Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Eerste beschikkingen fosfaatrechten verzonden

De eerste melkveehouders hebben de beschikking ontvangen voor aantal fosfaatrechten dat zij krijgen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft 3 januari de eerste 4.000 beschikkingen verstuurd. 5 januari volgen de volgende 4.000, waarna op 10 en 12 januari nog twee keer 4.000 melkveebedrijven geïnformeerd worden over het aantal fosfaatrechten dat ze krijgen.

In januari alle beschikkingen verstuurd

Op 13 januari volgt de laatste grote mailing van 6.000 stuks. “Daarna zullen nog enkele melkveehouders hun beschikking ontvangen. Doelstelling is dat alle melkveehouders in januari duidelijkheid krijgen over het aantal fosfaatrechten dat ze krijgen”, zegt een woordvoerder van RVO.nl.

Fosfaatproductie

Bij de berekening van het aantal fosfaatrechten per bedrijf wordt gekeken naar het aantal stuks melkvee op 2 juli 2015, de melkproductie in 2015, het gemiddeld aantal stuks melkvee in 2015 en de fosfaatruimte.
De fosfaatproductie wordt bepaald aan de hand van de forfaitaire normen voor stikstof- en fosfaat per melkkoe.

Nationale plafond

Om te zorgen dat de fosfaatproductie niet boven het nationale plafond komt, wordt een generieke korting vastgesteld van 8,3%. Volledig grondgebonden bedrijven krijgen geen generieke korting. Bedrijven met een beperkt fosfaatoverschot krijgen wordt beperkt gekort, tot ze grondgebonden zijn.

Ondernemers die bijzondere omstandigheden hebben of een knelgeval hebben, kunnen dit voor 1 april 2018 melden bij RVO.nl.

Laatste reacties

 • koestal

  valt niet mee

 • farmerbn

  Zullen we hier ook een wedstrijdje houden net als bij de bietenoogst? Wie heeft de meeste fosfaatrechten?

 • Attie

  farmerbn, of de grootste stijger ten opzichte van 2014 ?

 • Zou wel eens willen weten of het aantal uitgegeven rechten ook onder het opgelegde plafond is. Moeten ze toch zo kunnen bekijken. Bovendien hebben we zelfs daar wel recht op om dit te weten. Want wie kan bewijzen dat we met de korting van 8,3 % er zijn of er misschien wel te ver onder komen ? Er wordt bij handel immers ook al 10% afgeroomd. Ben heel erg benieuwd of mevrouw Schouten dat goed voor ons in de gaten blijft houden.

 • velskamp

  Waar kunnen de niet groeiers aangifte doen van diefstal?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.