Rundveehouderij

Nieuws 33 reacties

Schouten: onterechte blokkade ‘heel vervelend’

Minister Carola Schouten vindt het “heel vervelend dat een aantal ondernemers geconfronteerd is met een blokkade, terwijl dit eigenlijk niet had gemoeten.”

Dat zegt de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze ingaat op de ontwikkelingen sinds vorige week donderdag ruim 2.100 bedrijven werden geblokkeerd, vanwege onregelmatigheden in de identificatie en registratie van runderen.

Nog 2.000 bedrijven geblokkeerd

Schouten zegt te begrijpen dat een onterechte blokkade voor een ondernemer frustrerend is. “Na constatering hiervan is dit dan ook snel hersteld.”

Op dit moment zijn er nog ruim 2.000 bedrijven geblokkeerd op basis van administratieve controles en de daarvoor uitgevoerde inspecties. De minister spoort bedrijven aan om de identificatie en registratie snel kloppend te maken, waar nodig door DNA-onderzoek. Enkele honderden bedrijven hebben bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om opheldering gevraagd. De dienst kon het aantal telefoontjes niet aan, hoewel er extra weekeinddienst werd gedraaid. RVO.nl zal de komende tijd extra capaciteit hebben om boeren te woord te kunnen staan. voeren, maar het ziet er naar uit dat dat deze week niet zal gebeuren.

Onterechte blokkade 150 bedrijven

De Kamer wil uitleg van de minister. VVD‘er Helma Lodders heeft al eerder een debat aangevraagd. De SGP drong er voor het weekeinde op aan om het debat nog deze week te voeren, maar het ziet er naar uit dat dat deze week niet zal gebeuren.

Minister Carola Schouten. - Foto: ANP
Minister Carola Schouten. - Foto: ANP

Een woordvoerder van de SGP-fractie zegt dat het er op lijkt dat de minister wat te hard van stapel is gelopen. Volgens de SGP had het optreden van de minister “wel iets anders gekund.” Daarbij wordt vooral gedoeld op de onterechte blokkade van ongeveer 150 bedrijven, die het afgelopen weekeinde ongedaan is gemaakt. Tussen fracties in de Tweede Kamer en het ministerie is contact geweest over de ontstane situatie. CDA‘er Jaco Geurts zegt dat het nu van belang is dat bedrijven die buiten hun schuld zijn geblokkeerd weer snel vrij komen. Dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zelfs in het weekeinde heeft doorgewerkt, laat zien dat de druk erg hoog is, aldus Geurts, die meevoelt met ondernemers die het gevoel hebben als fraudeurs te zijn neergezet voor een fout waar ze mogelijk zelf niet eens schuldig aan zijn.

Duidelijkheid van minister Schouten gewenst

Geurts wil nog geen oordeel geven over de vraag of de minister zorgvuldig genoeg gehandeld heeft. “Maar als je ziet dat een aantal bedrijven is vrijgegeven omdat ze onterecht waren geblokkeerd, kun je de conclusie trekken dat het niet goed is vastgesteld.”

VVD‘er Helma Lodders wil eerst duidelijkheid van de minister over de maatregelen die ze heeft genomen. “Als we de antwoorden op een rij hebben, kunnen we conclusies trekken en een debat aangaan.” Lodders vindt dat bedrijven die ten onrechte geblokkeerd zijn, daarvoor uitleg moeten krijgen van de minister.

Lees meer berichten over de I&R-affaire

Laatste reacties

 • jgjwesterink@filternet.nl

  storm in glas water !!!!!!!

 • gerben5

  In de media hebben ze over "verdachten in de grote fraudezaak"

 • agd2

  Het lijkt me verstandig om niet elk communicatiefoutje als fraude weg te zetten.
  En wat betreft rvo die meteen het getal van meer dan 7000 bedrijven noemden ,heb ik het idee dat hier geen sprake is van onafhankelijke berichtgeving.

 • alco1

  In de brief van de minister stond toch echt dat de geblokkeerde bedrijven waren met oudere pinken die nog niet gekalfd hadden volgens I&R, maar op andere data ( melk controle, inseminatie) wel gekalfd hadden.
  Dit blijkt toch niet te kloppen, gezien veel andere gevallen.

 • Achso

  Heel vervelend... normaal heeft dit politiek consequenties

 • ENDE902

  Ik vind het eigenlijk wel spijtig, dat de computerboys van de overheid wel in staat zijn om een bewakingscamera in het Kremlin te hacken (volgens de media), maar geen tijd hebben om te controleren of de systemen die gekoppeld zijn met het Nederlandse overheidsapparaat naar behoren werken.

 • Mbmb

  Heel vervelend is wat zacht uitgedrukt. Het lijkt erop dat de minister hier een hele grote misser heeft begaan. Echt heel " vervelend" lees " dramatisch" om dreigbrieven te sturen met kosten en dwangsommen aan bedrijven die geen fraude begaan hebben of onterecht opgescheept worden met de ellende die daaruit volgt. Wie gaat het verantwoorden en de schade betalen?

 • wwwwwwwwwww

  "heel vervelend dat een aantal ondernemers geconfronteerd is met een blokkade, terwijl dit eigenlijk niet had gemoeten.” Een aantal zegt Carola, ik denk dat straks blijkt dat er 2000 veehouders niks verkeerds gedaan hebben. Carola kan er niet veel aan doen ,het zijn de ambtenaren van de nVWA die haar natuurlijk helemaal bang gepraat hebben.

