Rundveehouderij

Nieuws 56 reacties

‘Loting bij verdeling fosfaatrechten uit fosfaatbank’

De fosfaatrechten uit de fosfaatbank worden naar verwachting per loting verdeeld onder grondgebonden boeren, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen jonge boeren (tot 40 jaar) en ‘oude’ boeren.

Dat meldt Netwerk Grondig op basis van overleg met het ministerie. Het ministerie werkt nog aan de regeling en wil hier inhoudelijk nog niet op reageren.

Niet verhandelbaar

De rechten van de fosfaatbank worden, volgens Netwerk Grondig, verleend in de vorm van een ontheffing voor extra fosfaatproductie. De rechten zijn niet verhandelbaar en zodra een boer niet meer grondgebonden is, worden de rechten ingetrokken.

Loting eens per jaar

De loting voor de rechten uit de fosfaatbank wordt naar verwachting eens per jaar gedaan, in het najaar. Hoeveel rechten er via de fosfaatbank beschikbaar komen is afhankelijk van het aantal transacties van fosfaatrechten. Bij iedere transactie van rechten moet 10% van de rechten afgestaan worden aan de fosfaatbank. In de wet is al opgenomen dat fosfaatrechten uit de fosfaatbank bestemd zijn voor grondgebonden bedrijven. De definitieve regeling wordt over enkele maanden verwacht.

Laatste reacties

 • Melkveebedrijf Custers

  Als dit klopt, dan ben ik benieuwd naar de juridische onderbouwing. Volgens mij is het pure discriminatie. Verder ben ik benieuwd wat grondgebonden is??? Ben je grondgebonden als je geen mest hoeft af te zetten, ben je grondgebonden als je jouvee van eigen ruwvoer kunt voorzien of zelfs inclusief krachtvoer?? En welke grond wordt meegerekend? Alleen grond in eigendom of grond bij de gecombineerde opgave of tellen regionale kringlopen ook mee. Verder vraag ik me af waarom iemand van 41 een oude boer is en een persoon van 39 een jonge boer? Al met al voldoende voer voor de juristen weer!

 • Attie

  Toch nog maar wat latente ruimte aan houden dan, wat voor de jonge en 'oude' boer!

 • jfvanbruchem1

  het wordt steeds gekker.

 • u.lolkema1

  Komt straks Gaston de gelukkige boeren de prijzen overhandigen. Goooeeeedemiddag!

 • Kletskoe

  Loting? Wat een waanzin. Verzin wat beters! Maar dat lukt niet, dus wordt er geloot. Wat een zwaktebod.

 • Kletskoe

  En ook leeftijdsdiscriminatie ook.

 • kleine boer

  Gewoon verdelen onder iedereen net als bij quotum kan elk kwartaal bekeken worden en bijgewerkt.

 • hitscha

  Alleen voor de grondgebonden bedrijven, de enige juiste keuze!!!

 • deB.


  Werkelijk, wat een klimaat....ondernemen onder loting, en willekeur!!!

  Schijtziek wordt je ervan.

  WILLEN WIJ ALLEMAAL ZO NOG ONDERNEMEN??????

  Wordt hoog tijd voor een gezamelijk opstand, schouder aan schouder.
  Andere beroepsgroepen hadden al lang gezegd...tot hier en niet verder

 • Pieter5775

  Aldus netwerk grondig.....ze doen net of die alles voor het zeggen hebben. Kotsmisselijk word ik van die groep!

 • Zuperboer

  Gaat gewoon loterij per postcode worden...tent in de wei...feessie en een lange neus naar de naburige postcodegebieden.

 • hansvanbergen

  Het wordt de hoogste tijd dat er een ledenlijst wordt gepubliceerd van netwerk Grondig. Dan kunnen de leden trots laten zien dat zij ondersteunen dat weggeroofde rechten verdeeld worden onder de zeer kleine groep melkveehouders die onder de 1.7 mk's komen. Alleen een paar bioboeren dus.

 • polsbroek

  De grondgebonden bedrijven hebben dit niet veroorzaakt !!!!!
  Alleen dat loten heb ik wat moeite mee.

