Rundveehouderij

Nieuws 13403 x bekeken 19 reacties

LTO tevreden over aanpassingen fosfaatplan

LTO Nederland is tevreden over de voorgestelde aanpassingen in het fosfaatreductieplan. Volgens Jos Bolk, voorzitter van LTO Vleesveehouderij, komt er voor veel vleesveebedrijven weer ruimte voor hun normale bedrijfsvoering.

Henk Bleker, voorzitter van Vee en Logistiek Nederland, is ook tevreden met de aanpassingen die demissionair staatssecretaris Martijn van Dam bekendmaakte. In overleg met de sector is de definitie voor grondgebonden bedrijven aangepast, komen er meer peildata voor bedrijven met alleen jongvee en vleesvee en worden exportstallen vrijgesteld.

Volgens Bolk zijn er nog wel een paar knelpunten waar overleg over is, maar ‘de intentie is er in ieder geval wat aan te doen’. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vleeskalverbedrijven. Volgens Wim Thus, voorzitter van LTO Vleeskalveren, is het ‘lastig om tot een heldere definitie van vleeskalveren in de regeling te komen’. Er wordt aan een ‘praktische invulling’ gewerkt voor gemengde bedrijven en startbedrijven voor de rosé-kalverhouderij.

Nog geen oplossing voor embryowinstations

Henk Bleker is blij dat dat exportstallen uit de regeling zijn gehaald, en dat bijvoorbeeld houders van vetweiders en vleesvee nu met referentiemaanden kunnen rekenen en niet meer alleen op 15 december 2016 als referentiedatum zijn aangewezen. Volgens Bleker is er nog geen oplossing voor de zogenoemde embryowinstations die ook met een sterk wisselende veebezetting te maken hebben.

Laatste reacties

 • Schaap1975

  Weet iemand welke peildata erbij komen voor jongvee:vleesvee bedrijven?

 • MF boer

  Hoe zit het nu met in en uitscharen

 • moi !

  hoezo 15-12-2016 wat is er precies gebeurd deze datum.

 • vd meer

  @Schaap1975 @MF boer @Moi, Lees ook: Knelpunten fosfaatreductieplan opgelost

 • a.t.herwijnen

  Blijft nog steeds dat wij voor de ellende die de melkveehouderij veroorzaakt heeft moeten bloeden.

 • buitenok

  Niet de melkveehouderij!! maar overheid NZO en LTO met hun plan grondgebondengroei 2013 om dierrechten te voorkomen.

 • alco1

  En zo is het @ Huttenhuis.

 • 344412

  Dé melkveehouderij bestaat niet, het zijn 18.000 individuele boeren die nu ook allemaal moeten 'bloeden'

 • Schaap1975

  @ Vd meer; ik heb zeker het artikel gelezen maar kun jij me nu vertellen welke referentiemaand/maanden we nu kunnen nemen?? (Als jongveeopfokker of vleesveebedrijf die op 15 dec bijna geen vrouwelijk vee had staan)

 • j.verstraten1

  Schaap:
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2017Z03817&did=2017D07858
  Je mag voor 15 december kiezen óf in de even maanden van '17 maximaal het aantal dieren in dezelfde maand '16 aanhouden.

 • MF boer

  Ik ben melkveehouder begin melkquota 49 melkkoeien peildatum 02-07-2015 waren er 50 melkkoeien dus niet iedere melkveehouder is verantwoordelijk voor dit probleem

 • moi !

  Doordat den Haag en de landbouw organisaties de quorum hebben vrij gegeven, hebben vele individuals. Melkveehouders hun kans gezien om hun melkveebedrijf te laten groeien . Sommigen zijn wel 2 keer zo groot geworden. Met als gevolg ook meer mest en meer fosfaat. Het fosfaat norm is door het dak geschoten . Maar wees nu eerlijk wie moet het probleem nu op losses. De groeiers toch!!!!

 • mtsniehof

  Geldt dan nu ook de bonus/ malus regeling voor niet melkleverende bedrijven of moeten die nog steeds alleen een boete betalen bij teveel GVE. Gisteren bij Een Vandaag kwam het ook aan de orde melkveehouders worden beloond als ze krimpen en niet melkleverende bedrijven kunnen alleen maar betalen wie stopt deze waanzin, daarvoor dient de LTO zich ook in te zetten en dan kun je nu nog niet tevreden zijn met deze schijnoplossing.

 • deB.

  Wanneer passen ze de grondgebondenheid aan??

  Hier ook mest aangevoerd in 2015 ; maar definitie grondgebonden, staat er bij zuivel.nl NEE

  Aanpassen, en rap wat!!

 • simpel boerke

  @mtsniehof, de krimpende melkveehouders worden helemaal niet beloond zoals bij eenvandaag gesuggereerd wordt. Er is is alleen een vergoeding van €1200 euro voor stoppende melkveehouders. Het zou natuurlijk terecht zijn als dit ook voor vleesveehouders zou gelden als daardoor het fosfaatoverschot verlaagd wordt.

 • Bertje007

  vleesvee is meegenomen omdat er na 15 december meerdere verschuivingen van jongvee van melkveehouders zijn geweest richting de vleesvee sector.
  daarom wordt de hele sector nu over 1 kam geschoren en zijn we allemaal de klos.
  maar ze kunnen toch zo via het i&r systeem nagaan waar dat is gebeurd en pak dan die bedrijven aan en laat de rest lekker met rust.

 • schooteind1

  Ik snap niet waarom lto zo tevreden is met de aanpassingen; ze zijn nml. volstrekt onvoldoende. Gewoon prutswerk. Er komen jongveeopfokbedrijven in de problemen. Zij hebben een fosfaatreferetnie van 2 juli 2015, en hebben geanticipeerd op het fosfaatrechtenstelsel. Nu krijgen zij ineens een nieuwe datum, terwijl was beloofd dat 2 juli ALTIJD 2 juli blijft. De rechter zal dit moeten herstellen.
  Ik zou altijd bezwaar maken want dit fosfaatreductieplan rammelt juridisch aan alle kanten, en als je geen bezwaar maakt heb je definitief je kans op eventuele schadeloosstelling verloren. Bezwaar maken hoeft ook echt geen 500 euro te kosten. Gewoon een aangetekend briefje naar rvo met de opmerking;

  "bij deze maak ik bezwaar tegen het fosfaatreductieplan", datum en handtekening er op en afsluiten met " alle rechten voor behouden".
  Kosten 8 euro en 35 centen voor de aangetekende brief.
  Kleine moeite, kan veel opleveren.

 • cornelis 22

  De LTO is tevreden terwijl iedereen gevallen kent van mensen die gemangeld zijn en dit niet gaan overleven .
  Gebrek aan empathie heet zoiets

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • aj.staal1

  Ik blijf het toch een hele slechte regeling vinden 2-7-15 krijg ik 64 GVE en nu mag ik nog maar max 25 GVE hebben

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.