Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

In najaar meer duidelijk over stikstofruimte veebedrijven

In het najaar van 2018 komt meer duidelijkheid over nieuwe ontwikkelingsruimte voor veebedrijven binnen het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Het gaat over de hoeveelheid ruimte die beschikbaar komt voor de tweede helft van het PAS-tijdvak (2015-2021). Dit meldt de uitvoeringsinstantie van de provincies BIJ12. Eerder werd gecommuniceerd dat het beschikbaar stellen van de ruimte per 1 juli 2018 zou plaatsvinden, wanneer het tweede tijdvak zou beginnen.

40% ontwikkelingsruimte

In PAS is vastgelegd dat voor de periode 2015-2018 60% van de ontwikkelingsruimte beschikbaar is. Dit najaar wordt een besluit genomen over in hoeverre de 40% ontwikkelingsruimte beschikbaar komt voor de jaren 2019-2021. Dat besluit wordt genomen op basis van monitoringsresultaten, het ecologisch oordeel in de gebieden en de tussenevaluatie in opdracht van het ministerie van LNV.

Momenteel wordt die evaluatie uitgevoerd van de eerste 3 jaar van het PAS-tijdvak. Resultaten hiervan worden na de zomer verwacht. Ook moet het verplichte rekenmodel Aerius, dat moet worden gebruikt bij de aanvraag van Natuurvergunningen bij bedrijfsontwikkelingen, worden geactualiseerd. De actualisatie treedt naar verwachting dit najaar in werking.

In het PAS-programma werken overheden, natuurorganisaties en ondernemers aan minder stikstofuitstoot op kwetsbare Natura 2000-gebieden, een sterkere natuur en economische ontwikkeling.

Laatste reacties

 • Frederiqe

  Pas op flauwekul allemaal

 • haj146

  Afschaffen die hele linkse flauwekul

 • John*

  ik denk dat er heel stikstof terug gaat komen nu door de fosfaatrechten investeringsplannen uitgesteld zijn en rundveestallen niet volkomen..

 • veldzicht

  Een hoop opvreters die er een goed baantje aan over houden.
  En de boer laat het maar over zich heen komen als de koelies van de maatschappij.

 • Mbmb

  Inderdaad, zoals ook wel voorzien is de PAS een circus geworden zonder begin, eind en zeker zonder zekerheid. Velen adviesburo's hebben de zakken gevuld, de ambtenaren rommelen voort, en de individuele veehouder is de klos of kan dit alsnog worden. Rechtszekerheid en veiligheid voor de toekomst ver te zoeken..

 • koestal

  Dure adviseurs hebben we veel te veel ,die houden de boeren arm !!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.