 • farmerbn

  De Nederlanders hebben er weer een record bij; ze zijn de beste fosfaatverloters van de hele wereld. Gefeliciteerd.

 • 344412

  Eerst verdelen om generieke korting te compenseren, daarna linkse hobby’s

 • RJ Roelofs

  @polsbroek; volgens mij is het overgrote deel van de club grondig grondgebonden boeren. de club grondig heeft de politiek "misbruikt" om over de rug van niet grondgebonden boeren ervoor te zorgen dat de grondgebonden boeren niet worden gekort en de niet grondgebonden boeren wel worden gekort, kortom de grondgebonden bedrijven hebben dit wel veroorzaakt.
  plat gezegd; "diefstal op klaarlichte dag"

 • MarcelR

  Polsbroek,
  Fosfaatproductie heeft niets te maken met fosfaatplaatsing.
  Dit is alleen een politieke keuze.
  Ook een grondgebonden boer die uitgebreid heeft, heeft bijgedragen aan het overschot boven het fosfaatplafond.

 • OoO

  Had dit nou voor klelgevallen gebruikt

 • 344412

  De politiek had nooit mee moeten gaan met grondgebondenheid op basis van fosfaatplaatsing: bij hoge toestand bodem en hoge produktie koe praat je over 1 koe plus jongvee per hectare. Verder heeft fosfaatproductieplafond niks met plaatsingsruimte te maken; ze hadden voor het zelfde geld de niet-groeiers kunnen vrijstellen van korting. Zeker zo rechtvaardig.

 • steenderen

  Laten we eerst maar eens afwachten wat de gevolgen zijn van de meerlingen fraude. Dadelijk zijn we de derogatie kwijt en zijn we allemaal in 1 keer genezen met de fosfaat rechten

 • Fryslanboppe

  Of het allemaal al niet gek genoeg is !! Wij zijn grond gebonden maar om nou op zoon idiote manier te verdelen. Het wordt een zootje ongeregeld!!

 • 344412

  Meest rechtvaardig was geweest niemand korten en opkoopregeling voor overschrijding plafond. Staat was verantwoordelijk voor het niet doorvertellen van afspraken met Brussel naar bedrijfsniveau, kunnen ze het ook zelf repareren.

 • Veurink

  @polsbroek
  Hoezo hebben grondgebonden bedrijven dit niet veroorzaakt?? is er geen enkel grondgebonden bedrijf gegroeid in fosfaatproduktie??
  Als ik mest afzet naar grond van mijn buurman en ik koop bijv. mais van hem weer dan telt die grond niet mee voor grondgebondenheid. Maar als ik bijv. 100 km verderop een stuk grond huur, mest erop aanvoer en voer eraf verkoop telt die grond wel mee!! Waanzin!

 • mtseshuis

  Klopt Veurink, waanzin, hier zelfde verhaal: Niet gegroeid, grond verhuurd inclusief mestafzet aan akkerbouwer en lelieteler: Doei grondgebondenheid! Voldoende grond voor ruwvoer en mestplaatsing, toch niet grondgebonden en 8,3% gekort op de rechten: Als je alles van tevoren wist...

 • koeien10

  lijkt wel op de russissche maffia die overheid.

 • Mfb

  RVO heeft altijd al gezegd dat fosfaatrechten tijdelijk zijn tot de gehele sector grondgebonden is.
  Logische keus dus om de fosfaatrechten uit de fosfaatbank naar grondgebonden bedrijven te laten vloeien.
  Nu nog een duidelijke definitie van grondgebondenheid....

 • hspons

  Belachelijk: een fosfaatbank is niet nodig, geen extra werkgelegenheid.
  Niet 10 % afromen. GEEN FOSFAATBANK!!!!!!

 • ntimmer

  Moet er ook kansspel belasting over worden betaald
  De knel gevallen zijn al afgewezen ????
  of zijn die al gestopt

 • andre.jinke1

  Op deze manier maken ze zelf de extensieve boeren intensiever. Of dat de bedoeling is ....

