Rundveehouderij

Nieuws 19 reactieslaatste update:15 sep 2018

Geen versoepelingen fosfaatrechtenstelsel

Er komen geen versoepelingen in het fosfaatrechtenstelsel. Tijdelijke lease zonder afroming wordt niet toegestaan.

De minister roept banken en de zuivelsector op om knelgevallen te ondersteunen. RVO.nl heeft inmiddels ongeveer de helft van de bezwaarschriften behandeld.

Het tijdelijk (ver)leasen van fosfaatrechten zonder afroming, zoals de Tweede Kamer wilde, wordt niet mogelijk. Dat schrijft minister Carola Schouten van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

Niet schuiven tussen sectoren

Voor de Europese Commissie is de huidige goedkeuring van het stelsel op basis van de staatssteuntoets leidend. Dat betekent ook dat er geen sprake kan zijn van het (tijdelijk) schuiven van fosfaatruimte tussen sectoren (ontschotten).

Afhandeling bezwaarschriften halverwege

Bij de behandeling van aanvragen voor de knelgevallenregeling voor het fosfaatrechtenstelsel en de bezwaarschriften zijn inmiddels 278 aanvragen voor de knelgevallenregeling gehonoreerd. 1.608 aanvragen zijn afgewezen. Van de 2.490 aanvragen in totaal zijn er nog 604 aanvragen in behandeling.

RVO.nl stelt alles in het werk om de grote hoeveelheid bezwaarschriften zorgvuldig en binnen de wettelijke termijnen af te handelen

Minister Carola Schouten

De verwerking van de bezwaarschriften gaat langzaam. Van de 6.795 bezwaarschriften tegen de fosfaatbeschikkingen zijn er 3.358 (50%) afgehandeld. Van de afgehandelde bezwaarschriften is 66% binnen de wettelijke termijn van 12 weken afgehandeld. “RVO.nl stelt alles in het werk om de grote hoeveelheid bezwaarschriften zorgvuldig en binnen de wettelijke termijnen af te handelen”, schrijft Schouten. Bij de handel in fosfaatrechten zijn tot en met 6 september 5.946 aanvragen voor overdracht gemeld, hiervan zijn er 4.504 afgehandeld.

Geen oplossing voor knelgevallen

In de zoektocht naar een oplossing voor de knelgevallen die niet in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling zijn geen oplossingen gevonden. “Het volledige palet aan mogelijke maatregelen vanuit de overheid is verkend en uitgeput”, concludeert Schouten. De minister heeft persoonlijk contact gehad met verantwoordelijk eurocommissaris Vestager. De Commissie heeft aangegeven dat er geen mogelijkheden zijn om bedrijven die in financiële moeilijkheden zijn gekomen door het fosfaatrechtenstelsel tegemoet te komen. Er is geen ruimte voor extra fosfaatrechten of ontheffing. Ook is het niet mogelijk om het stelsel nog te wijzigen. Naast de nationale aanpassing van de wet moet daarvoor ook de Europese staatsstteunprocedure worden doorlopen.

Naast de melkveehouders zelf hebben ook banken en partijen in de zuivelketen een belangrijke rol gespeeld bij de uitbreiding van de melkveehouderij. Zij dragen dus ook medeverantwoordelijkheid voor de gevolgen daarvan

Minister Carola Schouten

Schouten heeft in overleg met Brussel ook gekeken of er buiten het fosfaatrechtenstelsel mogelijkheden zijn voor ondersteuning van de knelgevallen. Dit blijkt ook niet mogelijk omdat de bedrijven dan echt in een faillissement moeten zitten, hetgeen bij grondgebonden melkveebedrijven eigenlijk niet voorkomt.

In de zoektocht naar een oplossing voor de knelgevallen die niet in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling zijn geen oplossingen gevonden. - Foto: Bert Jansen
In de zoektocht naar een oplossing voor de knelgevallen die niet in aanmerking komen voor de knelgevallenregeling zijn geen oplossingen gevonden. - Foto: Bert Jansen

Schouten: bank en zuivelsector medeverantwoordelijk

Schouten roept banken en zuivelbedrijven op om de bedrijven te ondersteunen. “Naast de melkveehouders zelf hebben ook banken en partijen in de zuivelketen een belangrijke rol gespeeld bij de uitbreiding van de melkveehouderij. Zij dragen dus ook medeverantwoordelijkheid voor de gevolgen daarvan. Ik doe dan ook nogmaals een beroep op hen om maatwerkoplossingen te bieden aan bedrijven die in de problemen zitten”, schrijft Schouten. Ze verwijst daarbij ook naar de borgstellingsregeling die de overheid biedt, ook om fosfaatrechten te financieren.

