Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

Biologische boeren naar Brussel over fosfaatrechten

Biologische melkveehouders hebben dinsdag 13 maart in Brussel gesproken met de Europese Commissie voor milieu over het Nederlandse fosfaatrechtenstelsel.

De biologische boeren vinden het onterecht dat het fosfaatrechtenstelsel ook voor hen van kracht is, terwijl ze geen gebruik maken van derogatie. Het fosfaatrechtenstelsel is ingevoerd om de fosfaatproductie onder het fosfaatplafond te houden; dit is een van de voorwaarden voor derogatie.

De biologische boeren vinden dat zij niet bijdragen aan het mest- en fosfaatoverschot omdat zij grondgebonden produceren en geen gebruik kunnen maken van derogatie. Ze vinden het daarom onevenredig dat ze onder het fosfaatrechtenstelsel vallen en dat de biosector hierdoor wordt gehinderd in de ontwikkelingen. Ze pleiten voor een uitzondering, net zoals de kalvermesterij en geitenhouderij.

Biologische boeren niet tegen derogatie

“We hadden een goed gesprek en er is begrip voor onze situatie. De Europese Commissie heeft benadrukt dat het de keuze is geweest van de Nederlandse overheid om het stelsel ook voor de biologische sector te laten gelden. Wel zullen de overwegingen meegenomen worden in verdere gesprekken over derogatie”, zegt René Cruijsen, voorzitter van zuivelcoöperatie EKO Holland.

Hij benadrukt dat de biologische boeren niet tegen derogatie zijn. “We zetten het ook zeker niet op het spel, we spreken alleen over de positie van de biologische boeren”, aldus Cruijsen.

Gesprek met minister over toekomst sector

De biologische boeren zullen binnenkort ook met minister van landbouw Carola Schouten spreken over de toekomst van de biologische melkveehouderij. Ook gaan ze nog in gesprek met de Europese landbouwcommissie, die gaat over de Europese biologische verordening.

Laatste reacties

 • 344412

  Gewoon derogatie toestaan voor biologische melkveehouders. Is ook duurzaam, meer opbrengst zonder milieu te belasten.

 • MarcelR

  Zonder derogatie, had Nederland ook onder het fosfaatplafond moeten komen.
  Dus een ieder die fosfaat produceert, zal hieraan mee moeten werken.
  Dat de bio sector hier nu onderuit probeert te komen schiet mij een beetje verkeerd.

 • alco1

  Een gangbare boer dan zonder derogatie?
  We moeten niet gaan doen alsof bio "De Weg" is.

 • gradje1966@

  De Bio boeren vervuilen meer dan de gangbare boeren ze hebben meer brandstof nodig omdat ze verder van de fabrieken af zitten en meer trekker uren nodig hebben om de gewassen onkruid vrij te houden er zijn meer transport km nodig dan bij gangbaar

 • Marcel v

  Ik dacht dat iedereen wel wist dat fosfaatrechten een NL idee is ? Wat de bio boeren dan in Brussel gaan doen is me niet duidelijk. Bovendien is het ingesteld als gevolg van het overschrijden van fosfaatplafond. Dit betreft alle geproduceerde mest dus ook bio-mest. Alleen boeren met koeien die niet schijten vallen erbuiten.

 • schooteind1

  Ik doe ook niet mee aan derogatie, nooit gedaan trouwens.
  Dus dan zou ook voor mij gelden; "de sky is de limmit".
  Deze actie van de bioboeren is volstrekt kansloos! Zij produceren toch ook mest en dragen zo ook bij aan de totale fosfaatproduktie.

 • dinand62

  9 maart zou er overleg zijn over de zoogkoeienhouders en de fosfaatrechten
  Heeft dat wel plaatsgevonden ?
  Heb er nergens iets over gelezen

 • wruiten

  En grondgebonden dan ook vrij????

 • Klaasvaak

  Mijn laatste groei van 40 koeien ging ook samen met een groei van 30 ha grond. Dus ik ben meer dan grondgebonden gegroeid. Strooi alleen een beetje kunstmest....Dan wil ik ook wel een vrijstelling!