 • j.verstraten1

  De grondgebonden boer krijgt géén korting van 8,3% en straks ook nog een gratis kadootje. Het is de keuze van de politiek. Het inkomen van de grondgebonden bedrijven word versterkt terwijl de niet grondgebonden boer op economische achterstand gezet. Wie heeft de beste uitgangspositie om zijn grondpositie in de toekomst te versterken?
  De tweedeling word alleen maar groter.

 • ghsmale

  Een grondgebondenbedrijf heeft nog geen twee koeien op een hectare.
  terecht dat ze, niet nog eens worden gekort.

 • John*

  Het zou goed zijn als ze die rechten in een soort POR regeling gooien voor knelgevallen om ze 5 jaar de tijd te geven om de rechten bij elkaar te kopen om de stal vol te krijgen. Dat geeft teminste weer rust en lijkt mij ook eerlijk gezien de situatie die ontstaan is.

 • Attie

  Een keuze van de politiek, precies Verstraten sterker nog lto heeft het zelfs tegen gewerkt, dus daar heeft de grondgebonden boer weinig te zoeken!

 • Peet1212

  In één woord SCHANDALIGE politiek PURE DIEFSTAL
  Wij moeten inleveren omdat we allemaal wat zijn gegroeid en de grondgebonden boer die is toch ook gegroeid en heeft meer mest geproduceerd en krijgt er ook nog eens gratis fosfaatrechten van andere boeren bij: WAANZIN!!!! Hoe komt het toch dat boeren zich in allerlei bochten wringen????????????????

 • gerben5

  Nou hebben ze hier voor 10 koeien fosfaat weggehaald, kan de gene die ze krijgt hier ook een meter of 50 graskuil ophalen want ik zou niet weten wat ik er anders mee moet

 • Gerard Stam

  Die boer die ze krijgt heeft latente ruimte dus een nog veel groter ruwvoeroverschot dan een niet grondgebonden bedrijf. Bovendien naast de investering in de stal ook nog in grond dus per liter melk het zwaarst gefinancierd dus naast het grootste ruwvoeroverschot ook financieel het zwaarst getroffen dus niet meer dan terecht dat hij aanspraak maakt op deze rechten.
  En nou niet roepen ik wil ook wel gratis rechten want die heb zelf al in de pocket zitten dus niet zoveel afgunst graag.

 • gerben5

  Begin nou niet over zwaar gefinancierd. Met hun goedkope pacht grond van tbo's. Misschien moet dat ook maar eens "eerlijk" verloot worden. Als een stelletje bedelaars met je klauw omhoog zitten maar onder tussen te bang geweest een liter quotum te kopen

 • boergert

  zou het niet verstandig zijn om deze 'geconfisceerde' rechten toe te delen aan de boeren met de meest efficiente melkproductie in termen van kg melk per kg fosfaat? Belonen van meer dan goed gedrag heet dat. Overigens zijn er in mijn optiek geen 'niet grondgebonden' bedrijven, je kunt hooguit beweren dat er bedrijven zijn die niet alleen aan eigen grond gebonden zijn.

 • Bennie Stevelink

  @Gerard Stam, de boer die de rechten krijgt heeft op de eerste plaats geen ruwvoeroverschot omdat hij naast zijn melkvee een akkerbouwtak heeft.
  Op de tweede plaats heeft hij de grond niet gekocht maar overgenomen van zijn ouders. Dus de grond is niet de reden van een eventuele financiering.

  Degene die het meeste recht heeft, zijn de boeren die al tien jaar niet gegroeid zijn maar wel 8,3% hebben ingeleverd. Voor hun is het geen uitbreiding maar terug krijgen van inkrimping omwille van anderen.

 • gerben5

  En maar tegen de kringloopwijzer aan blijven schoppen omdat daarmee aan getoont word dat het allemaal niet zo fantastisch wat ze doen

 • Attie

  Bennie, zo zal het bij jou misschien gegaan zijn, maar bij ons zeker niet, tonnen geïnvesteerd om van intensief naar extensief te groeien.
  Over de niet groeier ben ik met je eens.

