Rundveehouderij

Nieuws 2158 x bekeken

Boter in de lift, eiwitkant in mineur

De botermarkt ontwikkelt zich sterk positief en stuwt daarmee de melkprijs. De extra productie van de EU in 2017 kan naar het zich aanziet volledig op de binnenmarkt geplaatst worden.

Door de recente prijsstijgingen dreigt zelfs vraaguitval vanuit de verwerkende industrie doordat deze de snelle prijsstijgingen niet volledig kan doorberekenen. Dat stelde secretaris Renaat DeBergh tijdens de jaarvergadering van de Belgische zuivelkoepel BCZ.

Groei in gebruik van boter

Het verbruik van boter was in 2016 1,8 % groter dan in 2016 en die groei zet in 2017 door. Aanjager is de andere beleving van de Westerse consument. Die is boter meer gaan waarderen na publicaties waarin wetenschappers aangeven dat boter niet ongezonder is dan haar vervangers.

Voor de eiwitkant van de melk is DeBergh minder positief gestemd. De grote interventievoorraad aan melkpoeder belemmert daar een snelle prijsverhoging, ondanks een groter verbruik van melkpoeder in de EU. De consumptie van vollemelkpoeder steeg in 2016 2,0 %, die van mageremelkpoeder met 3,5%.

Of registreer je om te kunnen reageren.