Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Nederlandse kalverimport groeit sterk

De Nederlandse kalverimport is in 2019 flink gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van RVO.nl.

In 2019 werden in totaal 861.340 kalveren geïmporteerd. Dat is een groei van 6,7% ten opzichte van 2018, toen in totaal nog 806.687 kalveren uit het buitenland werden gehaald.

Duitsland levert al jaren de meeste kalveren aan Nederland. In 2019 ging het om 626.298 dieren. Dat is een marktaandeel van ruim 72,5%. Niet alleen is het aantal kalveren dat de Duitsers in Nederland afzetten gegroeid, ook het marktaandeel is aanzienlijk groter ten opzichte van 2018. Toen exporteerde Duitsland 548.706 kalveren naar Nederland. Dat was toen goed voor een marktaandeel van 68%.

Meer kalveren uit Ierland

Naast Duitsland vergrootte ook Ierland de export van kalveren naar Nederland. In 2019 brachten de Ieren in totaal 79.377 kalveren op de Nederlandse markt, tegenover 46.292 in 2018. Een groei van 71,5%. Het marktaandeel van de Ieren was in 2019 ruim 9%. Dat is een beduidend minder groot marktaandeel dan de Duiters, maar de Ieren zijn na de Duitsers wel de belangrijkste speler.

Wat opvalt is dat Nederland fors minder kalveren uit België haalde in 2019. In totaal werden vorig jaar 41.721 dieren uit België gehaald. Daarmee blijven de Belgen wel een belangrijke leverancier, maar ten opzichte van een jaar eerder liep de import wel met ruim 75.281 dieren terug. Desondanks is België met een marktaandeel van 4,84% na Duitsland en Ierland een van de belangrijkste leveranciers.

Minder langeafstandstransport

De import van kalveren uit de Baltische staten en Oost-Europa is in vergelijking met een paar jaar terug sterk verminderd. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van kritiek op de import van kalveren door maatschappelijke organisaties. En hoewel de kalversector zelf weinig problemen ziet, tonen de importcijfers wel aan dat er steeds minder kalveren lange afstanden hoeven af te leggen.

Laatste reacties

 • Vhouder

  een kalf uit duitsland of belgie is voor een brabander vaak dichterbij dan een kalf uit friesland

 • Gradje 1966

  En van Drie maar mooie verhalen opsteken deze kalveren heeft hij nodig om de prijzen onder druk te zetten en zijn eigen vermogen nog meer op te krikken
  Het spreekwoord een boer en een zog hebben nooit genog en een heer en een beer lusten nog veel meer slaat precies op deze arrogante familie ze doen net alsof we blij moeten zijn met hun .Mooie verhalen en grote leugens bij deze onderneming

 • Vhouder

  beste Gradje zou je al de melk en kaas hier in nederland willen houden

 • Robert P

  Bij de melk en kaas is er geen sprake van monopolie. Vhouder. Bij de kalveren wel
  De helft wordt dus geïmporteerd. Stallen zo vol gezet dat er geen ruimte is voor binnenlandse kalveren.
  Van Drie heeft haar eigen poeder, met een beetje melk, maakt het 'medicijnen quotum' vol en laat mest achter. Is dat genoeg voor een schamele kalverprijs in Nederland? Duitsland en Ierland zijn de kalveren kwijt, inclusief mest.
  Ondertussen groeit het aantal kalveren elk jaar nog. Van Drie eet en kijkt niet om wat hij achter laat, zo lijkt het

 • Vhouder

  elk jaar meer melkvee en jongvee import

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.