Varkenshouderij

Achtergrond 1963 x bekeken

Varkensvleesmarkt blijft vol

De varkensprijs stijgt, onder invloed van ontwikkelingen in Duitsland. De grote vraag is hoe bestendig deze stijging is.

De varkensprijs is weer in beweging gekomen. In Duitsland steeg de notering voor deze week met vijf cent. Ook in Nederland wordt de stijging doorgevoerd. Vion verhoogde zijn notering met vijf cent, nadat vrijdag de beursprijs al vijf cent hoger noteerde.

In Duitsland is de stemming in de handel zeer positief. De slachterijen vragen veel varkens. Het aantal slachtingen ligt 4 tot 5 procent hoger dan vorig jaar. De huidige prijsstijging is dan ook ingegeven door het relatief krappe aanbod van de varkens. Er wordt gewezen op het betere weer, waardoor de vraag naar barbecue en grill-artikelen aantrekt. Vorige week gaven de slachterijen echter aan dat ze een hogere inkoopprijs voor de varkens niet terughalen in de vleesverkoop.

Ook in Nederland melden de slachterijen dat ze moeite hebben om de gestegen inkoopprijzen terug te halen in de vleesverkoop. Bovendien melden ze dat het aanbod van vleesvarkens ruim voldoende is. Ook de Nederlandse slachterijen slachten per week meer zo'n 4 procent varkens dan vorig jaar. Door de herinvoering van de klepkeuring is de export van vleesvarkens naar Duitsland minder aantrekkelijk geworden. Een aantal slachterijen heeft de capaciteit uitgebreid (Van Rooi, Westfort). Er valt bovendien te beluisteren dat de export van vlees naar Oost-Aziatische bestemmingen moeizamer gaat dan gewenst.

Tot nu toe is er in de EU zo'n 50.000 ton vlees aangeboden voor de Particuliere Opslagregeling (PO). Een kwart komt voor rekening van Spanje. De regeling wordt beperkt gebruikt. Ter vergelijking: in 2011 werd 145.000 ton vlees aangeboden voor de toenmalige PO-regeling.

De nieuwste varkensvleesbalans van de Europese commissie geeft aan dat de Europese productie licht stijgt. De zelfvoorzieningsgraad van de EU stijgt tot 109,8 procent. Verder verwacht de EU dat de export zich zal herstellen. In januari was de export echter 11 procent kleiner dan een jaar eerder.

In Amerika is de productie van varkensvlees sterk stijgend. De jongste cijfers van de USDA over de varkensstapel geven aan dat de productie in Amerika in het eerste kwartaal van dit jaar met 5 procent is gestegen; dit waar in eerste instantie een productiestijging van 1 procent werd verwacht.

De Amerikanen zullen dus volop actief zijn in de export en een stevige concurrent vormen voor de EU. Over de eerste twee maanden van dit jaar hebben de Amerikanen nog lagere exportcijfers gepubliceerd. Dat had te maken met een arbeidsconflict in de westelijke exporthavens. Maar dat conflict is beëindigd. De Europese landen hebben dus te maken met stevige concurrentie van de Amerikanen op de exportmarkten.

Structureel is er dus niet zo veel veranderd op de varkensvleesmarkt. Er wordt flink geproduceerd in de EU en in de VS. Het wordt dringen in de export. Een structureel grotere vraag naar varkensvlees valt niet te bespeuren. Het ziet er niet naar uit dat Rusland spoedig weer een exportbestemming wordt. De komende weken moet blijken hoe bestendig de huidige stijgingen van de varkensprijs zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.