 • 344412

  Niemand vrijstelling van korting was ook veel eerlijker geweest. Daarmee is link gelegd tussen mestplaatsing en fosfaatplafond. Die is er echter niet. Fundamentele blunder.

 • A1967

  MarcelR# Deze boeren doen gewoon wat iedere boer zou moeten, deze hele fosfaatonzin niet accepteren. Maar nee hoor, netjes braaf ja knikken en dan commentaar op anderen hebben is wel heel gemakkelijk.

 • koestal

  Al die boeren met nieuwe grote stallen slurpen de fosfaatrechten op

 • Gerardone

  Ikke Ikke ikke dat is het moto zoals gewoonlijk bij de boeren
  Klaasvaak jij hebt de groei alleen kunnen doen door de bevoordeling die je gehad hebt van de quotering tijdperk
  al de andere zijn afgevallen, diegene die zouden afvallen heeft de weg ingegaan van bio op enkele uitzondering na.
  gradje1966 nee de bio boeren vervuilen niet meer, in jou berekening vergeet jij de vervuiling die de intensieve boer achter laat in het buiten land door import krachtvoer.
  Schooteind1 ja en amen zeggen is volledig kansloos!!
  Fosfaatproduktie is complete onzin gewoon peilbuizen plaatsen in grond daar waar het grondwater te veel nitraat bevat minder mest uitbrengen.
  zo kun je gewoon je derogatie behouden indien gewenst Zonder dat idiote fosfaat stelsel

 • Klaasvaak

  @Gerardone
  Bevooroordeling? Nou moet je mij even helpen....
  Zo heeft het namelijk niet gevoeld.
  Punt wat ik probeer te maken is dat mijn groei ook grondgebonden was en ik dus ook niet bijdraag aan het mestprobleem. Dus is het in mijn ogen op dat punt niet interessant of je wel of niet biologisch produceert.

 • wmeulemanjr1

  Op dit moment maakt niemand gebruik van derogatie, na massaal de koeien te hebben afgevoerd voor behoud derogatie is het ineens muisstil hierover, misschien is iedereen nu wel bij de poot genomen, en fosfaatrechten blijven gewoon bij wel of geen derogatie zo is de veehouder meerdere keren toegesnauwd!

 • agd2

  Beter was geweest een grondgebonden niet verhandelbaar deel en daarnaast een verhandelbaar deel, en nog beter was het geweest om te blijven bij de basis waar het allemaal om te doen was namelijk alleen de nitraatrichtlijn met maximaal 50 mg.nitraat in het grondwater en geen fosfaatplafond want dit was aanvankelijk alleen een middel en geen doel op zich,terwijl het nu iedereen in de tang houdt en verschillende belangen dient.

 • gerben5

  Biologisch is sowieso de grootste flessentrekkerij die er bestaat

 • Mfb

  Beter was geweest om alleen grondgebonden veehouderij toe te staan. Dan hebben we geen fosfaatrechten nodig en ook geen kostprijsverhoging gehad tov de rest van europa.

 • gerben5

  Goed idee mfb draai 2/3 van je collega's hun nek om

 • Bennie Stevelink

  @Mfb, in dat geval was de veestapel verdubbeld, zelfs zonder derogatie. Daarnaast hadden we een gigantisch ammoniakprobleem gekregen.
  Daar bovenop komt nog dat de samenleving geen uitbreiding van de veestapel wil, liever juist inkrimping.

 • Schraar

  klopt natuurlijk niet Bennie, volledig grondgebonden veehouderij is inclusief kippen en varkens, want daar zit veruit het grootste fosfaatoverschot, niet in de melkveehouderij.
  Alleen melkveehouderij grondgebonden maken lost wat betreft fosfaatoverschot niets op. uiteraard draaien we hiermee 90% van de intensieve veehouderij wel de nek om, maar de totale fosfaatproductie in NL gaat wel zakken.

 • pimpampet@hetnet.nl

  ik snap het niet, derogatie gaat over stikstof en niet over fosfaat. dus zit je vol met dierlijkenmest met betrekking tot stikstof en fosfaat, dan mag je als je derogatie heb nog N kunstmest uit rijden, dit mag de bio boer niet... ik weet niet wat de bio boer aan flessen trekken doet Gerben5...

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.