Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Nieuwe krimp in Nederlandse rundveestapel

De rundveestapel in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen.

In totaal werden 3,88 miljoen runderen geteld. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). In het eerste kwartaal werden nog 3,94 miljoen dieren geteld, zo’n 60.000 dieren meer.

Vooral minder vrouwelijk vee

Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar is het verschil zo’n 240.000 dieren, want toen werden nog 4,12 miljoen runderen geteld. De krimp ten opzichte van een jaar terug is vooral terug te zien in het aantal vrouwelijke runderen. Waren dat er op 1 juli vorig jaar nog 3,18 miljoen, zijn dat er dit jaar 2,91 miljoen.

Artikel gaat verder onder de grafiek.

Meer mannelijke runderen

In tegenstelling tot de daling van het aantal vrouwelijke runderen, werden juist meer mannelijke runderen geteld. Dit jaar telde het RVO.nl op 1 juli ruim 965.000 dieren, terwijl dat er een jaar terug nog 942.000 waren. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar werden echter wel minder mannelijke dieren geteld. Op 1 april registreerde het de uitvoeringsorganisatie namelijk nog 992.490 mannelijke runderen.

Krimp geen verrassing

Dat de rundveestapel in Nederland krimpt, is geen verrassing. Het fosfaatreductieplan heeft zijn weerslag op de veestapels bij melkveehouders. Die moeten vee weg doen. Dat leidde vorig jaar al tot slachtrecords, en ook dit jaar komen veel runderen aan de haken in de Nederlandse slachterijen.

Laatste reacties

 • deB.


  Goed zo, kunnen er weer meer auto's en vliegtuigen bij.... zo moet het volgens links

 • Vorig jaar GVE reductie. En dit jaar gaat voor dezelfde koeien nu de melkproductie meetellen. Kost menig veehouder nu weer koeien door deze extra eisen voor de melkproductie. Men moet rekenen met de melk die de koeien in 2015 gaven.
  Door heel veel afstoot van de slechtere koeien is bij iedereen de productie vanzelf naar boven gegaan. En door deze grap gaan nu weer vele koeien richting slachthuis. Wil je dit niet moet je dure fosfaatrechten aankopen waar je met de prijzen die men nu vraagt gewoon niks aan kan verdienen.

 • koestal

  Veel boeren moesten nog koeien verkopen ,omdat ze ongelijk kregen bij de rechter

 • P. Sturris

  Het is nog erger dan de Oostvaarders plassen, in Nederland worden gezonde gebruikskoeien gewoon afgeslacht. Omdat de politiek de regels tijdens het spel veranderd!!!!!!!

 • koestal

  Er worden ook nog 1800 herten afgeschoten in de Oostvaardersplassen,lekker hertenbiefstuk voor de Kerst voor iedereen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.