Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Maisoogst niet voor half september op gang

De snijmais is waarschijnlijk niet eerder oogstrijp dan in andere jaren.

Dat voorspelt Groeikracht op basis van de temperatuursom. Snijmais zal oogstrijp zijn bij een temperatuursom die om en nabij de 1.200 graden ligt. Hoewel het vrij warm is geweest in de zomer, kende de mais echter wel een koude start. Mede daardoor ligt de ontwikkeling en de temperatuursom niet veel voor op andere jaren. 2018 was daarin een uitzondering. Toen werd op 13 augustus de 1.200 graden temperatuursom al bereikt, en startten veehouders en loonbedrijven ook al met oogsten van de eerste mais. Omdat de temperatuursom dit jaar meer in lijn ligt met de voorgaande jaren, met uitzondering van 2018, is het aannemelijk dat de oogst niet eerder zal starten dan rond half september, zo verwacht Groeikracht, dat advies geeft op gebied van de ruwvoerteelt.

Vanggewas inzaaien

Dit jaar moet op zand ‘en lössgrond op 1 oktober een vanggewas zijn ingezaaid. Wie geen onderzaai heeft toegepast moet dus voor 1 oktober hakselen om aan deze verplichting te voldoen. Als de afrijping vertraagd wordt, kan het zijn dat mais vroeger geoogst wordt dan optimaal.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Hoewel groeikracht gelijk heeft dat de mais t.o.v. vorig jaar wat minder ver is, vind ik het een beetje "voor de beurt praten".

  Door het warme weer van de komende week kan de mais behoorlijk sneller afrijpen dan gemiddeld.

  En dat geeft dan advies op het gebied van ruwvoerteelt.

 • Vhouder

  ik heb onderzaai gedaan maar dat is voor 90 procent niet uitgekomen wat nu de gevangenis in en hopen dat minister grappenhaus mij komt bevrijden doet ie ook bij drugshandelaren maar ja mislukte onderzaai is erger als drugshandel want dat is een mileu delict

 • eenvoudige boer

  Je hebt geluk dat je de escaperoute nog kunt pakken door voor 1 okt te hakselen.

 • Vhouder

  klopt maar heb al voor 500 euro graszaad gezaaid moet ik dat dan nog een keer doen kan melde niet tellen als vanggewas dat groeit hier vanzelf

 • hendriks jan

  het vanggewas is vandaag belangrijker dan de hoofdteelt

 • deB.

  Het is alleen maar goed voor de zaad boeren, voor de rest is het een grote waanzinnige geldklopperij..er komt niets van terecht!! Op een keer na als echt echt alles mee zit.
  Dus al die honderen euro's kun je zo in de sloot kieperen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.