Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

46% bezwaarschriften fosfaatrechten gegrond

46% van de bezwaarschriften die RVO.nl kreeg over de toebedeelde fosfaatrechten, is goedgekeurd. Dat zegt Arthur Liebregt, jurist van RVO.nl, tijdens een technische briefing over het fosfaatstelsel in de Tweede Kamer.

Ondernemers hebben 7.746 bezwaren over de fosfaatrechten ingediend bij RVO.nl. Daarvan zijn inmiddels 4.383 bezwaren afgehandeld.

Het grote aandeel gegronde bezwaren komt onder meer doordat de hoeveelheid geleverde melk anders was dan verwacht. “De primaire besluiten worden genomen op basis van de beschikbare informatie. Bij bezwaar krijgt de ondernemer de mogelijkheid om nieuwe informatie te geven, waardoor er nieuw licht op de zaak kan komen te liggen. Hierdoor kunnen gegronde bezwaren ontstaan”, geeft René van der Burg, directeur van RVO.nl, aan.

RVO.nl: zorgvuldigheid staat voorop

Veel boeren hebben nog altijd geen duidelijkheid over hun aantal fosfaatrechten. “We doen er alles aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Maar we zitten op de balans van snelheid, zorgvuldigheid en organisatorische beheersbaarheid”, zegt Van der Burg. Het aantrekken van extra mensen is niet effectief, omdat deze mensen ingewerkt moeten worden. Dat neemt te veel tijd in beslag van de mensen die het werk doen. Sinds 2016 is het aantal mensen bij RVO.nl dat zich bezighoudt met het mestdossier toegenomen van 100 naar 270 fte. Daarnaast worden nog 80 fte juridische specialisten ingehuurd.

Niet alle boeren krijgen duidelijkheid voor 1 januari

RVO.nl kan niet garanderen dat alle ondernemers voor 1 januari duidelijkheid hebben over het aantal fosfaatrechten dat ze toebedeeld krijgen. “Ik realiseer me dat het voor boeren in deze situatie onzeker en ingewikkeld is als ze nog niet een definitief besluit hebben gekregen”, zegt Van der Burg. Hij zegt dat bedrijven in de tussentijd zelf op basis van de laatste beschikking die ze gehad hebben, moeten afwegen hoeveel dieren ze gaan houden.

Oog hebben voor individuele situatie van boeren

RVO.nl heeft in veel gevallen meer tijd nodig dan de wettelijke termijn om bezwaren af te handelen. De uitspraak van de rechter dat er meer oog moet zijn voor de individuele situatie van een ondernemer speelt hierbij een rol.

Van der Burg noemt het ernstig dat er boeren zijn die nog niet weten waar ze aan toe zijn. “Dat is niet goed”. Extra mensen aannemen heeft echter geen zin. Van der Burg zegt in de Kamer dat het fosfaatrechtenstelsel wel uitvoerbaar is, maar dat de veranderingen in de regels en de juridische uitspraken de uitvoering bewerkelijker maken. “Dat wil niet zeggen dat we het niet kunnen, maar het kost meer tijd”, aldus Van der Burg.

RVO.nl: fosfaatstelsel uitvoerbaar, maar duurt langer

Bij de uitvoering van het fosfaatreductieplan en het fosfaatrechtenstelsel kreeg RVO.nl aanmerkelijk meer reacties dan gedacht. In het fosfaatreductieplan zijn in totaal 90.000 primaire besluiten genomen. RVO.nl verwachtte hierop 3.000 bezwaren te krijgen, maar het aantal bezwaren is opgelopen naar 11.000. Ook het aantal juridische zaken is opgelopen naar 800, terwijl rekening was gehouden met 200 rechtszaken. Deze verwachtingen waren samen met de sector opgesteld.

Bij het verstrekken van de fosfaatrechten zijn 25.000 zienswijzen verstuurd. Daarop kwamen 13.000 reacties, terwijl er 6.000 reacties verwacht werden.

Op de beschikkingen kwamen vervolgens 7.746 bezwaren, terwijl RVO.nl er ruim 1.000 verwacht had. Het aantal beroepsprocedures staat op 600, de verwachting was 50 procedures.
Ongeveer 60% van de bezwaren werd binnen de wettelijke termijn afgehandeld.

