Rundveehouderij

Nieuws 28 reacties

Streep door toekomstbeeld met 400 koeien

De valbijl op 2 juli 2015 zette in één klap een streep door de plannen van melkveehouder Platerink.

Het was een fikse groeisprong die melkveehouder André Platerink maakte op het moment dat toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma in juli 2015 een streep zette in de omvang van de melkveestapel. De melkveehouder in het Gelderse Laren had nog lang niet gerealiseerd, wat hij zich had voorgenomen en wat in de gesprekken met de bank de basis had gevormd voor de financiering. Meer dan 400 koeien was zijn toekomstbeeld, en daar was ook de financiering op gebaseerd.

Financiering

Op een zitting voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) maakte Platerink maandag 3 juni duidelijk dat hij aanvankelijk niet zo’n grote groeisprong had willen maken. 300 koeien leek hem genoeg. Maar in overleg met de bank, ABN Amro, bleek dat een grotere sprong naar meer dan 400 koeien nodig was, om het plan financieel rond te krijgen.

De veehouder investeerde in een nieuw bedrijf, omdat de situatie op de oude locatie niet voor hem ‘niet alleen was rond te zetten; dat lukte niet’, aldus de melkveehouder tegen de rechter.

Bezwaar aantekenen

De valbijl op 2 juli 2015 zette in één klap een streep door de plannen van de melkveehouder. Een groei naar meer dan 400 koeien lijkt een utopie. En zelfs 300 melkkoeien, dat aantal haalt hij nog niet. Reden voor Platerink om bezwaar aan te tekenen tegen het (te kleine) fosfaatrecht dat hem is toegekend. Hier is sprake van een individuele disproportionele last, zoals jurist Franca Damen namens de melkveehouder aan de rechters in Den Haag uitlegde. Dat moet worden gecorrigeerd, vindt zij.

Hier wordt een veehouder met 3 kleine kinderen op straat gezet

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De invoering van het fosfaatrecht was feitelijk de oorzaak dat het bedrijf nu te gronde gaat. Een deskundige van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bevestigde dat impliciet, ook al beweerde de deskundige dat er geen sprake was van een ‘individuele disproportionele last’.

Het bedrijf lijkt regelrecht op een financiële afgrond af te gaan, en dat alles vanwege een overheidsingreep die het bedrijf in de ogen van de melkveehouder onevenredig zwaar treft.

“Hier wordt een veehouder met 3 kleine kinderen op straat gezet. Als hier geen sprake is van een disproportionele last, dan weet ik het ook niet meer”, verzuchtte advocaat Franca Damen namens haar cliënt.

Met de varkens- en kippensector ging het ook zo

‘Ingrijpen in melkveestapel was voorzienbaar’

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven behandelde maandag ook de zaak van melkveehouder Pieter Schouten uit het Groningse Rottum. Schouten zei dat het voorzienbaar was dat de minister zou ingrijpen in de omvang van de melkveestapel. Rechter Venekamp vroeg de melkveehouder hoe hij had kunnen voorzien dat er ingegrepen zou worden: “Wij komen veel boeren tegen die zeggen dat het niet voorzienbaar was. Hoe voorzag u het wel en hoe wist u dat zo zeker?”

Schouten: “Dat is geschiedenis. Met de varkens- en kippensector ging het ook zo. Voor mij was er geen andere mogelijkheid dan fosfaatrechten te verwerven, en het makkelijkst was dat bij de varkens. En in het verleden werd ook wel steeds een voorziening getroffen.” De minister weigerde die rechten echter om te zetten naar melkveefosfaatrechten.

De rechter doet uitspraak op 16 juli.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  wat wil die man die 400 koeien wi lgaan melken , dat iedereen die er zestig heeft er twee voor hem inlevert?

 • xw

  Cornelis 22, als hij gelijk krijgt van de rechter is het hek van de dam.
  Dan zal iemand met 60 koeien nog wat meer dan 2 koeien in moeten gaan leveren voor die megalomane dwazen.

 • farmerbn

  Nogmaals: De derogatie is het slechtste wat de boeren is overkomen. Ipv wat extra mest afvoeren voor boeren die te weinig grond hebben en wat extra kunstmest kopen voor boeren die te weinig koeien hebben, zitten jullie nu allemaal met problemen. En die problemen worden niet kleiner maar gezien de PAS steeds groter. Denken jullie nu echt dat de dieren- en milieumaffia jullie vergunningen gaan geven voor weiden en bemesten?

 • Flirt

  Denk je nou echt dat we vergunningen gaan aanvragen voor zulke onzin.

 • Attie

  300 koeien niet genoeg, 400 om het rond te rekenen..🤔

 • gjh

  400 koeien, ja sommige hebben nooit genoeg en willen meer over de rug van een ander. Hopen dat er niets wordt toegegeven

 • hooghoes

  wie is hier nou de baas de boer of de bank.

