Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Belangenorganisaties strijden door in fosfaatdossier

Belangenorganisaties Innovatief uit de Knel en Dutch Dairyboard (DDB) leggen zich niet neer bij de situatie rondom het fosfaatrechtendossier. Dat blijkt tijdens een landbouwborrel georganiseerd door Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) in Brussel.

Innovatief uit de Knel zet stappen om een officiële klacht over het fosfaatrechtenstelsel in te dienen in Brussel, laat Henk Antonissen weten. Hierbij zal onder andere aandacht gevraagd worden voor de oneerlijke concurrentie die is ontstaan bij vleesveehouders, omdat Nederlandse vleesveehouders via fosfaatrechten onterecht staatssteun hebben gekregen, terwijl hun Europese collega-vleesveehouders deze staatssteun niet krijgen.

Sieta van Keimpema - Foto: Anne van der Woude
Sieta van Keimpema - Foto: Anne van der Woude

Ook Sieta van Keimpema van DDB zegt zich niet neer te leggen bij de situatie. DDB heeft meerdere WOB-verzoeken ingediend over de kwestie. Zo wil Van Keimpema weten waarom de staatssteunbeschikking niet al in december 2017 openbaar is gemaakt, zoals het hoort, maar pas in de zomer van 2018 en waarom in de staatssteunbeschikking staat dat het fosfaatrechtenstelsel voor 20 jaar geldt, terwijl het ministerie communiceert dat het stelsel 10 jaar van kracht is.

Ook zet DDB grote vraagtekens bij de extra aanschaf van koeien op bedrijven rondom referentiedatum 2 juli 2015. “Er zijn bedrijven die toen meer dan 300 koeien hebben ingevoerd. Hadden die bedrijven toen wel een vergunning voor al deze dieren?”, vraagt Keimpema zich af. Ze verdenkt ondernemers ervan met voorkennis te hebben gehandeld.

Aantal fosfaatrechten nog boven plafond

Het ministerie werkt momenteel om het aantal uitgegeven fosfaatrechten onder het fosfaatplafond te krijgen. Een woordvoerder van de permanente vertegenwoordiging van Nederland in Brussel zegt dat het aantal fosfaatrechten dat is toebedeeld aan melkveebedrijven inmiddels op 85,2 miljoen kilo fosfaat zit. Dat is nog altijd 0,3 miljoen kilo boven het fosfaatproductieplafond van 84,9 miljoen kilo voor de melkveehouderij. Eind november bedroeg het aantal rechten in de markt nog circa 85,7 miljoen kilogram fosfaat.

De verwachting is dat het aantal uitgegeven fosfaatrechten binnen enkele maanden onder het plafond zal komen, waarna de fosfaatbank geopend kan worden. Dit moet knelgevallen ruimte bieden om meer fosfaatrechten aan te trekken. De gesprekken met de Europese Commissie over het fosfaatrechtenstelsel lopen nog altijd door.

Besluitvorming ligt in Den Haag

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik roept iedereen in de politiek en het bedrijfsleven op om tot een oplossing te komen voor de knelgevallen. Ze wil de innovatieve bedrijven niet om laten vallen en zegt dat de Europese Commissie ook ruimte biedt voor oplossingen. “Laat ik het zo zeggen: in Duitsland zou dit niet zo gebeuren”, zegt ze op de vraag of ze vertrouwen heeft in de inzet van de Nederlandse overheid.

Ook bij de invoering van eerdere productierechten werden betere knelgevallenregelingen geboden dan nu, vindt de politica. Ze oppert bijvoorbeeld een opkoopregeling voor boeren die willen stoppen, waardoor er ruimte komt voor de innovatieve bedrijven.

VVD‘er Jan Huitema wil de aanwezige boeren geen valse hoop bieden. Hij benadrukt dat de besluitvorming over het fosfaatrechtenstelsel echt in Den Haag ligt.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Sieta van Keimpena: “Er zijn bedrijven die toen meer dan 300 koeien hebben ingevoerd. Hadden die bedrijven toen wel een vergunning voor al deze dieren?”

  Namen en rugnummers graag!

  Welke personen en instanties hebben trouwens toegang tot de I&R database? Daar zijn deze bedrijven zo uit te halen...

 • Henk.visscher

  Het lijkt mij tijd voor een parlementaire enquête, dan weet iedereen hoe het zit.

 • nvanrooij1

  Hoezo hebben vleesveehouders staatssteun gekregen . Als dat zo is dan hebben melkveehouders ook staatssteun gekregen .
  De melkveehouders zijn ten opzichte van collega, s in andere landen ook in een nadeliger positie gekomen . Dit zouden ze ook aan kunnen vechten . Er zijn er genoeg bij die in het verleden melkquotum hebben gekocht om een bepaald aantal koeien te houden en die met 8,3 procent gekort zijn. Om weer op hetzelfde aantal uit te komen moeten ze weer dure fosfaatrechten kopen. Zij hebben ook geen level plating field als hun Europese collega’s elders. Zij zouden dit ook aanhangig kunnen maken in Brussel.
  Ik denk wel dat het nuttig is om eens uit te zoeken welke boeren net voor 2 juli 2015 fors ver gekocht hebben en als dat met voorkennis is de fosfaatrechten terug te halen.