Melkveehouderij overschreed stikstofplafond

Uit de kwartaalcijfers van de fosfaatproductie van de veehouderij blijkt dat de veehouderij in de eerste helft van 2018 onder het totale stikstof- en fosfaatplafond is gebleven. De melkveehouderij bleef ruimschoots onder het sectorale fosfaatplafond, maar overschreed het stikstofplafond wel. Schouten vindt de overschrijding dusdanig dat ze het niet nodig vindt om in te grijpen.

Vrijstellingsregeling vleesveehouders half oktober

De Europese Commissie is kritisch dat er meer fosfaatrechten zijn uitgegeven dat het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat. Dit komt doordat de excretieforfaits sinds 2015 niet meer geactualiseerd zijn. “Als we niets doen aan de hoeveelheid rechten in de markt, dan zal een actualisatie van de forfaits onherroepelijk gepaard moeten gaan met een generieke korting. Daar is de sector niet bij gebaat en dat wil ik dan ook voorkomen”, aldus Schouten. De regeling voor de vleesveehouderij zorgt ervoor dat het aantal fosfaatrechten zal dalen. Voor vleesveehouders zal naar verwachting half oktober de vrijstellingsregeling in werking treden. Ook over de precieze invulling van de fosfaatbank verwacht Schouten snel duidelijkheid te kunnen geven. De rechten uit de fosfaatbank komen in 2019 voor het eerst beschikbaar.

Fosfaatproductie ruim onder plafond

De fosfaatproductie zit met 165 miljoen kilo ruim onder het plafond van 172,9 miljoen kilo. De melkveestapel produceerde 80,7 miljoen kilo en zit daarmee 4 miljoen kilo onder het sectorplafond. Melkvee produceerde volgens de berekening op basis van het eerste halfjaar 285,9 miljoen stikstof, dat is net iets boven het plafond. De totale uitstoot van stikstof zat met 499 miljoen kilo nog net onder het plafond. Pluimvee zit met een productie van 27,9 miljoen kilo fosfaat ook net iets boven het sectorplafond. Dat is echter nog op basis van de pluimveeaantallen volgens de landbouwtelling 2017. Minister Schouten benadrukt dat het gaat om voorlopige cijfers. Met name de gevolgen van de droogte dit jaar op de excretiecijfers zijn nog niet in te schatten, volgens het CBS.

Gegevens volgens I&R-registratie

Voor de prognose per 1 juli 2018 heeft het CBS voor de rundveeaantallen gerekend met gegevens volgens de I&R-registratie. Op 1 juli 2018 was het aantal melkkoeien net iets minder dan 1,6 miljoen. Op 1 januari waren er nog 1,62 miljoen. De jongveestapel is gedaald naar 520.000 pinken ouder dan een jaar. Op 1 januari 2018 waren dat er nog 612.000. Op 1 juli waren er 441.000 vrouwelijke kalveren (melkvee), tegen 456.000 op 1 januari. Bij andere diersoorten is uitgegaan van de landbouwtelling 2018 met uitzondering van pluimvee. De aantallen kippen en ander pluimvee zijn nog gebaseerd op de landbouwtelling in 2017, er is nu geen correctie meer toegepast vanwege de fipronil-crisis.

In de kwartaalrapportages maakt het CBS gebruik van de meest recente gegevens over de omvang van de veestapel, de melkproductie per koe en van gegevens over de beschikbaarheid en samenstelling van krachtvoer en ruwvoer.

Mariska Vermaas en Wim Esselink

Laatste reacties

 • Attie

  Ben eigenlijk wel benieuwd naar de invulling van de fosfaatbank, nog maar gauw investeren in latente...??

 • koestal

  Ze hebben de boeren helemaal klem.

 • Peerke1

  De LOL is er vanaf.

 • kanaal

  schandalig beleid we zijn rechteloos in dit land

 • .....

