Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Verplichting BVD-onderzoek verwerpers vervalt

Door te weinig draagkracht onder veehouders en dierenartsen is het verplichte onderzoek op BVD bij verworpen en doodgeboren kalveren omgezet in een dringend advies.

Dit meldt de Stuurgroep IBR/BVD. De protocollen zijn hierop aangepast. Voor onderzoek op BVD zijn oorbiopten nodig. Deze kunnen met een speciale tang genomen worden zonder dat een verworpen of doodgeboren kalf een oormerk krijgt. Hier stuit de verplichte monstername op praktische problemen. Veehouders zullen zo’n tang niet aanschaffen en lenen van een dierenarts is ook onhandig.

BVD belangrijke oorzaak verwerpen

Ondanks het vervallen van de verplichting wil de stuurgroep wel blijven monitoren op verwerpers en roept daarom veehouders en dierenartsen op om toch verworpen kalveren te blijven onderzoeken. Verworpen of doodgeboren kalveren kunnen wijzen op een vroeg stadium van een BVD-besmetting op een bedrijf. Infecties zijn de oorzaak van 78% van alle verwerpingen op een bedrijf, binnen de infectieuze oorzaken heeft BVD een aandeel van 8%.

Laatste reacties

 • DJM

  Blij dat de verplichting vervalt, dit is/was een nieuw verdienmodel voor de GD wat voor ons bedrijf niets toevoegde. Al jaren bvd gecertificeerd vrij, wat al gemonitord wordt door GD.

 • j.verstraten1

  4% vd vrije bedrijven laat elk jaar een omslag zien. Dat kan iedereen gebeuren. Als je verwerpers onderzoekt weet je gemiddeld sneller dan bij de huidige bewakingsroutes of er een drager is en het virus mogelijk circuleert. Daarmee is de schade ook te beperken. Achteraf weet je of het iets toevoegd. Ik vind het verder bijzonder dat iedereen zich zoveel zorgen maakt over het verdienmodel van de GD. Inmiddels zijn er 4 labs erkend om monsters te laten onderzoeken.

 • Bennie Stevelink

  Jos, er zijn wel wat aansluitingsproblemen tussen de oude certificering en de nieuwe.
  Ik ben al 18 jaar BVD-vrij. De status wordt bewaakt door van alle kalveren die ik aanhoud bloed te prikken en te laten onderzoeken op virus. Daarmee heb ik zekerheid dat ik geen drager in de stal krijg.
  Nu moet ik over naar virusonderzoek met oorbiopten. Voor mij geen probleem, maar ik heb nog oude nummers liggen die ik eerst moet opmaken. Virusonderzoek via bloedprikken is echter per 15 juni niet meer geldig. De oude, nog niet gebruikte nummers, kunnen niet van de stallijst worden afgevoerd. Ze niet gebruiken en direct beginnen met oorbiopten betekent dat de oude nummers tot in de eeuwigheid op de stallijst blijven staan.
  Ik heb met de dierenarts overlegt dat we gewoon doorgaan met bloedprikken totdat de oude nummers op zijn. We zien wel wat er van komt.

 • HenriBusger

  Ik heb hier ook oude nummers liggen die ik normaal gesproken gebruikte voor de stierkalveren... Alleen nu moeten deze ook getest worden Bennie... En bloed testen op virus kan pas na een maand volgens mij...

 • Bennie Stevelink

  @Henri, we moeten de mogelijkheid hebben om de oude nummers op te maken. Van alle geboren kalveren bloed tappen betekent dat je kalveren pas na 30 dagen kunt verkopen.

 • Mtswie

  @ Bennie, Als je al 18 jaar virusvrij bent kun je er ook voor kiezen om 2 keer per jaar een steekproef te doen bij jongvee. Aan te houden jongvee kun je evt. vrijwillig met oorbiopt of bloedonderzoek testen op BVD.
  De oude blikken kun je dan gebruiken voor de kalveren die je verkoopt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.