Rundveehouderij

Nieuws 25 reacties

Zeggenschap FrieslandCampina op erf in discussie

In een nieuwe discussieronde met de leden zoekt FrieslandCampina een steviger financieel fundament en een aangescherpte ledenvertegenwoordiging.

FrieslandCampina heeft te maken met een steeds ruiger wordende externe omgeving, constateert coöperatievoorzitter Frans Keurentjes. Misschien verklaart dat deels waarom voor het derde jaar op rij intensieve gesprekken plaatsvinden met de leden. Inmiddels hebben 12 van de 80 geplande zomerbijeenkomsten met de leden plaatsgevonden.

Dit jaar moeten knopen worden doorgehakt over met name de ledenfinanciering en ook over de ‘governance’ – hoe de coöperatie wordt aangestuurd en hoe die de onderneming beïnvloedt.

Ledenfinanciering FrieslandCampina

Qua ledenfinanciering staat FrieslandCampina voor een dilemma. Het eigen vermogen moet hoger om een betere beoordeling te krijgen van kredietbureau’s en dat is nodig om een goede financiering te krijgen en houden. Lukt dat, dan kan FrieslandCampina de gestelde ambities blijven nastreven. Lukt het niet, dan moeten die ambities voor de langere termijn worden bijgesteld. Zo simpel is de situatie volgens Keurentjes.

Concreet wordt de vraag voorgelegd aan de leden hoe de financiering moet worden versterkt: met behulp van de eigen leden-inbreng, of moet extra geld ‘buiten de deur’ worden gezocht. Hapklare voorstellen van de kant van FrieslandCampina zijn er niet, stelt Keurentjes. “Het is een open vraag, maar wel een indringende vraag.”

Ledenobligaties

Momenteel is de solvabiliteit van FrieslandCampina ongeveer 36%. De ledenobligaties zijn goed voor 20%, geld in de dode hand is goed voor zo’n 16%. Kredietverstrekkers zien het liefst meer geld in het laatste potje, want op ledenobligaties kan niet worden afgeschreven. Dat er ook nog risico’s kleven aan de forse hoeveelheid ‘goodwill’ op de balans, is een bijkomende zaak. Hoe het ook zij, de financiering moet steviger om ‘in de flow te blijven’, zoals de voorzitter stelt. Volgens hem is besluitvorming niet acuut, maar wel noodzakelijk.

Modernisering bestuur

Een andere kwestie is die van de ‘governance’. Daarover heeft een werkgroep met 4 bestuurders als trekker een rapport over opgesteld. Doel is om het bestuur te moderniseren, dichter bij de leden te komen, meer deskundigheid van leden te gebruiken en ook om hier en daar de relatie coöperatie versus onderneming onder de loep te nemen. Een gevoelig punt daarbij is de zeggenschap over het praktijkreglement, erkent Keurentjes. Via dit reglement zet de onderneming een voet op het boerenerf en worden de voorwaarden bepaald waaronder de leden leveren. De directie doet dat om, met inachtneming van vragen vanuit de markt, de melk optimaal te kunnen verwaarden. Vraag is wel hoever dit mag gaan. Vanouds is het de onderneming die de inhoud van het reglement bepaalde, maar moeten leden hier toch niet meer stem in hebben, vraagt de werkgroep governance zich af.

Laatste reacties

 • haam

  Modernisering bestuur tja met een voorzitter die al 8 jaar deel hiervan uitmaakt en die melkweigeringen tot pressie middel heeft gevormd die moet in deze tijd nodig vervangen worden want de hierdoor optredende onnodige voedselverspilling is niet meer van deze tijd. En de opmerking over dat men eisen oplegd omdat anderen daar om vragen is bulshit want navraag bij oa natuurmonumenten dan komt als antwoord dat eisen aan veehouders een interne aangelegenheid van campina is Er is dus nog veel werk aan de winkel

 • Bennie Stevelink

  Klaas, ik mis in het artikel nog een punt. Op de vergadering in Reutum, afgelopen woensdag, werd verteld dat men er ook over denkt om één maand melkgeld een achtergestelde status te geven. Dit om meer zekerheid aan financiers te geven om zodoende goedkoop en gemakkelijk geld te kunnen lenen. Ik merkte dat deze regeling gemakkelijk verkeerd begrepen wordt. Het moet heel goed uitgelegd worden en dan heb je nog de kans dat PKB’s (Permanent Kwade Boeren) het opzettelijk verkeerd uitleggen om andere boeren op te hitsen.

