Rundveehouderij

Nieuws 21 reacties

Leden RFC willen betere afstemming melkaanbod en vraag

Een groep van zo’n 180 FrieslandCampina-leden ondersteunt een initiatief om het melkaanbod beter af te stemmen op de vraag en de mogelijkheden voor waardecreatie.

Het initiatief wordt de komende maanden besproken en bij voldoende steun verder uitgewerkt.

De indiener, melkveehouder J. Verhulst, ergert zich aan het feit dat de melkprijs door het grote aanbod zo laag is, sinds het einde van de quotering. Voor de meeste melkveehouders is die te laag. Ondertussen pakt een klein aantal grote groeiers een toenemend stuk van de melkproductie, maar dat verstoort de markt, aldus het initiatief.

Zorgen voor meer evenwicht

Het voorstel is dat FrieslandCampina zorgt voor meer evenwicht, in en buiten de coöperatie. Het streven zou moeten zijn naar een optimale balans tussen aanbod (melkproductie) en vraagontwikkeling. FrieslandCampina moet daarbij bepalen hoeveel melk een ieder binnen de coöperatie mag produceren.

Verhulst: “FrieslandCampina heeft tot doel om de geleverde boerderijmelk zo goed mogelijk te verwaarden, niet om zoveel mogelijk melk te verwerken!”

Maandelijkse verrekening weidepremies

Een ander initiatief is meer van technische aard en gaat over het maandelijks verrekenen van de weidepremies. Voor een gemiddeld bedrijf met 800.000 kilo melk per jaar gaat het al gauw om € 12.000 per jaar. Nu wordt dit jaarlijks verrekend. Dat geeft grote eenmalige pieken en dalen in de inkomsten. Door de inhoudingen en toeslagen maandelijks te verrekenen, ontvangen leden een zo egaal mogelijk inkomen, waar iedereen baat bij heeft, aldus de initiatiefnemers.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Is weer zon NMV waanidee waarschijnlijk. Wordt lid van DOC/DMK daar is de melkaanvoer geimplodeerd. Voor de NMV leden dat betekend zeer sterk gedaald. Volgens de NMV/DDB visie moet daar dus ieder moment de melkprijs sterk gaan stijgen.

 • Attie

  hansvanbergen, nu maak je er wel een "heel klein" wereldje van.

 • alco1

  Nee @attie. Het is de grote wereld waar de prijs gemaakt wordt.

 • hrkanger

  Ze moeten verwerken en niet zeuren.
  Dik investeren en ër niks van maken.
  Strax overname door Arla door dit pruts beleid.
  Fronterra is in melk volume wel 300% gestegen in 30 jaar.en hier als stres van een beetje meer.
  Maar ja de melkveehouders hoeven toch niks te zeggen op de vergadering dat doen we toch niet.

 • Trot

  het licht niet zo zeer aan de aan voer maar meer aan on kunde van directie cq bestuur Wel tijd voor allerlei onzin verhalen flauwe kul regels en niet gogem genoeg om een goed draaiende fabriek te bouwen

 • Schraar

  Super initiatief, als FC de aanvoer gaat reguleren zullen andere zuivelverwerkers in de hele EU snel volgen.
  Er is geen enkele bedrijfstak die lukraak blijft produceren voor een markt die er niet is, niet de automobielindustrie, niet bij tv's, wasmachines of waar dan ook. Als er geen afzet is past men de productie aan, alleen melkveehouders denken dat ze maar oneindig door moeten kunnen produceren.

 • Fryslanboppe

  Wat een paniek voetbal nog maar 2 jaar zonder quotum en nu al weer reguleren. Laat de gve regeling nu eerst zijn werk doen anders beginnen we overal aan te morrelen. 180 leden zetten iets in gang voor de ander 17000 leden. Gaat mij ver genoeg.

 • Bennie Stevelink

  Aanbod reguleren naar de markt zal leiden tot een hogere prestatietoeslag. De garantieprijs wordt er niets anders van.
  Ik heb de indruk dat die 180 initiatiefnemers denken dat ze met productiebeperking de garantieprijs kunnen beïnvloeden. Dat zal dus niet lukken.

