Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Heel Holland Hakselt

Met het zomerse weer wordt er in heel Nederland volop gemaaid en ingekuild.

Na de hoosbuien van 30 april is het weer aangetrokken, het meeste land opgedroogd en met een stabiele periode voor de boeg rond 5 mei is het gros van de melkveehouders en hun loonwerkers druk met het oogsten van de eerste snede.

Iets droger inkuilen

“Die eerste snede is krachtvoer op stam”, zo schetst Mark de Beer, adviseur bij Groeikracht, een adviesbureau voor de ruwvoerteelt. “De verteerbaarheid is hoog, het bevat veel eiwit en het suikergehalte loopt nu ook snel op.” Het snel gegroeide gras zal snel verteren in de koe. Om die verteringssnelheid wat te remmen is het advies om iets droger in te kuilen, tussen 45 en 50% droge stof.

Gras hakselen in inkuilen in Oostwold. - Foto: Koos van der Spek
Gras hakselen in inkuilen in Oostwold. - Foto: Koos van der Spek

Tweede snede iets natter oogsten

De tweede snede, die meestal sneller in de stengel schiet, kan dan juist iets natter worden geoogst en boven op de eerste snede gekuild worden, om zo de eerste snede te compenseren.

De opbrengst van de eerste snee varieert tussen 2,5 en 4 ton droge stof per ha. Het valt op dat de hogere, soms droogtegevoelige grond nu juist meer opbrengt dan de lagere percelen die relatief lang koud gebleven zijn. Deze koudere gronden kennen nu overigens wel een flinke eindspurt, zo ervaart De Beer.

Bekijk ook deze tweets die boeren het afgelopen weekeinde verzonden over hun werk op het land.

Laatste reacties

 • alphons1

  de kwaliteit van eiwit zal matig zijn. want van stikstof naar eiwit kost nou eenmaal tijd. en als ze eiwit bepalen zien ze de stikstof ook als eiwit. da wijst van de winter zelf wel uit als het ureum stijgt in de melk

 • gerben5

  Als je hier nog een week wacht kun je met de kettingzaag maaien

 • koestal

  wat een activiteit op grasland en bouwland !

 • HJ O R

  Heel Holland hakselt, maar het aandeel van andere werktuigen dan de hakselaar is groter dan dat van de hakselaar. Met de hakselaar wordt veel mooi voer verkracht.
  Muizenkauwsel! en dat is niet goed voor een herkauwer.

 • groot731

  Nou in wat voor tijdperk leef jij HJOR........

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.