Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nieuw vaccin zwengelt aandacht voor longontsteking aan

De introductie van het vaccin Bovilis INtranasaal RSP Live betekent een nieuwe aanvulling in de preventieve aanpak van BRD bij kalveren.

BRD (bovine respiratory disease) wordt veroorzaakt door verschillende virussen, waarvan PI-3 en BRSV twee belangrijke zijn. Het nieuwe vaccin biedt bescherming tegen deze twee virussen.

Voor leverancier en producent MSD Animal Health is niet alleen de preventie van BRD via vaccinaties zaak, belangrijker is de bewustwording bij veehouders dat longontsteking meer voorkomt dan ze denken. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 57% van de kalveren longschade heeft, met een productiederving van 525 kilo melk in de eerste lactatie als gevolg. Ook bij ogenschijnlijk gezonde kalveren kan een subklinische longontsteking schade veroorzaken die doorwerkt in haar hele leven. Naast productiederving leidt BRD ook tot kortere levensduur.

Nieuw vaccin vult gat in bescherming tegen BRD

MSD benadrukt dat een BRD-QuickScan op melkveebedrijven een zeer zinvolle actie kan zijn om licht te werpen op de situatie op het bedrijf. Hiervoor wordt bij vijf kalveren in de leeftijd van 3 tot 6 maanden bloed getapt en onderzocht op antistoffen tegen verschillende ziekteverwekkers. Met die uitslag in handen kan een veehouder gericht gaan vaccineren, mits daar aanleiding toe is.

Normaal krijgt een kalf de eerste twee weken bescherming tegen virussen via de antistoffen die in de biest aan het kalf gegeven worden. Tot nog toe konden kalveren op twee weken leeftijd gevaccineerd worden met Bovilis Bovipast, met een herhaling op zes weken leeftijd. De eerste enting geeft wel enige bescherming, maar de boost komt pas na de tweede enting. Dit ‘gat’ van bescherming tussen week twee en zes wordt nu opgevuld door het nieuwe vaccin, dat toegediend wordt op een week leeftijd. Ook is het mogelijk om droge koeien te enten, om zo het niveau van antistoffen in de biest te verhogen. Het vaccin kost enkele euro’s per kalf, exclusief dierenartskosten, geeft MSD aan.

Eén reactie

  • Verse koemelk is het beste medicijn maar dat raad niemand aan omdat niemand er aan verdiend en het is met deze melkprijs bijna niet duurder dan kunstmelk

Of registreer je om te kunnen reageren.