Rundveehouderij

Nieuws 8718 x bekeken 14 reacties

‘Kringloopwijzer geen basis voor extra dieren’

De Kringloopwijzer is de komende jaren alleen bruikbaar voor extra mestplaatsing.

Veel veehouders verwachten dat ze op basis van de Kringloopwijzer kunnen aantonen dat ze minder fosfaat produceren dan de norm en dat ze daardoor extra dieren kunnen houden. Dat zal niet echter niet doorgaan, verwacht DLV-specialist Niek Groot Wassink. Hij vertelde dit tijdens een studiebijeenkomst van Alta Genetics in Warnsveld (Gld.).

“De Kringloopwijzer is wel een goed middel om een hogere mestgift dan de norm te verantwoorden”, aldus de rundveespecialist bij DLV.

Fraudegevoelig

Volgens Groot Wassink is de Kringloopwijzer te fraudegevoelig en onvoldoende geborgd. “Dat is onvoldoende basis voor de wetgever om mee akkoord te gaan. Dat proces gaat nog wel een paar jaar duren, zeker gezien de huidige politieke situatie”, zo schetst hij.

Tekort aan melkveefosfaatrechten

Het niet accepteren van de Kringloopwijzer vergroot volgens Groot Wassink het tekort aan melkveefosfaatrechten. “Wij schatten dat het aanbod van rechten vanuit de 500 tot 1.000 bedrijven, die tot 2019 stoppen, kleiner is dan de vraag vanuit de blijvers.”

Laatste reacties

 • info519

  huidige politieke situatie?? het wordt niks met groenlinks dus CU en SGP erbij. Dan komt het goed met minister v landbouw en geaccepteerde kringloopwijzer....Als Geurts en Lodders met Groenlinks in zee gaan zijn ze de boerenstemmen voorgoed kwijt....

 • robert1

  goed zo, praat de rechten maar omhoog.

 • massan

  Het zou schandalig zijn als de kringloopwijzer niet zou ingaan in 2018.
  Het borgen van de kringloopwijzer wordt gezien als een groot probleem terwijl een onzinnig, niet praktisch uitvoerbaar fosfaatreductieplan meteen op de planken lag en halsoverkop werd uitgevoerd.
  De enige doelstelling van dit demissionaire kabinet is het uitroeien van koeien en boeren.
  Alsnog stoppen met het fosfaatreductieplan/fosfaatrechten lijkt de enige oplossing.
  Ga in Brussel onderhandelen voor een vorm van derogatie zoals in België en ga onderhandelen om de fosfaatexport meegenomen te krijgen in de berekening van het bereiken van het fosfaatplafond.

 • schooteind1

  Ik denk echt dat dit onzin is. Van Dam heeft immers in Veghel zelf aangegeven dat de geborgde kringloopwijzer meegenomen gaat worden in het fosfaatrechtenstelsel, anders, zoe zei hij "hadden we net zo goed koerechten kunnen invoeren". Bovendien als BEX/kringloopwijzer goed genoeg is voor de mestboekhouding en voor de grondgebondenheid waarom dan niet voor het fosfaatrechten stelsel ????
  Heel belangrijk is inderdaad wie straks v. Dam gaat opvolgen. Als dat, zoals verwacht, iemand van het CDA wordt komt het allemaal wel goed en zullen de prijzen van fosfaatrechten best wel meevallen.

 • driepint

  Daar gaat de "overwinning" van LTO door te zeggen dat P-rechten beter zijn dan dierrechten. We houden dus dierrechten over. Die hadden we in 2013 ook al kunnen hebben.

 • maike-halleriet1

 • H.vanHerwijnen

  Verkoopretoriek van belanghebbende instantie!!

 • 344412

  Klopt denk ik wel wat Niek zegt, achteraf hadden we gewoon dierrechten moeten invoeren in 2014.

 • ...............

  De DLV praat de handel al weer naar de bek. Eerst even een berekening/rapportje maken voor de bank en het is weer kassa. BBA: boer betaald alles.

 • jaap69

  zolang er voer van erf naar erf wordt gereden (lees fraude met voeropbrengst) heb je geen waterdicht systeem. dat iedereen het eerst maar eens netjes invult.

 • haj146

  Mooi. Weg met dit papieren gedrocht. Hadden we nu echt verwacht dat we er voordeel mee gingen krijgen??? Het enigstevis dat ze er ons op CO2 een oor mee aan gaan naaien.
  Net wat Massan zegt. Weg met het hele fosfaat gebeuren. Grond kopen of mest afvoeren. Klaar

 • DLV Advies Deventer

  Ik begrijp de reacties goed en kan me voorstellen dat de opmerking zoals in het artikel is geplaatst niet wenselijk is. Tijdens de bijeenkomst afgelopen vrijdag werd een vraag vanuit het publiek gesteld over de rol van de KLW bij fosfaatrechten. Ik heb aangegeven dat we het wenselijk vinden dat de KLW gebruikt kan worden, maar dat we daar voor volgend jaar niet vanuit moeten gaan, omdat nog steeds gewerkt wordt aan de borging. Dit is ook als waarschuwing naar melkveehouders die er misschien wel vanuit gaan.
  Niek Groot Wassink DLV Advies

 • massan

  Beste Niek Groot Wassink DLV Advies,
  Als de Kringloopwijzer (KLW) niet per 1-1-2018 er is dan zijn we als melkveehouders toch weer 'voorgelogen' door Van Dam.
  Eerst zegt Van Dam volmondig dat hij zich hiervoor inzet en doet daarna niets.
  Dit kan toch niet!!!!
  Door alle veranderingen welke Van Dam tot nu toe al heeft doorgevoerd, zal het fosfaatreductieplan/fosfaatrechten niet meer houdbaar zijn.
  Romijn roept dat we nu terug zullen vallen op het oude plan van Zuivelnl. Dit is mijn inziens niet mogelijk; wat doen we met jongvee dat is uitbesteed/wordt uitbesteed naar een niet-melkleverend bedrijf? Ook weer een uitzondering?
  Het is door alle veranderingen een onuitvoerbaar plan geworden.


 • v w

  Van het voorjaar bijeenkomst gehad van zuivelnl omtrend reductieplan en de desbetreffende man van zuivelnl waarschuwde hier toen ook al voor,dat we dus NIET rekening moest houden met extra dierruimte dmv de kringloopwijzer en zowel zeker niet 1 op 1. LTO en ministerie houden ons mooi een worst voor om de gemoederen nog enigzins in toom te houden. Maar worden keer op keer besodemieterd waar we bij staan. Hoop van harte dat alles klapt met dit fosfaat en derogatiegedrocht

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.