  Zolang RFC niet definitief failliet gaat merk je als boer niets van deze regeling. Pas bij een definitief faillissement zullen andere schuldeisers voorrang hebben boven de laatste maand melkgeld van de boeren.

 • Zuperboer

  Geld halen bij de leden is nu de 3e aktie op dat vlak in 5 jaar tijd. Het is makkelijk om met de hoed in de hand te vragen, doet ff zeer en vervolgens kan het uitgeven weer beginnen. Ik denk dat het tijd is voor een flinke opschoning van het personeelsbestand buiten de produktie om. Er wordt veel te veel bedacht (Natuurmonumenten; PP; Vlog; Koemonitor) en er wordt te weinig constructief nagedacht. Zorg dat er op korte termijn méér rendement wordt behaald, dan is de volgende stap een eventuele ledenfinanciering. Corona was een tijdelijke situatie, maar nu moet het management aan de bak. Opschonen van de RvC is ook zo'n zaak. Ledenraad moet veel korter op de leden-eigenaren zitten, kleiner en slagvaardiger worden. Het is veel te veel éénrichtingsverkeer (Top-bottom). Elk voorstel van de direktie wordt vrijwel afgehamerd, hoe groot het verzet bij de DGA's op hun erven ook is.

 • klaasvdHorst

  #Bennie - ik had iets horen verluiden, maar daar werd in de toelichting niet over gerept. Zo veel tijd voor diepergraande vragen was er verder ook weer niet. Dank!

 • J.W.S.

  Dus wat Bennie zegt: Als melkveebedrijf ben je de zekerheid voor je eigen financiering van 1 maand melkgeld kwijt. Je kan iets maar 1 keer in zekerheid geven. Of jij geeft die halve hectare grond in zekerheid aan je bank, of RFC geeft jouw halve hectare grond in zekerheid bij de bankier van RFC

 • Koen Franken

  Vreemd om 1 maand melkgeld achter te houden , er is altijd gemopperd op de retailer dat die pas betalen na 31 dagen . Nu doet ONZE Fc hetzelfde .

 • kleine boer

  Maar ze betalen de hoogste prijs die ze eigelijk niet kunnen betalen blijkt telkens weer....

 • Firma Vellenga

  Toch denk ik dat het bij RFC net zo gaat als bij KLM. Ze laten het bedrijf niet failliet gaan. Het is een Nederlands trots. Maar de vrijheid gaat er van af. Uiteindelijk eindigen we allemaal in de staat denk ik, een kwestie van tijd

 • a van Gerwen

  @koen, als ik het goed begrijp betalen ze de maand wel uit maar kunnen ze het geld ten alle tijden opeisen indien nodig.

 • farmer135

  Maand geld terugvragen? zal bij de supermarkt ook eens zeggen bij de kassa : je krijgt nu je geld maar als ik het nodig heb wil ik het terug

 • Bennie Stevelink

  @Koen Franken, @a van Gerwen en @farmer135, jullie begrijpen het alle drie verkeerd. Die maand melkgeld ben je pas kwijt als RFC failliet gaat. Maar als RFC failliet gaat ben je de ledenobligaties ook kwijt. Dat is veel meer geld.

  Om meer zekerheid aan financiers te geven zouden we meer kunnen reserveren, dus meer geld in obligaties zetten. Het is voor de boeren echter voordeliger dat we meer zekerheid geven door één maand melkgeld een achtergestelde status te geven. Dan hou je het geld zelf in de hand. Alleen bij faillissement ben je het kwijt, maar dat ben je ook als je het in obligaties stopt. Wat dat betreft maakt het dus niets uit.

  De vergadering in Reutum waar ik afgelopen woensdag was, was een goede vergadering. Er werd constructief meegedacht.

 • Bennie Stevelink

  @J.W.S., in geval van een faillissement heeft de gehele Nederlandse melkveehouderij een veel groter probleem dan die laatste maand melkgeld.