 • Kelholt

  Ach ach ach, altijd weer die reacties over mega(lomane) boeren en dat de kleinere ondernemers weer de dupe zijn, zo voorspelbaar. Waar het om gaat is dat de bank een groei naar 400 koeien financierbaar vond. Een bank die voor ze ook maar één euro uitgeven ieder mogelijk risico inschatten. Ook de mogelijkheid van de invoering van dierrechten zullen de EXPERTS van de bank, die korte lijntjes met de politiek hebben, wat zeg ik, de ABN was destijds een STAATSBANK, hebben ingecalculeerd en daarbij geen risico gezien. Toch vind de (onpartijdige?) rechter dat de simpele boer had kunnen voorzien dat er ingegrepen zou worden in de omvang van de veestapel. Reageer DAAR maar eens op.

 • Peerke1

  Hoe meer regels hoe meer problemen. Zijn zoveel regels wel nodig of is het een verkapte manier van boertjes opruimen. Ik vrees voor het laatste.

 • wmeulemanjr1

  omdat de bank de boer de baas was moet ie nu gratis fosfaat erbij, de keuze voor abnormale groei maakte hij zelf samen met de bank, je kan natuurlijk ook 'als de van Bakeltjes' heel groots en opschepperig doen met gestolen geld, maar dat is weer een ander zielig verhaal

 • Niemand heeft hem gedwongen om deze stal te bouwen. Was zijn eigen keuze. Ik weet niet wat voor groeisprong deze boer heeft willen maken, maar waarschijnlijk was de stap te groot. Een boerderij runnen is niet een gunst om maar veel koeien te mogen melken. Boer zijn is ook ondernemen en daar hoort een behapbare groei bij.

 • Bolder01

  Dit lijkt erg veel op jonkman MARIEENHEEM😡

 • deB.


  Zie wat voor kleine stalletjes ervoor staan, compleet van de kop af om dan zo'n onbeschofte stal erachter te zetten....gezonde groei prima, maar dit is complete waanzin. Als je zo'n grote jongen wil zijn, moet je nu niet gaan staan janken!!
  Als klein jochie de bank de schuld geven....och och

 • kempenboer

  Hallo jullie, lezen jullie niet goed? Schouten zegt: met de kippen en varkens ging het ook zo. Datbetekend dat de knelgevalken ook zo behandeld dienen te worden. Dus op basis van vergunningcapaciteit. Dat betekent dat schouwten te veel vergunningen heeft laten afgeven en dat is niet ons probleem. Mag ze effe komen vergoeden. Ik vind dus ook niet dat de kleinere boeren de dupe mogen worden als deze rechtzaak gunstig uitpakt voor de boer in kwestie. Nog een ander ding: als de nieuwe steenkolen centrales in Nederland dadelijk met subsiedie vervroegd worden gesloten om de co2 doelstelling te halen, dam moeten wij ook gecompenseerd worden. Die co2 doelstellingen waren duidelijk en liggen ook al lang vast. Dat was ook voorzienbaar. Anders die centrales ook geen vergoeding. Anders is het gewoon discriminatie!!

 • farmerbn

  Eens.

 • Henk.visscher

  9.40 je slaat de spijker op zijn kop

 • Attie

  Pieter Schouten meende dat het voorzienbaar was.., en kocht varkens fosfaat 'foutje' ff omwisselen..

 • Attie

  Kelholt, 2-7-15 was niet voorzienbaar..
  Maar wel dat je enige jaren voor een kwartje, zou moeten kunnen overleven!

 • koestal

  9:40
  Dat is de melkveehouder Schouten haha, hij had geïnvesteerd in varkensrechten omdat ie het zag aankomen, alleen daar kan ie nu niks mee, behalve varkens houden.

 • Vhouder

  beste koestal heeft ie het toch goed gedaan want aan varkens houden is nu veel meer verdiend als met koeien melken

 • Tuig

  Lekkere jongen die Schouten. In een column van hem pleitte hij voor het inwisselbaar maken van varkens en koeien rechten. Hij had toen al varkensrechten gekocht.

 • farmerbn

  Ja, was niet netjes.

 • 344412

  Iedereen bekijkt het vanuit zijn eigen perspectief

 • Vhouder

  hij heeft wel verstand van melkstallen

 • Gat

  400 koeien voor rond te tellen. Grote tobbert bende dan.

 • Kelholt

  Ja @Attie 4 jun 13:23 er zijn inderdaad ook nog steeds mensen die denken dat de melkprijs door de diverse afnemers in Nederland wordt bepaald.
  Ik denk dat niet:
  'Veel is er niet te doen aan deze prijsschommelingen. Het zijn veelal ontwikkelingen op de wereldmarkt die de melkprijzen in Nederland doen meedeinen.'
  <>

 • Mfb

  Als het met 300 koeien niet kan en met 400 wel dan betekent dat vooral veel extra koeien en werk om de bank te kunnen betalen. Een ondernemersinkomen voor al dat extra werk zal niet hoog geweest zijn.
  Misschien is deze meneer wel beter af als hij de boel verkoopt. Houdt vast nog wel een paar centen over want er zal vast veel grond onder dit bedrijf zitten. Anders kun je geen 400 koeien melken.

 • Alco

  Ik kan zoiets alleen begrijpen als er voor 400 koeien grond onder het bedrijf zit.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.