Varkenshouderij

Achtergrond 1 reactie

ISN: geen reden tot paniek in varkensmarkt

Hoewel de varkensmarkt op dit moment onder flinke druk staat, is er nog geen man over boord. Dat meldt varkenshouderij-organisatie ISN. Volgens ISN is er geen reden tot paniek. De vooruitzichten richting het einde van dit jaar zijn zo slecht nog niet.

De prijsverlaging van 6 cent van afgelopen woensdag in de Duitse varkensmarkt was in feite onvermijdelijk. Al wekenlang mikken de Duitse slachterijen op een lagere varkensprijs, omdat de verschillen met de opbrengsten uit de vleeshandel groot zijn. Een krap aanbod aan slachtrijpe varkens hield de prijs echter in de benen. Tot vorige week woensdag dus. Dat deze week een slachtdag ontbreekt vanwege een feestdag in Duitsland, komt de slachterijen goed uit. Het zorgt ervoor dat het aantal vleesvarkens dat op maandag zou worden geslacht, verdeeld moet worden over de rest van de week.

Ook daling van Nederlandse varkensprijzen verwacht

De verwachting is dat ook deze week de Duitse, maar ook de Nederlandse, varkensprijzen een stap terug moeten doen. Maar daarmee lijken de noteringen voorlopig een bodem te bereiken, want het aanbod aan vleesvarkens wordt niet veel groter. Althans, dat is de verwachtingen van de Europese Commissie. In de Europese Unie werden in mei bijna 4% minder zeugen geteld dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat levert op den duur ook een krimp van het aantal vleesvarkens op.

In de Europese Unie werden in mei bijna 4% minder zeugen geteld dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat levert op den duur ook een krimp van het aantal vleesvarkens op.

Tot aan vorige week is het aantal varkensslachtingen in Duitsland echter nauwelijks minder dan vorig jaar. Uit cijfers van het Duitse landbouwministerie blijkt dat Duitse slachthuizen in de eerste 38 weken van dit jaar 36.719.349 varkens aan de haak hingen. Een jaar eerder waren dat er na 38 weken 36.784.238, een verschil van slechts 0,2%. Prognoses van de Europese Commissie laten zien dat in het laatste kwartaal van dit jaar 2,4% minder varkens worden geslacht in heel Europa.

Export blijft op volle toeren draaien

De export van varkensvlees naar derde landen blijft ook in het laatste kwartaal belangrijk voor de varkensmarkt. Natuurlijk is de uitvoer naar China in de voorbije maanden de motor gebleken voor de varkensvleesexport. Hoewel de concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Brazilië toeneemt op de wereldmarkt, zal ook in de laatste maanden veel Europees varkensvlees overzees verscheept worden.

Het feit dat de varkensvleesexport op volle toeren zal blijven draaien en een teruglopend aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens zijn factoren die de markt ondersteunen.

Nieuwe prijsdaling in verschiet, toch positieve ondertoon in markt

Hoewel deze week nieuwe prijsdaling in het verschiet ligt, zal de varkensmarkt de komende maanden een positieve ondertoon hebben. De markt komt in wat rustiger vaarwater terecht.

Eén reactie

  • kaper

    Eerst zien dan geloven

Of registreer je om te kunnen reageren.