Varkenshouderij

Achtergrond 5 reacties

Aftellen tot 1 februari voor problemen mestopslag

Op 1 februari mag er weer mest worden uitgereden op bouwland. Voor veel varkenshouders geeft dit lucht in de kelders.

Momenteel is het nog vrij rustig op de mestmarkt, geven intermediairs aan. Traditioneel zijn de laatste weken voordat het uitrijdseizoen begint rustig in de mestmarkt.

€25 per kuub varkensmest

De verschillen zijn groot tussen bedrijven die het eenvoudig tot half februari kunnen uitzingen en bedrijven die op zeer korte termijn de mest moeten afvoeren. De varkensbedrijven die nu mest moeten afvoeren, betalen de hoofdprijs per kuub. Prijzen van €25 per kuub vleesvarkensmest zijn 'normale' bedragen. De mest die nu afgevoerd wordt gaat richting de opslagen, maar de meeste mestopslagen zijn momenteel nagenoeg benut.

Geen ruimte voor mest met meer dan 3,5 kilo fosfaat

Voor mest met meer dan 3,5 kilo fosfaat is er sowieso geen ruimte meer richting akkerbouwers en zal eerst bewerkt moeten worden. Een oplossing voor varkenshouders die omhoog zitten met de opslag van mest kan mestscheiding op het bedrijf zijn, kosten voor scheiding zijn ongeveer €4 per kuub. De dunne fractie is voor akkerbouwers met aardappelen en wintergraan een goede optie door een snelle werking van de aanwezige stikstof en kali.

Akkerbouwers wachten liever tot half maart met uitrijden

Varkenshouders met grond kunnen op 1 februari op bouwland de grootste druk van de ketel halen door een gedeelte alvast uit te rijden. Dit haalt tevens de druk van de mestmarkt af. Per 15 februari mag ook weer mest op grasland worden uitgereden. De meeste akkerbouwers zullen voor een goede opname van de mest echter wachten tot half maart met uitrijden. Alles hangt ook af van de weersomstandigheden, bij vorst en sneeuw mag er nog geen mest uitgereden worden.

Laatste reacties

 • Snel

  Judith Waninge, als jij de mensen belt, hallo ik ben Judith van de " Boerderij " zitten de opslagen zeker vol. En als je dat vervolgens ook nog publiceert in de " Boerderij " ja dan kunnen we erop wachten dat de prijs omhoog gaat. Hier is alleen Cumela en de ontvanger van mest bij gebaat. Hou toch een keer op met de markt te verzieken door nonsens te schrijven. De NMA zou CUMELA eens een keer door moeten lichten. Vermoed dat hier systematisch prijsafspraken gedaan worden voor mestafzet.

 • Schaap1975

  Nou "snel" daar ben ik het niet mee eens.
  Heb jij dan nog hectares over om mest aan te voeren? en ook nog putruimte? Dan moet JIJ ook zo'n man zijn om te zeggen dat iedereen mest bij jou gratis in de put mag blazen.

 • gertke

  2 reacties en 2 meningen,daarom betalen we 25 euro.

 • Snel

  Schaap doet zijn naam eer aan, de akkerbouwers zitten gewoon achterover te wachten tot wie `t meest betaald.

 • boerkebrabant

  snel, wat zou jij doen? tuurlijk hetzelfde.
  voor ons varkenshouders is het zaak dat de grootschalige mestverwerking snel van de grond komt, de eerste rechtzaken tegen bestuurders, die moedwillig vergunning verlening frustreren zitten er aan te komen. denk dat het daarna heel snel kan gaan,

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.