Rundveehouderij

Nieuws 6019 x bekeken 16 reacties

Rundveestapel krimpt tot onder 4 miljoen dieren

Nederland telde op 1 januari van dit jaar minder dan 4 miljoen runderen. Dat blijkt uit cijfers van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

In totaal werden 3,99 miljoen dieren geteld. Het is voor het eerst sinds de telling van 1 januari 2013 dat Nederland minder dan 4 miljoen runderen herbergt.

Vooral het aantal vrouwelijke dieren is in een jaar tijd behoorlijk gedaald. Waar op 1 januari 2017 nog 3,28 miljoen vrouwelijke runderen werden geteld, waren dat er op 1 januari van dit jaar krap 3,02 miljoen.

Het aantal mannelijke runderen daalde ook, maar dan in minder grote getalen. In totaal werden op 1 januari 971.000 mannelijke dieren geteld, een jaar eerder waren dat er nog 985.000.

Minder dieren tussen 0 en 2 jaar oud

De totale rundveestapel kromp ten opzichte van 1 januari vorig jaar met iets meer dan 270.000 dieren. Vooral het aantal dieren tussen de 0 en 2 jaar oud nam behoorlijk af. In totaal gaat het om een daling van 150.000 runderen in deze leeftijdscategorie. Wat opvalt is dat het aantal vrouwelijke runderen tussen de 4 en 5 jaar zelfs een groei liet zien van iets meer dan 2.000 dieren.

Fosfaatreductieplan

De krimp van de rundveestapel komt niet onverwacht. Vanwege het fosfaatreductieplan zijn veel dieren geëxporteerd of geslacht. De slachtcijfers die RVO publiceert onderstrepen dit feit, want in 2017 werden in totaal net iets meer dan 700.000 runderen geslacht. Nog nooit kwamen er zoveel runderen aan de slachthaken.

Laatste reacties

 • mts.kleingebbink1

  Genoeg gezakt.

 • Zuperboer

  De anti dierenlobby zal pas rusten als de laatste melkkoe het land uit is #rupsjenooitgenoeg

 • niet

  kan de melk prijs mooi stijgen nu!!!

 • Je moet ze ruimen voor de fosfaatreductie en nu vallen er steeds meer koeien om of uit door een gebrek aan fosfaat. Dan zit er dus toch niet zoveel fosfaat meer in voer en mest waarmee gerekend wordt. Dus we zullen eigenlijk meer mest op de landerijen moeten brengen anders komt het niet goed. Zonder fosfaat kan niks en niemand leven. Hoop dat er eens iemand opstaat die dit de mensen in Den Haag gaat vertellen.

 • Ze weten het in Den Haag al wel alleen past het niet in hun strategie om er een groot natuurpark van te maken.

 • alco1

  En we hebben nu al organische mest tekort!!!!!

 • info519

  komt schreeuwend tekort aan onbewerkte rundveemest...wees er zuinig op en doe slot op putdeksel!!

 • boerderij12

  er komt ook een schreeuwend tekort aan jongvee

 • gradje1966@

  Niet De hoeveelheid melk die in Nederland word geproduceerd is maar een druppel op wereld niveau . Dit heeft helemaal geen invloed op de prijs.
  Droogte in Australië ,Nieuw Zeeland of Amerika doet veel meer.

 • de-boer-

  en de wereldbevolking stijgt de mens heeft toch gezonde voeding nodig en ik vind zuivel best een goede voeding stof en welke plant groeit er zonder voeding (mest/kunstmest)er groeit niet zo veel zonder een mest stof daarom kopen mensen met een tuintje (meestal)ook een mest soort
  ik vind de regels wel ver gaan het positive van de melkkoe word in de media niet echt vaak genoemd

 • smi062971

  mag het natuurlijk niet helemaal hardop zeggen, maar betekend dit dat de grootste kostenpost in de kalverhouderij namelijk de mest dit jaar niet voor de grootste kostenpost gaat zorgen ? al jaren hangen we onderaan wat betreft het inkomen, en al jaren wordt hier geen aandacht aan besteedt . en voor de gene die begint te schreeuwen, uitzonderingen zijn er ook

 • 0064376

  Hiep-Hiep-Hoera!

 • deB.


  Kijk is aan, kunnen er nog meer vliegbewegingen komen, plus honderden kilometers asfalt....!!! stelletje klootzakken sorry! Klotelandje hier!

  Hopelijk snel, dat de bodem een woestijn wordt, en de schappen leeg.... het zal ze leren het stelletje nietweters in de steden

 • v w

  Zo mooi Kunnen die rechten ook mooi halveren!!nog ruimte over subiet in het plafond 😉

 • John*

  Dit mest seizoen zal de mestvoorraad van de verdwenen koeien nog wel weggewerkt moeten worden. Het volgende mestseizoen zitten we weer goed met de mest. Of ja goed, Ik bedoel beter.

 • piet p

  Er komt een dag dat nederland zegt : Het had zo niet gemoeten .
  Als het dan maar niet te laat is.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.