeugen is stapsgewijs gegroeid tot het huidige aantal. De laatste groeisprong is gemaakt in 2014 toen groepshuisvesting voor drachtige zeugen in Europa verplicht werd. De 115 hectare grond is bij het bedrijf gebleven. De combinatie van akkerbouw en varkens bevalt de boer goed. Met twee man personeel verzet hij al het werk. Doordat hij op twee locaties boert en de looplijnen op het bedrijf niet perfect zijn, is het bedrijf relatief bewerkelijk.

De inrichting van de stallen is sober, maar voldoet. De nodige automatisering is aanwezig. Barbot wil door met het bedrijf. Zijn beide dochters doen een agrarische opleiding en in ieder geval een van de twee heeft serieuze belangstelling om het bedrijf in te gaan, verklaart hij. Dat stemt hem zichtbaar tevreden.

Het erf van Gervais Barbot. Het is een gemengd bedrijf met varkens en bouwland. De varkenstak telt 280 zeugen. Alle biggen mest het bedrijf zelf af, voor een belangrijk deel op een tweede locatie, vlak in de buurt. De varkens gaan op 95 kilo naar de slachterij Abera voor een omega 3-vleesconcept. De akkerbouwtak telt 115 hectare grond. Ruim de helft wordt gebruikt voor maisteelt, 65 hectare. Op de overige grond wordt tarwe verbouwd, 30 hectare, 7 hectare gerst en de rest is grasland.
Het erf van Gervais Barbot. Het is een gemengd bedrijf met varkens en bouwland. De varkenstak telt 280 zeugen. Alle biggen mest het bedrijf zelf af, voor een belangrijk deel op een tweede locatie, vlak in de buurt. De varkens gaan op 95 kilo naar de slachterij Abera voor een omega 3-vleesconcept. De akkerbouwtak telt 115 hectare grond. Ruim de helft wordt gebruikt voor maisteelt, 65 hectare. Op de overige grond wordt tarwe verbouwd, 30 hectare, 7 hectare gerst en de rest is grasland.

Of registreer je om te kunnen reageren.