Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Minder aanvoer bij groenvoederdrogerijen

Droogte en nachtvorst hebben de aanvoer van gras en luzerne bij de Nederlandse groenvoederdrogerijen tijdens de start van het seizoen beperkt.

Dat is duidelijk terug te zien in het productieoverzicht per 31 mei van de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen (VNG). De aanvoer ligt 8.500 ton lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Grasgroei beperkt door droogte

VNG-voorzitter Eiko Jan Duursema geeft aan dat de droogte de grasgroei sterk heeft beperkt. Vooral in het Zuiden en Oosten zijn er tekorten aan ruwvoer. Logischerwijs is daardoor minder product beschikbaar voor de drogerijen. Bij meer neerslag zou de aanvoer van gras weer kunnen toenemen, al gaat dat volgens Duursema nog wel even duren. “Het regent geen gras”, aldus de voorzitter. Mogelijk dat de Haagse voermaatregel de aanvoer van gras extra gaat stimuleren. De productie van grasbrok van eigen voer valt immers buiten de maatregel.

Drogen luzerne startte twee weken later

Wat betreft luzerne startte het drogen dit seizoen twee weken later dan vorig jaar. Dit had te maken met nachtvorst eind april en begin mei. Ook is het volgens Duursema zo dat veel luzernepercelen die eind maart of begin april werden ingezaaid er als gevolg van de droogte matig tot slecht bij liggen. De eerste snede van deze percelen viel tegen en de verwachting is dat het productieverlies gedurende de rest van het seizoen niet meer wordt goedgemaakt. De coronacrisis heeft de opstart van het seizoen maar weinig beïnvloed. De productie kon gewoon worden opgestart met inachtneming van de coronaregels.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.