Varkenshouderij

Achtergrond 1417 x bekeken 5 reacties

'POV dé kans om een sterk collectief te bouwen'

Een ding kan de nieuwe voorzitter van de NVV, Ingrid Jansen niet ontzegd worden: enthousiasme en gedrevenheid om ergens voor te willen gaan.

Dat bleek maandagavond tijdens de voorlichtingsavond over de Producentenorganisatie Varkenshouderij in Heelweg in de Achterhoek. Jansen: "Het is twee voor twaalf. Dit is dé kans voor de varkenshouderij om een gesloten front te vormen en een sterke ketenpartij te worden. De Producentenorganisatie móet er komen met een deelname van 100 procent."

Jansen hield haar betoog voor een zaal met pakweg 60 tot 70 varkenshouders uit de regio. En dat zijn er voor deze varkensdichte regio dus niet zo veel. Daar werd ook op gewezen. Hoe kun je de grote zwijgende groep varkenshouders die niet aanwezig is en waarschijnlijk ook niet zo gemotiveerd is voor de POV bereiken? Jansen houdt er de moed in. "Ik vergelijk het een beetje met de politiek. Politici spreken ook vaak maar voor een klein publiek in allerlei zaaltjes. Uiteindelijk komt de boodschap toch wel over. Jullie zijn allemaal ambassadeurs die het verder moeten vertellen." Om de varkenshouders te bereiken heeft het Platform ook een stagiair, Selma van Leeuwen van Hogeschool InHolland, aangetrokken die de komende weken alle bedrijven die zich nog niet hebben gemeld afbelt om ze te bewegen alsnog lid te worden.

De avond in Heelweg is er een in een serie waarmee NVV en LTO, verenigd in het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) voorlichting geven. De POV, waarvoor varkenshouders zich gratis kunnen melden als lid, moet een aantal taken van het Productschap Vee en Vlees overnemen. Het gaat om taken op het gebied van I en R, Verordening varkensleveringen, Diergezondheid, en antibioticabeleid en praktijkonderzoek. Om te kunnen en te mogen functioneren heeft de POV minimaal de helft van alle varkenshouders nodig als lid die minimaal 2/3 van de totale productie vertegenwoordigen. Pas onder die voorwaarde zal minister Kamp de POV erkennen en ook eventuele AVV-bevoegdheden afgeven om bepaalde zaken sectorbreed af te kunnen dwingen. Tot nu toe hebben tussen de 500 en 600 varkenshouders zich aangemeld.

Behalve de productschapstaken ziet het VVP mogelijkheden om als POV een sterkere marktpositie op te bouwen. De Europese regelgeving voor producentenorganisaties biedt ruimte om marktregulerende maatregelen te nemen.

CDA-kamerlid en oud NVV-bestuurder Jaco Geurts benadrukte in Heelweg het belang van de POV. De producentenorganisatie kan het gat van het PVV voor de varkenssector voor een deel opvullen, maar dan moet ze voldoende bevoegdheden krijgen. In de Kamer is er echter de vrees dat er via een achterdeur nieuwe productschapachtige organisaties worden opgetuigd die weer gaan heffen en zaken algemeen verbindend opleggen. "Ze zien dat als belemmering in het vrije ondernemerschap en zien niet het belang van dergelijke mogelijkheden voor de voedselproductie en voedselveiligheid", aldus Geurts.

Geurts ziet de komende maanden nog problemen opdoemen bij de afwikkeling van het opheffingsproces van de productschappen. Er moet nog veel regelgeving worden geïmplementeerd in de wetgeving. Ik moet nog zien dat dat allemaal lukt voor 1 januari."

Laatste reacties

 • c.putten

  beperkte deelname ligt ook wel aan de onvrede van mesters over de nvv notering die veel te ondoorzichtig tot stand komt.

 • steenbok1

  pov is niet van de nvv, maar van alle varkenshouders

 • Wim Toornstra

  Putten heeft weer een punt alleen het Barnevelds zeugengenootschap wil geen afstand doen van deze niets toevoegende flutnotering die alleen tweespalt zaait. Blijft jammer

 • Ishtar

  Goed bedoeld allemaal.
  Toch zal ze als enige leider van een vakbond in de varkens sector, moeten gaan afrekenen met het verleden.
  Het verleden dat boeren olv ZLTO de enige aandeelhouder is van VION.
  En dat door mismanagement, en zakkenvullerij miljarden euro aan boeren geld verloren is gegaan, in het verleden en voor de toekomst.
  Het maakt het nu praten over marktmacht wel iets heel dubbelzinnig.
  VION zal wat er ook gebeurt, de boeken van de toekomst ingaan als 1 van de de grootste faal projecten in NL historie.
  Oud bestuurders zullen zich moeten verantwoorden, en het lieft dmv het strafrecht zou elke boerenbelangenbehartiger moeten denken.
  Maar ja........
  Leuker is idd de consument of wd of sp of een ander aprtij de schuld te geven.

 • w v gemert

  Ishtar, uw reactie slaat nergens op. De POV proberen te koppelen aan ZLTO en of Vion slaat als een tang op een varken. ZLTO vertegenwoordigde ongeveer 30% van de varkenshouders in het verleden, dat percentage is dalende en de structuur van die organisatie blokkeert een ruime inbreng van varkenshouders. Vion is al lang geen coöperatie meer het is een onderneming met een normaal winstoogmerk en volledig verantwoordelijk voor haar eigen handelen. POV geeft geen van de door u genoemde organisaties of partijen de schuld, u leest weer eens iets wat er niet staat of ziet verbindingen die er niet zijn. (een van u specialiteiten)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.