 • kleine boer

  bennie en dat allemaal omdat ze zo verschrikkelijk goed draaien? Hoeveel salaris word er van het personeel in gehouden ? Elke maand nu wat voor het geval dat zoiets als bij de klm?

 • mts z

  Wanneer gaan ze binnen de organisatie reorganiseren.
  Beginnen met die zogenaamde contact personen, die om de 2 jaar langs komen
  Komen 2 uur praten schrijven een verslagje.
  En er gebeurt verder niets.
  Deze laag kan er zo tussen uit.

 • brutus71

  Ze gaan toch nieuwe perpetuele obligaties uitgeven, ik zit daar als vertrekkend lid nog steeds op te wachten voor een mooi rendement, dar hoor ik niks meer van, weet ji daar meer van @Bennie ?
  Ik vind het van de hak op de tak springen, er zit nog steeds geen visie bij Campina, het wordt tijd voor interne rust

 • jan4072

  Lees ik het goed? Eerst wordt er een post goodwill op de balans aangemaakt waardoor de winst stijgt en dus de bonussen. Maar tegelijkertijd zakt dan het eigen vermogen en nu moeten de leveranciers bijspringen om het eigen vermogen weer boven de 40% te brengen. Kort door de bocht is dit extra leden geld dus nodig om de goodwill op de balans te financieren. Bedenk daarbij goodwill is eigenlijk niks anders dan lucht, verwachtingen die soms komen en vaak ook niet.

 • de Haan 71

  De frieslandCampina moeten eens geld vragen voor al die regeltjes die van de zo genaamde markt worden gevraagd.
  Misschien dat dan de markt niet meer zo happig is op al die regeltjes die zij willen om dat dan alles duurder in de winkel wordt.
  Als de FC meer geld op haalt bij de markt dan zijn de boeren wel bereid om iets te doen om dat mogelijk te maken.

 • Erardus

  Misschien een idee om naar een ledenbijeenkomst te gaan krijg je bijna persoonlijk uitleg ( kleine groepen ivm Corona). En kan je alle vragen stellen, met antwoord van bestuur!

 • Kelholt

  Wie kan er een keer op een ledenbijeenkomst vragen dan wat FC aan bijvoorbeeld Jumbo in rekening brengt voor een liter halfvolle weidemelk PlanetProof in huismerk verpakking en dezelfde melk in Campina verpakking?
  In de winkel betaalt de consument voor Jumbo melk € 0.85 en voor Campina melk € 1,19.
  De boer krijgt voor deze melk 39 cent inclusief BTW. Maar de grote vraag is natuurlijk wat krijgt Friesland Campina?

 • kleine boer

  Kelholt ze zeggen dan dat het niet goed is dit bekend te maken ivm de concurent volgende vraag....

 • Mtswi

  @mts z. Je bent niet verplicht om ze thuis te ontvangen.
  Als meer boeren dat doen laat je aan de ffc zien dat deze laag overbodig is.
  Hier hadden ze de brutaliteit om te doen alsof ze mijn baas waren.
  Of ik maar even tijd vrij wou maken op mijn agenda zodat zij langs konden komen voor een gesprek. Schoot bij mij gelijk in het verkeerde keelgat.
  Bezoek heeft niet plaats gevonden.

 • Bennie Stevelink

  @Erardus, op de bijeenkomst in Reutum was plaats voor 21 leden. De plaatsen waren voor minder dan tweederde gevuld.

 • string

  Krediet bureau's waren ook betrokken bij huizen/banken crisis met foute ratings.
  Waarom moet er meer financiering komen? Als de kosten omhoog gaan dan bereken je dat door aan de klant. Boeren verstand moet er bij ons toch wel aanwezig zijn, toch?

 • 112

  zien dat je weg bent bij RFC het gaat compleet fout

 • Bolder01

  Waar bemoeien ze zich mee ? allemaal baantjes die de kosten verhogen ten koste van de melkopbrengst als FC de grootste wil zijn moeten ze zelf de kosten in de gaten
  houden ,, nergens mee bemoeien alleen maar hogere melk prijs

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.