  Banken en zuivelbedrijven hebben net als veel melkveehouders gewoon te veel vertrouwen gehad in onze misselijke overheid

 • Pieter5775

  Melkveestapel zit geen 4 maar 4,2 miljoen kilo onder het plafond. Waarom laat boerderij dit niet in een tabel zien. Blijkt maar weer dat ook de auteurs gekleurd zijn!

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Flirt

  Ok. koffie op? niet zeiken, overal aan ,en aan t werk. Al die negativiteit kost je veel te veel energie en gaat ten koste van je resultaat.

 • deB.

  Zeg ik al een tijdje, en er worden er steeds meer wakker: de lol en het zin gaat er bij velen af, of is al geschied. Dit is zo'n kinderachtig waardeloos landje! BAH

  En niet zeggen, overal aan blabla, bijdehand naief mooi weer spelen. Die hebben ze het liefst, ploeterende boertjes!

 • gradje1966@

  Dat moeten de boeren lekker zelf oplossen in plaats van de zuivelverwerkers hier mee opschepen anders kunnen alle melkveehouders de bus meeblazen voor deze zielige groep ze willen groot zijn dan zelf de broek maar omhoog houden

 • koestal

  Schouten doet zelf niks,probeert de banken en zuivelbedrijven voor haar karretje te spannen of die de boeren extra fosfaatrechten kunnen geven , wat een miskleun van Schouten,ze doet alsof ze het probleem niet snapt.

 • mtseshuis

  Zeker Schouten zit er niet voor de boeren! Van Dam was nog te begrijpen, maar deze minister maakt het wel erg bont

 • piet p

  Knelgevallen regel lijkt onderhand wel een beetje op het kinderpardon.
  Als je er mee begint is het hek van de dam.
  Ik zou zeggen niet meer zeuren doorpakken ,lekker ophouden of failliet laten verklaren.
  Maar niet langer krampachtig dit verrotte kaartenhuis overeind proberen te houden. Overheid ,banken of zuivelverwerkers moet je niks van verwachten.

 • teije

  De minister heeft liever veel gesleep met koeien en al de gevolgen van dien als gewoon de mogelijkheid van evt lease van die 10 % zonder afroming

 • Alco

  Ze beseffen niet dat het lontje bij veel veehouders wel erg kort begint te worden, met alle gevolgen van dien.

 • deB.

  De sector is helemaal verrot gemaakt!! Wat voor energie haal je er nog uit als ondernemer. En kom niet aan met drogredenen van, mooi, vrij, natuur blabla... (men verzuipt in hun eigen bedrijf, triest)dat verdwijnt heel snel als sneeuw voor de zon.

  Bij heel veel is het lont opgebrand, begrijpelijk. Geen hond die dit gezeik nog wil, zonder normale arbeidsvergoeding, cq enig acceptabel rendement op het vermogen.

 • piet p

  Ja jammer hoe in dit verwende geitenwollensokkenlandje deze prachtige vooruitstrevende sector naar de verdommenis geholpen wordt.

 • arjangeenen

  Het is simpel, Overheid bedenkt plan. Bij uitvoering gaat iets mis (knelgevallen). Overheid geeft dit toe. ( ze zeggen te willen helpen maar dat ze dit niet kunnen) Feitelijk zeggen ze dus dat ze het systeem niet eerlijk vinden maar dat ze geen oplossing hebben. Het zou raar zijn als ze ons willen helpen terwijl het systeem nu al eerlijk is. Wie bedacht dit systeem ook al weer?

 • Rub

  Ik vind het nog veel erger dat vele zich ook nog laten verleiden om voor de huidige prijzen fosfaatrechten te kopen. Waar ben je dan mee bezig? Serieus 13 d euro uitgeven om een koe te mogen melken? Daarbij nog voer aan kopen en mest afzetten? Ik weet niet wat de gemiddelde winst per koe per bedrijf is, maar met name met die laatste paar wordt veel te weinig verdiend. Waarom nu zoveel per koe uitgeven terwijl de meeste 5 duizend euro bouwkosten per koe al te veel vindt. En dan klagen dat in nederland de kostprijs zo hoog ligt, oei!

 • Bolder01

  De linkse groep is al aan het voorbereiden ( ruimte maken want de bevolking groeit naar 20 Miljoen , dus is er ruimte nodig,, DAN HEEFT WILDERS TOCH een punt nederland is nu al te druk

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.