Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Onderzoek naar methaan in koolstofkringloop

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft de Universiteit Utrecht gevraagd om onderzoek te doen naar de rol van methaan in de korte koolstofkringloop. Dat vertelt beleidsadviseur Femke Wiersma tijdens een ledenbijeenkomst over het klimaatakkoord van de vakbond.

NMV is ervan overtuigd dat methaan, die door de koe wordt uitgestoten, uiteindelijk weer wordt opgenomen door (voeder)gewassen en dus deel uitmaakt van de koolstofkringloop. “In de broeikasgascijfers die het CBS gebruikt, wordt alleen gekeken naar de bruto-uitstoot van vee, niet naar de vastlegging van diezelfde koolstofcomponent in de bodem en gewassen. Een koe maakt die koolstofcomponent uit methaan niet zelf”, licht Wiersma toe.

Sinds afgelopen oktober heeft NMV meegepraat over de invulling van het zuivelplan in het klimaatakkoord. In de versie van het akkoord dat in december is gepresenteerd, heeft NMV toegevoegd dat nieuw inzicht over de rol van methaan in de koolstofcyclus ten gunste kan komen aan de zuivelsector.

De verwachting van NMV is dat de sector de geformuleerde doelstellingen voor 2030 kan halen.

Laatste reacties

 • Alco

  Eh Eh Eindelijk eens een keer aandacht voor "Vastlegging".

 • Bennie Stevelink

  Dit is veel te weinig.
  Het hele “uitstoot”-verhaal moet van tafel.
  Klimaatverandering wordt veroorzaakt door toename van de koolstofmassa in het ecosysteem. Dit heeft geen andere oorzaak dan het gebruik van fossiele brandstof.

 • m.en.mh.miedema

  Helemaal gelijk Bennie.
  Het equivalent aan uitstoot van broeikasgassen bij vertering/afbraak van voedsel is gelijk aan dat wat de plant weer opneemt om te groeien. Dit proces zorgt dan ook niet voor een netto toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Het krimpen van de veestapel of minder consumptie dierlijke produkten heeft dan ook geen enkel effect op het klimaat.
  Degene die anders beweert is niet bezig met het klimaat maar met een smerig politiek spelletje.
  Ik begrijp alleen niet dat LTO en RFC dat vieze spelletje meespelen.
  Het enigste waar men ons op kan afrekenen is het gebruik van fossiele brandstoffen, net als dat bij ieder ander zou moeten die fossiele brandstof gebruikt.

 • K.W. de Jong

  Goed bezig NMV, laat het maar eens goed uitzoeken

 • wilhelminahoeve

  L T O slaap nog maar even door

 • famboenink@hetnet.nl

  belangrijkste is dat methaan wordt weggehaald in de klimaatberekening omdat het een snel afbreekbare stof is en in 10 jaartjes verdwijnt

 • JNJS

  Al het koolstof dat door planten wordt vastgelegd zal uiteindelijk weer vrijkomen. Het maakt niet uit of een koe, een bacterie of een schimmel het plantje opvreet. Het is dus verstandig om het door een koe op te laten vreten, want dan hebben we er tenminste nog wat aan.

 • pinkeltje

  Kringlopen en processen in de natuur zijn best ingewikkeld en niet altijd makkelijk precies te kwantificeren, maar wat CO2 uitstoot betreft lijkt het me nog steeds heel simpel. Wat we opstoken aan fossiele brandstof is wat er bij komt aan CO2 . Zolang we daar niet mee stoppen zal de hoeveel koolstof die in omloop is evenredig toenemen en zal ook het CO2 gehalte van de lucht toenemen. En al is er nog voor honderd jaar genoeg aan voorraad om gewoon door te gaan zoals we nu bezig zijn, het houdt een keer op. Of dat verstandig is met het idee in het achterhoofd dat "ze" tegen die tijd wel een oplossing hebben is ook een beetje te makkelijk. Laten "ze" die oplossing dan meteen maar op tafel leggen.

 • veldzicht

  Meestal ben ik het niet zo erg eens met NMV,nu hebben ze echter een geweldig initiatief genomen.Nu maar hopen dat het voor de veehouderij gunstig uitpakt en de media zo sportief is het op te pakken,hoewel velen daar ook zijn geïndoctrineerd door de milieu maffia en niks van de landbouw en vooral veehouderij moeten hebben.Wat dat betreft heeft het onophoudelijk gebeuk tegen de landbouw wel zijn effect gehad bij de elite in de grachtengordel toch veel minder bij de gewone man of vrouw ,daar kan ik maar weinig merken van enige aversie tegen de landbouw.

 • farmerbn

  Als er twee zijn waar ik geen vertrouwen in heb dan zijn het de universiteiten Utrecht en Nijmegen. Ik had liever Leuven genomen of één uit Duitsland. Veel neutraler. Als Utrecht straks met boer-positief nieuws komt zullen onze tegenstanders zeggen dat het een gekocht resultaat is. Is het boer-negatief dan zijn de boeren pissig en zullen ze het bovenstaande zeggen.

 • koestal

  Ze vinden vast wel wat,daarvoor worden ze betaald,de uitkomst staat bij voorbaat al vast. Er moet voor de show nog een onderzoek plaats vinden.

 • koestal

  De boer krijgt toch de schuld van alle klimaatproblemen,zo is de politiek!

 • 112

  wilhelminahoeve ja dat is zo LTO blijf maar slapen ze doen niets walgelijk volk daar . en bennie ik ben het met je eens . de land bouw gronden worden vergiftigt door de uit stoot van fossiele brandstof pak allen het vliegverkeer maar eens . de toename is de laatste 40 jaar vele malen verdubbelt . als dat zo door gaat is dat het einde van de menselijke beschaving op aarde .

 • 11

  Er zijn zeer slechte internationale afspraken gemaakt over hoe en wat te berekenen. Als je dat steeds als uitgangspunt gebruikt om iets in kaart te brengen hou je veel te veel ruis. Maar het is dusdanig ingewikkeld en tijdrovend om internationale afspraken te verbeteren dat men liever vast houdt aan kromme afspraken. En men wil maar niet inzien dat dat net zo goed leidt tot vertraging in het behalen van de doelstellingen. Wageningen als internationaal erkend kenniscentrum zou dit op gang kunnen trekken maar de zittende wetenschappers zijn dusdanig gevoelig voor kritiek op eigen werk dat ze nog liever hun tong inslikken. En dat navelstaren zal op termijn hun eigen aanzien ook wel ondermijnen maar dan is kostbare tijd verloren gegaan.

 • veldzicht

  Welke boer vertrouwt dat linkse bolwerk Wageningen nog?Ik al lang niet meer.
  Een universiteit voor opleiding tot geitenwollensok.!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.