 • 344412

  Tijd voor NetwerkNietGroeiers...

 • Neem aan dat grondgebonden boeren die hebben geknoeid niet kunnen worden beloond met extra rechten. Alles is zo krom. Beschikking fosfaat reductie. Kalveren door feestdagen niet kunnen leveren 125 euro boete. En dan te wetende dat ze dat bij verkoop niet eens hebben opgebracht. Voer en tijd moeten we dan maar niet rekenen. Nov. door pech 1.5 eronder en ho maar niet eens denken gaan we verrekenen. Ze zullen en willen ons eronder krijgen.

 • groot boerdam

  Bij de intensievehouderij de por dr af en bij de rundvee weer dr op?!
  De intensieve veehouderij moet alles opofferen voor de derogatie en nu dit!

 • Gerjo-Kompier1

  Gezien bovenstaande reacties is de missie van hogerhand wederom geslaagd: verdeeldheid zaaien onder veehouders!
  Deze hele regelbrei is een vreemde manier om een probleem op te lossen, dat 10 jaar geleden voorkomen had kunnen worden door toen een maximaal GVE per ha af te kondigen dat in zou gaan zodra het melkquotum afgeschaft wordt. Kon iedereen hier naar toe werken.
  Mijn broer, melkveehouder in Denemarken, had in het quotumtijdperk al met een max GVE/ha rekening te houden. Melkquotum kostte daar om die reden niet veel en na afschaffen is daar geen groei explosie. Meer koeien willen houden betekent eerst meer grond op naam!

  Het willen verloten van de afgeroomde 10% geeft de indruk dat men niet weet wat ermee te doen.
  Naast de 'knelgevallen' volgens RVO definitie zijn er ook andere knelgevallen en pechvogels, waarnaar eerst gekeken moet worden voordat men via loting gaat uitdelen.

 • alco1

  "t Is niet te geloven!!!

 • Mfb

  Als je ruwvoer over hebt ga je toch krachtvoer verbouwen?
  Snap het probleem niet zo...
  Ik vindt het volkomen terecht dat bedrijven boven de 20.000 kg melk per ha geen fosfaat uit de fosfaatbank kunnen krijgen. Ze zouden ook niet mogen kopen. Eerst maar grond erbij.
  De enige manier om mestfraude tegen te gaan is de sector grondgebonden maken. Alle mest kunnen plaatsen op het eigen bedrijf door een maximale hoeveelheid fosfaat/ha. Of zo iets dergelijks.

 • mtswarmelink@hetnet.nl

  Wachten op de grote verloting zou ik zeggen. Hier mee willen de vrije verkopers er nu wel graag vanaf want als 40% van de kopers wacht prijs zakt tot denormale waarde misschien wel naar € 50, dus mijn advies wachten.gr j w

 • onderwater

  Mfb dan moet je wel de grond geschikt zijn om krachtvoer te ver bouwen als je land maar 10 cm uit het water ligt heb je niet zoveel keus om wat anders te verbouwen dan gras

 • jeannettedekker1

  Niet te geloven,zal wel een luchtballonnetjes zijn.

 • jeannettedekker1

  En Bennie suggereren dat boeren die meer grond hebben als jij dat wel cadeau zullenhebben gekregen. Jij bent echt niet goed bij je paasei.

 • missis

  rechtsongelijkheid?

 • 344412

  Ze zouden de rechten uit de fosfaatbank eigenlijk moeten gunnen aan boeren die op 2/7/15 níet grondgebonden waren en nu wel. Verder zouden grondgebondenen ook 8,3 % van hun rechten voorwaardelijk, in de vorm van een ontheffing moeten krijgen die ze kwijt raken op het moment dat ze niet meer grondgebonden zijn.

 • John*

  2200 kanshebbers minder lees ik net.. hoeveel zouden er van netwerk grondig zijn?

 • Attie

  John, maar eens grondig onderzoeken!

 • koestal

  ik wil graag mee doen

Laad alle reacties (52)

Of registreer je om te kunnen reageren.