3.363 bezwaren en 532 beroepen zijn nog niet afgehandeld. Deze boeren weten dus nog niet hoeveel fosfaatrechten zij krijgen.

Bekijk de technische briefing over het fosfaatrechtenstelsel in de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • RIEN65

  Dus 54% is niet legitiem.

  Legitiem
  1) Aanvaardbaar 2) Berustend op de wet 3) Echt 4) Gegrond 5) Gewettigd 6) In de echt geboren 7) In orde 8) Legaal 9) Realistisch 10) Rechtmatig 11) Rechtsgeldig 12) Terecht 13) Wettelijk 14) Wettig
  Gevonden op <>

 • Henk.visscher

  46 procent is veel, dus als we er van uitgaan dat van de resterende ruim 3000 boeren ook 46% legitiem is wat moeten deze boeren dan doen als ze niet op tijd zijn behandeld, dit kun je gewoon niet maken

 • wmeulemanjr1

  Je kan ook alleen voor dit jaar huren en als je bezwaar gegrond word verklaard kun je toch gewoon de leasekosten gaan verhalen als je werkelijk zo zeker bent van je zaak

 • Jan-Zonderland

  Er wordt altijd gepocht dat de landbouw zorgt voor veel werkgelegenheid, direkt alsook indirekt. Dat wordt in bovenstaand artikel wel weer bevestigd: 270 fte plus 80 juristen die zich slechts bezig houden met maar 1 van de vele dossiers.

 • Firma Vellenga

  En al die extra mensen bij RVO ??? Wordt door ons betaald. Problemen creeren en tegelijk daar gebruik van maken om jezelf aan het werk te houden. Ik heb zo genoeg van deze werkwijze. Wij maar keihard werken om iedereen aan het werk te houden

 • Firma Vellenga

  Je was me voor Jan- Zonderland

 • gjh

  wanneer krijgt dit sprookje een titel. ongelooflijk

 • stormwind

  Alleen voor het mestdossier 270 fte, dat is 496.000 werkuren, voor 18.000 boeren, dat is bijna 28 uur per jaar per boer. Fantastisch!!!

 • farmerbn

  Als hij zegt dat ze er alles aan doen, betekent voor mij dat er ook in het weekend wordt doorgewerkt. Of niet soms?

 • deB.


  Totaal verziekt land, waar wij boeren voor moeten werken, werken en niets over houden! Willen we dit nog?? NEE

 • kalkar

  Koeieboeren krijgen ook veel subsidie, maar dat wordt nooit gezegd, vreemd.

 • kanaal

  diefstal goedpraten kost ook de overheid veel tijd

 • massan

  Is dit nu de reactie op het artikel van V-focus en de Brandbrief van de Vereniging van Agrarische Advocaten?????
  Ik heb weinig antwoorden gehoord; veel gesproken maar niets beantwoord.

 • Bolder01

  Kalka. Als je dat meent dat een veehouder veel subsdie krijgt waarom ben je zelf geen veehouder geworden

 • Firma Vellenga

  Ik vond dat ook al niet een gepaste opmerking. Vaak ben je nog beter af zonder subsidie. Er zit veel tijd frustratie in aanvragen, Je krijgt er meer verplichtingen bij, ze vertellen jou wel even hoe het moet en dan komt de belastingdienst vaak nog.

 • Mariska Vermaas

  @massan Nee, dit is niet de reactie op die stukken. Die zal de minister later schriftelijk geven.

 • Henk.visscher

  Mariska als die knelgevalboeren pas volgend jaar in behandeling worden genomen, en ze gaan voor dit jaar leasen kunnen ze die kosten dan in rekeningen brengen bij LNV

 • Henk.visscher

  tweede vraag als een bezwaar zo ver buiten de termijn die er voor staat word behandeld kun je daar dan nog wat mee.

 • 344412

  Meeste bezwaren hadden waarschijnlijk betrekking op geleverde kg melk. Niet zo spannend, had RVO al lang klaar moeten hebben.

 • koestal

  Wat kun je hier mee?

 • hollandagri

  Er kunnen er een paar derogatie buikpijn over 2015 krijgen als ze met de mest niet met de hogere productieklasse hebben gerekend

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.