Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Vella grijpt niet in bij verschil fosfaatexcretienormen

Eurocommissaris Karmenu Vella van milieu gaat niet ingrijpen bij de verschillen in fosfaatexcretienormen tussen Vlaanderen en Nederland.

Dat blijkt uit zijn antwoorden op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) over de verschillen in excretienormen tussen de gebieden. De politica vindt dat de hogere fosfaatexcretienormen in Nederland nadelig zijn voor het gelijke speelveld.

Dezelfde verplichtingen van milieuwetgeving

Vella zegt dat dit gelijke speelveld wordt gewaarborgd door het feit dat alle landbouwers in de EU moeten voldoen aan dezelfde verplichtingen van de milieuwetgeving van de Europese Unie. Lidstaten geven zelf invulling aan deze voorwaarden, waarbij regels kunnen worden aangepast aan specifieke nationale voorwaarden, legt Vella uit. Nederland is zelf verantwoordelijk voor het vaststellen, aannemen en uitvoeren van de meest passende maatregelen om de doelen van de nitraatrichtlijn en de kaderrichtlijnwater te bereiken.

Verschillende oorzaken

De verschillen in de fosfaatexcretie tussen Vlaanderen en Nederland komen volgens Vella door een groot aantal factoren, zoals de melkproductie van de koe, het verschil in efficiënt tussen soorten koeien, de samenstelling van het voer en de landbouwpraktijk.

Actualisering van de normen

Schreijer-Pierik stelde dat Nederland met de Vlaamse excretienorm genoeg fosfaatruimte zou hebben om de knelgevallen tegemoet te komen en dan was de generieke korting ook minder groot geweest. Het ministerie van Landbouw heeft de fosfaatexcretienormen de laatste jaren niet geactualiseerd. Het ministerie onderzoekt of de normen voor volgend jaar geactualiseerd worden.

Laatste reacties

 • .....

  Die Schreijer-Pierik schreeuwt hard maar trapt nog geen deuk in een pakje boter

 • kleine boer

  Dus nederland kan het gewoon zelf regelen maar doet het niet.... annie heeft gewoon een punt dus

 • Gat

  Das gemak. We kunnen het zelf regelen zonder brussel.

 • Henk.visscher

  Het word steeds duidelijker dat Carola een dubbele agenda heeft en met een dubbele tong spreekt, we noemen dat spreken met gespleten tong, het ene zeggen maar het andere bedoelen, een slang heeft een gespeten tong, de slang kent ze vast want die komt voor in haar bijbel.

 • Bennie Stevelink

  Het probleem ligt bij het stikstofplafond. De fosfaatexcretienormen aanpassen betekent meer koeien en verdere overschrijding van het stikstofplafond.

  Omdat we niet alleen met een fosfaatplafond van doen hebben, maar ook met een stikstofplafond is het zinloos ons blind te staren op fosfaat; we hadden net zo goed dierrechten kunnen hebben.
  Er is maar één groep boeren die in één situatie belang hebben bij fosfaatrechten boven dierrechten. Dat zijn boeren met volledige maisteelt die voor het bepalen van het aantal te houden koeien gebruik mogen maken van BEX/KLW. Die kunnen met dezelfde fosfaatrechten substantieel meer koeien houden.
  Alle andere boeren kunnen net zo goed met dierrechten werken.

 • nvanrooij1

  Ook bij stikstof is ruimte (zie het artikel middelen gehalten) waarbij blijkt dat stikstof ook ca 8 procent onder het plafond zit.
  @bennie . Het voordeel zit niet alleen bij een volledig maisrantsoen maar ook bij een gemengd rantsoen Mais/gras.

 • Gradje 1966

  Annie roept wel maar waar was ze toen dit beslist werd toen hoorde we haar niet
  roepen dat dit niet kan . Het C.D.A. is een waardeloze partij die nu hart roept maar toen het er op aan kwam niets deed en nu er verkiezingen zijn bang zijn dat ze er uit liggen en geen grof geld meer kunnen verdienen zonder veel werk te verichten

 • farmerbn

  Als het CDA en Annie gewild hadden was Annie landbouwminister geworden en had ze alles voor de boeren gunstig kunnen regelen. Maar ze wilden dat niet. Waarom wilde het CDA niet de landbouwminister leveren? Bennie, weet jij dat?

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, ik doe een gok: Brussel Betaalt beter dan Den Haag en je hoeft er minder voor te doen. 's Morgens even klokken en het dagloon is weer binnen. Niemand die je mist.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.