Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

DOC Kaas volgt voorbeeld RFC met gehalten in melk

DOC Kaas volgt de keuze van FrieslandCampina om de standaardgehalten waarop de melkprijs wordt afgerekend, aan te passen.

Mogelijk zijn er nog meer zuivelbedrijven die deze keuze maken, al zijn er ook die de voordelen van een overstap naar andere standaardgehalten betwijfelen.

Dit blijkt uit een rondgang van Boerderij. “Wat brengt het ons?” is de vraag die bijvoorbeeld bij Cono vooropstaat. Een mogelijk voordeel voor een uitbetalende fabriek is, dat de uitbetaalde melkprijs hoger lijkt. Bij DOC zijn de onderliggende zaken, zoals de prijs per kilo vet en eiwit gelijk gebleven, evenals de inhoudingen. Bij de oude standaardgehalten is de uitbetaalprijs gelijk gebleven, maar worden de nieuwe gehalten gehanteerd – met name een 0,10 procentpunt hoger eiwitgehalte (3,57% in plaats van 3,47% eiwit) – dan rolt een 42 cent per 100 kilo hogere melkprijs uit de berekening. Het oogt als meer geld voor de boer en minder kosten voor de fabriek. Voor een melkveehouder met een jaarleverantie van 1 miljoen kilo melk zit er een totaal verschil tussen van € 4.200.

Besparingen

FrieslandCampina bespaart naar eigen zeggen € 9 miljoen per jaar met de veranderde standaardgehaltes. Bij RFC is behalve het eiwitgehalte ook het lactosegehalte licht aangepast (dit ging van 0,451% naar 0,453% per kilo melk).

Een van de redenen voor bedrijven om FrieslandCampina te volgen, is dat de verrekening gemakkelijker loopt bij de onderlinge uitruil van melk.

Laatste reacties

 • kleine boer

  schone schijn....

 • gjbosch16

  Klaas, ik hoop dat jullie niet met deze flauwekul gaan meedoen.

  Het is de bedoeling van RFC om de standaardgehalten elk jaar aan te passen. Dat betekent dat het moeilijker wordt om melkprijzen tussen de verschillende jaren met elkaar te vergelijken. Terwijl het vergelijken van melkprijzen de afgelopen jaren al ingewikkeld genoeg is geworden.

 • boerderij12

  ordinaire bezuiniging van de fc

 • klaasvdHorst

  @gjhbosch16. Gelukkig hebben wij onze eigen database en kunnen we de melkprijzen bij elk gehalte vergelijkbaar maken.

 • Zuperboer

  Hallo Klaas,

  Ik vraag me af wat er met de melkmarkt aan de hand is op dit moment. De ontwikkelingen lijken een beetje op de Japanse rente van de jaren negentig. Constant vlak (Japanse rente was jarenlang ongeveer 0%). Het lijkt er op dat de zuivelbedrijven elkaar volgen en een contstant prijsniveau neerzetten. Hoe is het te verklaren dat de VS prijzen wel gewoon gestegen zijn vanaf april/mei 2019. Is dit misschien het bewijs dat de Supermarkten oppermachtig zijn. Missien weten jullie de journalistieke waarheid achter dit raadsel te herleiden.

 • klaasvdHorst

  @Zuperboer. De melkprijzen waren vorig jaar idd erg stabiel, en in doorsnee net iets minder dan vorig jaar. Er werd voorzichtig uitbetaald. Toch was het qua verkopen voor de industrie beter dan verwacht. Men vreesde een slecht jaar.
  Vergelijking met VS is moeilijk, lijkt mij. Daar kwamen ze van heel slechte melkprijzen en gaat het langzaam iets beter.
  En machtspositie supermarkten? Ja, moet het mogen dat zij met een paar inkoopcombinaties tegenover een heel verdeeld aanbodveld staan?

 • Attie

  Voor het oog de melkprijs wat oppoetsen, coöperaties onwaardig!

 • We komen hiermee in een negatieve spiraal lijkt mij......

 • hylkema.l

  Iedereen die meedoet aan een studiegroep met verschillende afnemers van de melk, heeft een prima vergelijking van de werkelijke uitbetaalde melkprijs.
  Dus waar maken we ons druk over?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.