 • koestal

  Wat vervelend toch dat die ambtenaren de boeren op slot zetten,zet die ambtenaren ook maar op slot

 • egbert

  Als ministerie het systeem aanpast is in een klap praktisch alle fraude nou ja systeemfouten opgelost.
  Maak van alle dieren ongeacht de status van 28 maanden en ouder een koe.
  Kalven je pinken gemiddeld eerder heb je geluk anders niet simpel en doeltreffend
  Had minstens van lto verwacht dat ze met een oplossing kwamen maar die staan alleen maar aan de zijlijn mee te schreeuwen we zullen ze royeren ze moeten hard gestraft worden.

 • Bloemestein

  De schuld ligt hier duidelijk niet bij de minister, maar bij de ambtenarij. Laat nu eens en vooral duidelijk zijn dat zij dienstverleners zijn, en gooi de verantwoordelijken zonder meer op straat.

 • Peerke1

  De media is helaas super blij met negatief nieuws, dus nieuws met zaken die fout gegaan zijn. Dat boeren harde werkers zijn en nu een groot compliment verdienen is daarom weer geen nieuws, jammer toch.

 • 344412

  NVWA heeft dubbele agenda: zichzelf belangrijk en boeren onbetrouwbaar maken. Carola is er in getrapt.

 • m.nieuweboer

  Als bij Rutte 2 het ministerie niet was opgeheven en er niet een zeer ondeskundige Staats secretaris maar een vak minister dan hadden we deze ellende niet gehad.
  Melk quotering afschaffen en drie jaar later pas een nieuwe Quotering in het leven roepen , dat is je ouwe schoenen weg gooien voordat men nieuwe heeft.
  M.Nieuweboer

 • 0064376

  Wij melken op zondag ook....

 • Veurink

  precies @344412, De NVWA maakt zichzelf belangrijk over de ruggen van de boeren. Schouten moet veel kritischer zijn tegenover haar ambtenaren. Zoals je nu ziet bepalen zij wat er gebeurt (bedrijven blokkeren om wat voor reden dan ook) En schouten kan het straks uit gaan leggen in de kamer...
  Als schouten moet vertrekken lacht de NVWA in haar vuistje!

 • koestal

  Laat Halbe Zijlstra maar liegen ,dat zegt genoeg over het soort clowns dat in Den Haag rond loopt !!

 • koestal

  wat een prietpraat van Carola !!!

 • kuiken007

  carola heeft zich voor het karretje van de nvwa laten spannen!!
  hopelijk heeft ze er van geleerd en geeft ze nu de nvwa een tik terug, zou wel een fikse steun in de rug zijn voor de boeren@carola doe het ook gelijk voor de fipronil dan kan je niet meer stuk!!!
  doe je dat niet ben je net zo slecht als gerda verburg!!!

 • bankivahoen

  Snelle ondergang van Carola.

 • farmerbn

  Het gaat te veel over de fouten bij de I en R. Het moet over de fraude gaan. Daar is de rel mee begonnen. Hoe staat het met het aantal fraudeurs?

 • Export en derogatie, -er staat teveel op het spel... Buitenland MOET zien dat NL er bovenop zit.

 • Jan Braakman

  @m.nieuweboer Kleine correctie: ministerie LNV werd door Rutte1 (VVD/CDA met steun PVV) ondergeschoven bij Economische Zaken.

 • piet p

  Normaal ben je onschuldig tot je schuld is bewezen.
  Nu ben schuldig tot jij je onschuld hebt bewezen.
  Stapelgek hier!

 • alco1

  Weet je wat ook zo erg is.
  Dat er boeren zijn die nog in de ontkenningsfase zitten dat het ministerie fouten kan maken.
  Het valt me nog mee dat ze hier niet schrijven dat de blokkades er zijn om geen bewijs te kunnen slachten.

 • cornelis 22

  Mevrouw Schouten vind ik inmiddels zelf ook heel vervelend terwijl ik inhet begin enthousiast was.

 • QUI5306

  Deze minister is de sector niet machtig.
  Aftreden maar.

 • kleine boer

  Aftreden is zeker niet nodig maar nu een snelle oplossing na toegeven van de fout wel bv gewoon met terug werkende kracht evt met keuze mogelijkheid vd veehouder een max vaarzen leeftijd instellen en er is veel opgelost 24-26-28-30 mnd kies maar dan is het spel weer voor iedereen gelijk en valt er weinig te verdoezelen op dit gebied. Nu glippen er veel door en dat zijn mis ook nog wel de grootste echte fraudeurs ook. Iedereen is u weer wakker geschut en we kunnen weer door vanaf korte termijn. Denk dat ze de meeste echte grote 2ling kalveren ondertussen wel hebben gevangen en hun lesje wel geleerd hebben.

 • koestal

  wat een slappe opmerking,,heel vervelend"

 • koestal

  Klinkt niet erg diplomatiek

 • koestal

  schijnheilig dus

 • koestal

  De dode dieren in de OVP heeft ze helemaal geen moeite mee,maar die hele kleine fraude met I en R maakt ze wereldnieuws van. Puur selectieve verontwaardiging . Ze maakt zich drukker om die boswachters dan om die dieren !

 • koestal

  Carkola hout van nepnieuws en een dik salaris

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.