Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

NVWA blokkeert kalverbedrijf om diazinon

Een kalverbedrijf op de Veluwe met ongeveer 560 dieren is door de NVWA geblokkeerd omdat diazinon in een haarmonster is aangetroffen.

De dienst stelde een onderzoek in naar aanleiding van een anonieme melding over illegale toediening, zo meldt de NVWA. Diazinon is in Nederland alleen toegestaan als diergeneesmiddel tegen myiasis (maden in de huid) bij niet-melkgevende schapen. Vroeger werd het veel gebruikt als insecticide. Voor veel brede toepassingen is het nu verboden in zowel de EU als in de VS. Vogels gaan eraan dood en het middel werkt in op het zenuwstelsel. Het wordt nog wel gebruikt als antivlooienmiddel bij katten.

Verder onderzoek

De NVWA zegt nog te onderzoeken waarom de kalverhouder het middel zou willen toedienen. Het nadere onderzoek moet ook uitwijzen of het diazinongehalte bij de kalveren boven de maximaal toegestane waarde uitkomt. Zo ja, dan worden de dieren vernietigd.

Laatste reacties

 • wenjroubos

  weer een middel wat bij huisdieren wel gebruikt mag worden
  die partikulieren doen maar raak
  als je kijkt wat die gebruiken in huis, bij de huisdieren en in de tuin aan schoonmaalmiddel, antibiotica, luizen en vlooienmiddel, bestrijdingsmiddel en kunstmest, ongehoord
  als wij die hoeveelheden gebruiken dan zouden wij allang levenslang krijgen

 • vandenbrand

  #wenjroubos Uiteindelijk is bij het verschil tussen particulieren belangrijk of het over stoffen gaat die er nog in de melk of het vlees aanwezig kunnen zijn als het in de voedselketen zou komen.

 • 344412

  Waarschijnlijk zijn er paar kalveren die buiten liepen met een schapenmiddel behandeld. Gaat weer nergens over, schapen komen ook in de voedselketen.

 • puinhoop

  En dan zeggen dat ze bij de tip over FIPRONIL in 2016 te weinig mankracht hadden!!!!!!. [...] Dubbele agenda: DE LANDBOUW MOET KAPOT EN........ DAN PAS VOEDSELVEILIGHEID. IMPORTEER DIE ROTZOOI MAAR TOTDAT WE LICHT GEVEN!!!!!

  -----------------------------------------------------------
  Een deel van deze reactie is verwijderd, omdat het niet voldeed aan de regels. Verwijzingen naar oorlogen worden niet getolereerd. Zie <>.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • sneek1

  Prima werk van de NVWA. We moeten blij zijn dat we instanties hebben die de voedselveiligheid proberen te garanderen.

 • koestal

  puinhoop ,er zit wel een kern van waarheid in .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.