 • nvanrooij1

  Hoezo hebben vleesveehouders staatssteun gekregen . Als dat zo is dan hebben melkveehouders ook staatssteun gekregen .
  De melkveehouders zijn ten opzichte van collega, s in andere landen ook in een nadeliger positie gekomen . Dit zouden ze ook aan kunnen vechten . Er zijn er genoeg bij die in het verleden melkquotum hebben gekocht om een bepaald aantal koeien te houden en die met 8,3 procent gekort zijn. Om weer op hetzelfde aantal uit te komen moeten ze weer dure fosfaatrechten kopen. Zij hebben ook geen level plating field als hun Europese collega’s elders. Zij zouden dit ook aanhangig kunnen maken in Brussel.
  Ik denk wel dat het nuttig is om eens uit te zoeken welke boeren net voor 2 juli 2015 fors vee gekocht hebben en als dat met voorkennis is de fosfaatrechten terug te halen.

 • Alco

  Laten ze eerst maar eens boven water krijgen met welke kg fosfaat het plafond berekend is en met welke kilogrammen we er boven komen.
  Daarbij de opmerking dat bijtelling van vleesveefosfaat niet bij melkvee hoort.
  En ook is opmerkelijk de verschillen tussen landen, qua kg fosfaat per dier.

 • Henk.visscher

  precies Alco

 • Henk.visscher

  Carola kennende ben ik bang dat ze het in de doofpot ....

 • 112

  in 2015 zijn er in het tweede en derde kwartaal vlak voor 2-7-2015. 146000 runderen geinporteerd waar zijn die gebleven??
  <>

 • kleine boer

  @112 en in 2018 ?

 • Gradje 1966

  Ze moeten eerst die 14600 rechten maar eens terug halen er zijn vele bestuurders die toen veel dieren hebben aangekocht 75 of meer in Asten 30 of meer in Stevensbeek en iedereen kan er wel een paar aanwijzen. Dit is asociaal tegenover je collega s Boeren die zonder groei 8.3% bestolen zijn omdat deze bestuurders en hun vrienden extra rechten hebben gekregen vind ik dat die boeren die 8.3% hebben ingeleverd moeten compenseren met terug gave van de teveel gekregen rechten die ze onrechtmatig hebben gekregen door voorkennis schandalig dat de overheid hier niets aan doet

 • Henk.visscher

  Echte journalisten komen achter dingen waar een normaal mens niet achter kan komen, ik daag de boerderij uit om uit te zoeken welke bestuurders met voorkennis nog gauw vee hebben aangekocht.

 • Gradje 1966

  Henk dat gebeurt niet deze heren en dames houden elkaar de hand boeven de kop net als bij Friesland Campina zijn ook bestuurders in het hoofdbestuur die de toekomst gouw veilig gesteld hebben door recht aan te kopen en laten registreren bij L.N.V. voor 16 April hier word ook niets aan gedaan de bestuurders zijn een grote vrienden kliek hoofdbestuur en district raadsleden
  helpen elkaar goed vooruit en de rest moet maar zien

 • hylkema.l

  Er worden bij de reacties wel makkelijk bestuurders beschuldigd.
  Bij ons is er een gezegde: van horen en zeggen komen de leugens op straat.

 • 344412

  Onzin over die bestuurders, iedereen wist dat er iets aankwam, daar is door enkele op geanticipeerd, door velen niet (spijt van) Lees de brief nog eens: <>

 • Gradje 1966

  Hylkema.1 Ik ga geen namen noemen maar als de bestuurders ballen hebben dan weerleggen ze dat met bewijs materiaal maar dat zullen de meeste bestuurders waar ik het heb over heb niet doen . Ik weet ook wel dat niet alle bestuurders er aan mee gedaan hebben . Maar mooi weer spelen over andermans rug heb ik een grote hekel aan en daarom vind ik dat via het I.R systeem de onderste steen boven moet komen

 • 306lsa

 • BetterCows

  I&R is eerlijk

 • koestal

  Boeren worden steeds weer bestolen.Annie doe er wat aan !

 • koestal

  Straks veel import van ongecontroleerd vlees uit Zuid Amerika en eieren uit de Oekraine. Dat mag allemaal van Brussel. De wereld op z,n kop.

 • Bolder01

  De pijldatum had 3 a 4 dagen met terug werkende kracht in moeten gaan, dan was er niks aan de hand geweest

 • Alco

  Door onkunde is het een grote puinhoop geworden.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.