Rundveehouderij

Nieuws 5617 x bekeken 6 reactieslaatste update:20 jun 2017

Binnen twee maanden zicht op ‘fosfaatbonus’

Melkveehouders, die recht hebben op een ‘fosfaatbonus’, moeten uiterlijk twee maanden na ontvangst van de beschikking hun geld hebben ontvangen.

Dit stelt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Geen verschil bonus of malus

Veel melkveehouders vragen zich af waarom ze wel al vast weten wat hun ‘fosfaatmalus’ is, vanwege het grotere aantal dieren dan ze mochten hebben op grond van de fosfaatregeling, maar nog geen duidelijkheid hebben over de bonus.

Volgens EZ mag er in principe geen verschil zijn in behandeling, of het nu een bonus of malus betreft, maar het kan zijn dat de bonus toch later komt, of uiteindelijk toch niet.

De-minimisverklaring

Melkveehouders die in aanmerking willen komen voor de bonus, moeten namelijk eerst een de-minimisverklaring invullen. Daarmee verklaren ze dat ze in de laatste 3 jaren, inclusief het lopende jaar, niet meer dan € 15.000 aan staatssteun hebben ontvangen. De de-minimisregeling is onderdeel van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Onder staatssteun wordt onder meer begrepen: subsidie voor zonnepanelen of andere energiesubsidies. In sommige gevallen kunnen eerdere subsidies boeren dus de bonus kosten, omdat ze al hun portie subsidie hebben ontvangen.

‘Het is allemaal maatwerk’.

Arbeidsintensieve klus

Aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is het de taak om uit te zoeken hoe het per individueel bedrijf zit. Dat is een arbeidsintensieve en tijdrovende klus. “Het is allemaal maatwerk,” aldus een woordvoerder van EZ.

Toch blijft het de bedoeling om uiterlijk binnen 2 maanden alles rond te hebben, zodat veehouders zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn.

Laatste reacties

 • koeien15

  Hoe makkelijk kan je het maken!

 • 234

  Zo was het niet afgesproken.

 • Fryslanboppe

  En anders sturen ze zo een brief dat ze het verlengen met 6 weken. Wij hebben de brief nu al binnen 29 mei bezwaar gemaakt tegen de beschikking en nu al een brief ontvangen dat ze het niet binnen de gestelde termijn kunnen afhandelen!! TE GEK VOOR WOORDEN ALLEMAAL!!

 • koestal

  Laten ze het niet te moeilijk maken ,de boer heeft al genoeg aan z,n hoofd.

 • Mtswie

  Wat een smeerlapperij

 • boer1963

  een bonus over de rug van boeren die geen enkele behoefte hebben aan derogatie. top!!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.