  Daarnaast hebben we al een productiebegrenzing door invoering van de fosfaatrechten. Meerdere productiebegrenzingen over elkaar heen is zinloos.

 • schooteind1

  toch zeker niet WEER een nieuw soort quotum erbij. Ik heb Piet Boer niet 1 keer maar wel 10 keer horen zeggen; wij gaan alle aangeboden ledenmelk verwerken en verwaarden. En...belofte maakt schuld!!

 • verhoefvanbeek

  er zijn genoeg regels nu
  als straks het vee dat er teveel zou zijn geslacht is
  komt de vraag op gang
  ik vind niet dat een aantal leden een beperking moet willen (niet mee bemoeien)
  er gaan er nog genoeg stoppen dus melken de vraag is er

 • wmeulemanjr1

  Melkveehouder j. verhulst gelooft dus nog in sprookjes, Nederland is maar een stip op de aardbol

 • ...............

  Dhr Verhulst wil net als bij de LTO dat een minderheid het regelt voor de grootste meute.

 • hooghoes

  Dat gaat hem niet worden denk ik ,je kan de productie van melk niet sturen . Of we moeten de grenzen gaan sluiten .maar dan kunnen we ook niet meer exporteren , dat zou toch al gauw 40 procent minder afzet zijn .

 • hylkema.l

  Verhulst en 180 anderen lopen met oogkleppen op. De wereld is groter. Bovendien laten ze de verdeeldheid binnen de sector zien. Het staat Verhulst en anderen vrij om voor Frieslandcampina te bedanken, kunnen ze ook nog een flinke premie meekrijgen.

 • gradje1966@

  De heer Verhulst kan beter Bio boer worden dan kan hij met minder veel meer melk geld krijgen

 • WGeverink

  FC kan alle melk wel verwerken maar je moet toch behoorlijk van de pot gerukt zijn om melk te willen verwerken die de winst van zowel de verwerker als de producent negatief beinvloedt. De melkpoeder om alle Afrikaanse negerhutten in de missie mee wit te schilderen kan daarom beter door iemand anders geproduceerd en verwerkt worden.

 • koestal

  Maak er A en B prijzen van,rem de grote groeiers af

 • alco1

  In de olie branche zijn maar zes grote spelers.
  En die kunnen nog niet naar de prijs reguleren, laat staan die miljoenen melkveehouders.

 • a van Gerwen

  Inderdaad Wgevernink, die melkpoeder wordt toch wel geproduceerd. Laat een ander daar zich op kapot bijten i.p.v. dat wij er onze melkprijs mee kapot melken. Maar laat eerst het fosfaatrechtenstelsel z'n werk eens doen.

 • geen boer

  Deze mijnheer Verhulst zal best goede bedoelingen hebben, maar zijn beeld van marktwerking is een erg naïeve. Hoewel er altijd wel regionale werking is en lang niet alle partijen wereldwijd met 'de wereldmarkt' te maken hebben, hebben wij dat hier wel. Hoe precies deze groep 'het aanbod' op 'de vraag' als coöperatie wil afstemmen blijft onduidelijk, alsook het resultaat dat met die afstemming eigenlijk verwacht wordt.
  Als EU konden we de wereldmarktprijs gedurende de laatste 30 jaar nog wel redelijk beïnvloeden, maar nu de quotering (helaas) overboord gegooid is, is het ieder voor zich. En dat zal binnen een overgereguleerd land met een toenemend anti-dierhouderij sentiment niet voor iedereen meevallen.
  Productie reguleren om de fabriek optimaal te laten draaien is prima, maar om een betere marktprijs te beuren is, ook als hele grote partij, op zijn zachtst gezegd naïef.

 • landboer

  Denk dat Geverink de enige hier is die er iets van snapt.....Het gaat toch helemaal niet om de wereldmarktprijs,maar om winst te maken met de garantieprijs ,nu gooien ze er geld achteraan om dat ze veel te veel hebben!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.